Scouts en Gidsen Vlaanderen: "Zien wat nog mogelijk is", Speelpleinwerking: "Blij dat herfstvakantie kan doorgaan"

"We kunnen de maatregelen die de Vlaamse regering vanavond genomen heeft goed plaatsen en begrijpen in het licht van de epidemie en hoe die evolueert", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van de Scouts en Gidsen Vlaanderen. De Vlaamse regering besliste onder meer dat er geen overnachtingen meer kunnen bij jeugdactiviteiten, en vanaf 12 jaar zijn alle activiteiten verboden. De speelpleinwerking voor de kinderen jonger dan 12 blijft wel open. 

"De activiteiten voor de ouder dan 12-jarigen worden dus "on hold" gezet", aldus Van Reusel. "Gelukkig is dat een groep die nog via sociale media in verbinding kan blijven, als de lokale leiding daar de nodige energie voor heeft. Voor de jonger dan 12-jarigen kan nog een en ander doorgaan, maar we zullen moeten zien wat - in code rood - nog mogelijk is. Voor de leiding geldt dat alleen nog contacten online zullen kunnen want fysieke sociale contacten zijn uit den boze."

"Wel zien we onze activiteiten ook als deel uitmakend van de samenleving en zullen we ons uiterste best doen om het virus te bestrijden, terwijl het tegelijk onze plicht blijft om na te gaan hoe we onze jeugd het broodnodige sport en spel kunnen blijven aanbieden."

"We bieden hoe dan ook iedereen ondersteuning aan, zowel zij die beslissen om alle activiteiten te stoppen, omdat ze nog strenger willen zijn dan het beleid, als de anderen die toch nog willen doorgaan binnen het kader waarin dat nog mogelijk is. We hebben begrip voor iedereen, en zullen hen allemaal ondersteunen", besluit Van Reusel.

Speelpleinwerking blijft mogelijk

"Als koepelorganisatie van het speelpleinwerk zijn wij zeer blij dat de herfstvakantie kan doorgaan en dat er speelplein kan zijn", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "Wij hebben ons altijd al enorm hard ingezet om het onderste uit de kan te halen en ervoor te zorgen dat er voor het sociale, fysieke en mentale welzijn van kinderen en jongeren een aanbod is. Dat ze echt een plek hebben om te spelen en om elkaar te ontmoeten."

"In dat opzicht zijn we heel blij dat er toch nog opties zijn, zeker voor de -12 jarigen, om de volgende drie weken buiten te komen, te spelen en elkaar te ontmoeten. In de herfstvakantie is wel maar een 20 procent van de speelpleinwerkingen open. Met de nieuwe maatregelen zullen zij hun werking misschien moeten aanpassen , zoals het annuleren van de werking voor wie ouder is dan 12", zegt Breugelmans. 

Meest gelezen