BELGA

Handvol Kempense gemeenten roepen op tot strengere coronamaatregelen: "Anders doen we het zelf"

De gemeentebesturen van Mol, Balen, Dessel en Retie willen dat er snel strengere coronamaatregelen komen. Anders nemen ze die desnoods zelf. "Het is 5 voor 12", aldus Johan Leysen, burgemeester van Balen (CD&V).

Volgens de gemeenten is het 5 over 12. Zo was er afgelopen weekend nog een opnamestop in het Heilig Hartziekenhuis in Mol, het referentieziekenhuis in de buurt. Voor de 4 burgemeesters gaan de huidige maatregelen niet ver genoeg. Ze willen het vrijetijdsleven tijdelijk on hold zetten.

"Als de hogere overheid niet met strengere maatregelen komt, leggen we ze desnoods zelf op", zegt Johan Leysen, burgemeester van Balen (CD&V). "Wij vragen dat onze verenigingen en (sport)organisaties hun activiteiten stopzetten. Even de pauzeknop indrukken. Als er geen verstrengingen komen voor het einde van de week, gaan we zelf maatregelen opleggen." De burgemeesters beseffen dat verschillende maatregelen per gemeente niet bevordelijk is voor de uniformiteit en duidelijkheid. "Gelukkig durf ik toch te hopen dat we dat niet zelf moeten doen."

Als er geen extra maatregelen komen van de hogere overheden, gaan we die zelf opleggen

Johan Leysen, burgemeester Balen (CD&V)

De komende beperkende maatregelen richten zich op alle leeftijden, dus ook de -12-jarigen. Lokaal contactonderzoek toont aan dat ook jonge kinderen besmet worden, ook al vertonen ze geen ziektesymptomen. Alleen voor de organisatie van kinderopvang - of dagactiviteiten die kinderopvang vervangen – geldt een uitzondering. Zij mogen doorgaan onder zeer strikte voorwaarden, onder andere een doorgedreven "bubbelwerking".

De Vlaamse regering zit vandaag samen, vermoedelijk volgen er strengere maatregelen. En zullen die burgemeesterbesluiten dus niet nodig zijn.

Meest gelezen