Stad Leuven

Leuven laat bladeren op begraafplaats liggen: "Goed voor de bodem" 

Met de herfst in het land worden traditioneel tuinen en parken weer onder handen genomen met harken, kruiwagens en bladblazers om de vallende bladeren te lijf te gaan. Ook op begraafplaatsen, en dat is best jammer, want vallende bladeren zijn net ontzettend nuttig en goed voor de natuur. Daarom komt Leuven met een "bladerplan", en zal het de herfstbladeren zo veel mogelijk laten liggen.

Wie tijdens Allerheiligen de stadsbegraafplaats van Leuven bezoekt en zich afvraagt waarom de herftsbladeren niet geruimd zijn: daar is een reden voor. De stad Leuven komt met een "bladerplan" en laat vanaf dit jaar de bladeren zo veel mogelijk liggen want vallende bladeren zijn voedingsstof voor de bodem en ook goed voor de bomen. 

Bladeren zijn niet alleen voedingsstof, ze dienen ook als beschermdekentje

"We merken dat de bodem op de begraafplaatsen verarmd is, dat het leven eruit verdwenen is, en dat de bomen daar ook van afzien", zegt landsarchitect Joeri Steeno. "De bladeren vallen in de herfst op de bodem en verteren daar tot voedsel, dat kan de boom dan weer volgend jaar gebruiken. Het is niet alleen voedingsstof voor de plant, het is ook een beschermdekentje tegen fel zonlicht bijvoorbeeld."

Stad Leuven

Nieuw bladerplan

Vanaf dit jaar kiest Leuven dus voor een heel andere aanpak voor haar stadsbegraafplaats met de slogan "laat ze liggen", geïnspireerd door de Facebookpagina "Ik laat ze liggen". De graven en de belangrijkste paden zullen wel nog steeds bladervrij zijn zodat de begraafplaats goed toegankelijk blijft en de graven goed bereikbaar zijn. 

“Daarnaast hebben sommige boomsoorten hele grote, stugge bladeren die maar moeilijk worden omgezet in humus”, legt landschapsarchitect Joeri Steeno verder uit. “Van die boomsoorten ruimen we de bladeren wel, en laten ze voorcomposteren op een plek op de begraafplaats zelf. Na een tijdje verliezen deze bladeren hun stugge structuur, en gaan we ze hergebruiken als bodembedekking onder planten. Op die manier gaat er niets verloren, in een mooie organische levenskringloop.”

Voorlopig blijven de bladeren enkel liggen op de stadsbegraafplaats van Leuven, maar mogelijk volgen ook de andere begraafplaatsen. 

Meest gelezen