Schepen van sport Johan Geleyns

Leuven is Europese Sportstad 2021

Het was enkele maanden nagelbijten, maar de kogel is door de kerk. Leuven is door een jury verkozen tot Europese Sportstad van 2021. De jury was bijzonder lovend over hoe Leuven het sportbeleid aanpakt.

Elk jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om Europese Sport(hoofd)stad te worden. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad meedingen naar de titel van Europese Sporthoofdstad. En voor volgend jaar, koos de jury Leuven.

Leuven heeft meer zwembaden en sporthallen per inwoner dan eender welke andere Belgische stad. Er is dus een groot sportaanbod, en er wordt ook nog altijd volop geïnvesteerd in sportinfrastructuur:  "Deze legislatuur was er 57 miljoen euro ingeschreven in de begroting om te investeren in bijkomende sportinfrastructuur, want hoe meer mensen je aan het sporten krijgt, hoe meer clubs", zegt schepen van sport Johan Geleyns. "En hoe groter het aanbod moet zijn om die sportverenigingen te kunnen huisvesten. En we slagen daar elke keer in en dat heeft ook de jury kunnen overtuigen om Leuven te kiezen als Europese sportstad."

WK wielrennen

Leuven kijkt al uit naar volgend jaar en hoopt dat tegen dan het coronavirus onder controle is, zodat met sportieve activiteiten iedereen kan betrokken worden. De absolute apotheose volgt dan in september 2021 wanneer het WK wielrennen in Leuven doorgaat.

Meest gelezen