Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) met in de achtergrond Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Liveblog: Cultuurhuizen, zwembaden en fitnesscentra dicht, geen jeugdactiviteiten voor kinderen ouder dan 12, nachtklok onveranderd

Cultuurhuizen, zwembaden en fitnesscentra gaan dicht, geen jeugdactiviteiten meer voor kinderen ouder dan 12 en de nachtklok blijft onveranderd van middernacht tot 5 uur. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De nieuwe maatregelen gaan wel pas vrijdagavond in, opmerkelijk want de cijfers gaan de slechte kant uit. Zo is het dagrecord voor ziekenhuisopnames uit de eerste golf vandaag gebroken. België heeft verder, in verhouding tot het aantal inwoners, de meeste coronabesmettingen van Europa. Lees meer in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit heeft de Vlaamse regering beslist

"Ondanks genomen beslissingen blijven de cijfers onheilspellend evolueren. We moeten daarom de maatregelen verstrengen", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) bij aanvang van de persconferentie. "We moeten dat doen om ervoor te zorgen dat de zware druk op de ziekenhuizen afzwakt."

Los van de basisregels zoals het dragen van een mondmasker, het wassen van de handen en het afstand houden, moet ook het aantal sociale contacten zoveel mogelijk beperkt blijven. "We vragen met aandrang beperk uw fysieke contacten tot het absolute minimum. We vragen niet om letterlijk in uw kot te blijven, wel om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten", zegt Jambon.

Een uitbreiding van de nachtklok zoals in Brussel en Wallonië komt er niet. De nieuwe maatregelen gaan wel pas vrijdagavond in, opmerkelijk want de cijfers gaan de slechte kant uit. Er is ook geen einddatum voorzien voor de maatregelen, al gaan ze week na week worden geëvalueerd.

Cultuur

 • Alle cultuurhuizen gaan dicht
 • Alleen bibliotheken blijven open
 • Alle evenementen worden geschrapt

Economie

 • Wekelijkse markten mogen doorgaan, kerstmarkten en rommelmarkten niet
 • We moeten maximaal telewerken
 • Winkelen mag maximaal met twee personen
 • Maximaal 40 personen bij religieuze ceremonies, begrafenissen en huwelijken
 • Controleurs van De Lijn zullen gas-boetes mogen uitschrijven

Sport

 • Geen beperkingen voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Voor 12-plussers alleen outdoor sport, maximaal met 4 personen
 • Professionele sporten gaan door zonder publiek
 • Zwembaden, fitnesscentra en bowlings sluiten

Onderwijs

 • Afstandsonderwijs voor het hoger onderwijs, uitzonderingen voor de eerstejaars
 • De herfstvakantie loopt tot en met 11 november (was al beslist)

Zorg

 • 1 vast knuffelcontact in woonzorgcentrum
 • 1 extra contact per twee weken
 • Mantelzorgers kunnen in woonzorgcentrum blijven slapen

Jeugd

 • Geen activiteiten meer voor jongeren ouder dan 12 jaar
 • Wel mogelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Overnachtingen (en dus kampen met overnachtingen in de herfstvakantie) gaan niet meer door
 • Buitenspeeltuinen en sportterreinen blijven open

Meer details in dit bericht:

Herbekijk hier de persconferentie:

Videospeler inladen...

689 ziekenhuisopnames voorbije 24 uur, record van 28 maart is gebroken

De voorbije 24 uur zijn 689 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat vertelt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano aan Het Laatste Nieuws en bevestigt hij aan VRT NWS.

"Dit is hoger dan het dagrecord tijdens de eerste golf, dat was op 28 maart", herinnert Van Gucht. "Toen hadden we 629 opnames op één dag. Met 689 zitten we daar nu al ver boven."  

Dit betekent een serieuze verdere belasting van onze ziekenhuizen


In tegenstelling met de piekwaarde van 28 maart, vreest Van Gucht dat we de nieuwe piek nu nog niet bereikt hebben. "De cijfers zijn nog verder aan het stijgen. Die piek verwachten we -hopelijk al- over enkele dagen, tegen het einde van de week."

"Dit betekent een serieuze verdere belasting van onze ziekenhuizen", ziet Van Gucht met lede ogen aan. De viroloog hamert dan ook op het belang van de nieuwe maatregelen en het navolgen ervan.  

"We moeten met zijn allen nu echt wel flink op de rem gaan staan qua sociale contacten. We moeten  alle onnodige contacten met vrienden en familie on hold zetten."

Belga

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: “Dit is hét momentum om in te grijpen”

De politieke leiders moeten dit moment benutten om ingrijpende maatregelen te treffen. Want de bevolking lijkt op dit moment overtuigd te zijn van het nut ervan. Dat zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste in “Het Journaal”.

Op dit moment beseft iedereen namelijk dat de kans dat je - of iemand van je naasten - besmet wordt, heel reëel is. Als er op dit moment duidelijke maatregelen worden getroffen, zullen de mensen die wel accepteren en zich engageren om ze te volgen. “De kunst bestaat erin het risicobewustzijn hoog te houden.” Daarom hoopt de onderzoeker dat de beloofde coronabarometer er snel komt. 

Bekijk hier de duiding door Vansteenkiste in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Waarom gaan de nieuwe coronamaatregelen pas vrijdag in nu de cijfers zo snel stijgen?

De Vlaamse regering heeft nieuwe strengere coronamaatregelen afgekondigd, maar vreemd genoeg gaan die pas vrijdagavond om 18 uur in. Nochtans zijn de cijfers barslecht. "Hoe sneller de interventies genomen worden, hoe beter", zegt infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) in "De afspraak". "Ik denk dat de redenen daarvoor vooral praktisch en logistiek zijn." Een vermoeden dat viceminister-president Crevits bevestigt.

Lees meer in dit bericht:

Kind en Gezin: "Kinderopvang blijft open voor iedereen"

De Vlaamse regering heeft een reeks strengere coronamaatregelen aangekondigd. Zo wordt gevraagd om "maximaal" te telewerken. Eerder was ook al beslist om de herfstvakantie in het leerplichtonderwijs te verlengen tot 12 november. Maatregelen die een effect hebben op gezinnen met kinderen. De kinderopvang blijft open voor baby's en peuters én schoolkinderen, benadrukt Kind en Gezin.      

De Vlaamse regering heeft ouders al gevraagd om voor de verlengde herfstvakantie enkel gebruik te maken van de kinderopvang als er geen alternatieven zijn. Ook het Agentschap Opgroeien vraagt ouders om hun kinderen op 9 en 10 november "zo veel mogelijk thuis op te vangen zodat het virus zich zo weinig mogelijk verder kan verspreiden".

Voor ouders die geen alternatief vinden, heeft de Vlaamse regering aan de lokale besturen gevraagd om bij te springen. "Ouders die geen oplossing vinden, kunnen zich bij het lokaal bestuur of lokaal loket kinderopvang inlichten over de mogelijkheden", stelt het Agentschap Opgroeien.

"De kinderopvang voor baby's en peuters (crèches en onthaalouders) én schoolkinderen blijft open voor iedereen", klinkt het nog. Al is het door de besmettingsgolf niet te vermijden dat er ook in de kinderopvang personeel uitvalt door ziekte of quarantaine.

Vlaamse Sportfederatie: "Geen verrassing"

Volgens de Vlaamse Sportfederatie liggen de strengere coronamaatregelen van de Vlaamse regering in de lijn van de verwachtingen. "Deze maatregelen zijn geen verrassing. We zijn blij dat de -12-jarigen gevrijwaard worden en hadden al wel verwacht dat activiteiten voor 12-plussers opgeschort zouden worden", zegt Robin Ramakers, manager vertegenwoordiging bij de Vlaamse Sportfederatie.

De federatie vindt het ook een goede zaak dat de regering buiten sporten in beperkte kring blijft aanmoedigen. "We hadden er ook op aangedrongen dat mensen meer zouden mogen doen dan enkel wandelen, fietsen en lopen en dat men dus niet zou gaan naar een volledige sluiting van de sportinfrastructuur. Het is dus goed dat mensen in kleine groep bijvoorbeeld kunnen blijven golfen, tennissen of basketten", aldus Ramakers.

Unizo: "Goed dat grootste deel economie kan blijven draaien"

"Het is positief dat het grootste deel van de economie kan blijven draaien." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. Hij rekent erop dat de bedrijven die van de Vlaamse regering vanaf vrijdag dicht moeten, ook federale steun zullen krijgen.

Dat mensen nog met twee mogen gaan winkelen, vindt Van Assche heel belangrijk. "Voor de zomer was dat nog anders, en dat gaf heel wat problemen." Ook de beslissing om markten in open lucht nog toe te staan, is volgens de Unizo-topman goed.

Van Assche steunt ook de oproep om meer in te zetten op telewerk. "We willen dat mee ondersteunen. Het zorgt voor minder verspreiding van het virus, ook binnen het bedrijf. Hoe meer het virus in een bedrijf kan rondgaan, hoe groter het risico dat de activiteiten van het bedrijf moeten stoppen."

Van Ranst: "Gedeeltelijke lockdown"

"Wanneer je het ganse pakket bekijkt, niet alleen voor Vlaanderen, maar ook Brussel en Wallonië, dan moet je toch zeggen dat we in een gedeeltelijke lockdown zitten", zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws na afloop van de aankondiging van nieuwe Vlaamse coronamaatregelen. 

Volgens de viroloog worden de twee komende weken cruciaal om de cijfers naar beneden te krijgen. "Dit was wat op dit moment haalbaar was", aldus Van Ranst. "De echte lockdown is tenminste aan de horizon gezet door de minister-president. Dan moet het nu lukken."

Kris Van Exel / Photo News

Premier Mark Rutte van Nederland roept op tot betere naleving van de maatregelen

“Het is te vroeg om conclusies te trekken van het effect van de gedeeltelijk lockdown en te vroeg om al harder op de rem te gaan staan”, dat zei De Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

De Nederlanders willen het virus bestrijden, maar ook de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. “De cijfers vlakken af, maar blijven te hoog en moeten naar beneden.” De regering blijft de cijfers nauwkeurig opvolgen en volgende week dinsdag volgt er opnieuw een persconferentie. Tenzij de cijfers zo sterk stijgen, dat ze eerder moeten ingrijpen.

Rutte zei wel dat ze gaan voor een betere naleving van de huidige maatregelen. De huidige strengere maatregelen gingen in Nederland in op woensdag 14 oktober om 22 uur. Deze maatregelen tegen het coronavirus zullen “waarschijnlijk nog tot december van kracht blijven”, voegde minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge toe.

Crisiscel Cultuur: "We moeten samen het tij keren"

"De zorgsector staat zwaar onder druk, en wij kunnen als culturele sector niet anders dan ons solidair opstellen en onze verantwoordelijkheid nemen", meldt de Crisiscel Cultuur in een persbericht. "We moeten samen het tij keren."

De Crisiscel vreest dat de coronacrisis cultuur nog lang in de greep zal houden. "De Crisiscel Cultuur zal de komende dagen verder werken aan een voorstel voor een integraal en gericht crisisbeleid voor het brede culturele veld, als een belangrijke economische speler. Tegelijk zullen we initiatief nemen om cultuurspelers bij elkaar te brengen die kunnen nadenken over de manier waarop cultuur een rol kan blijven spelen in deze moeilijke omstandigheden."

Voka roept ondernemingen nogmaals op om maximaal in te zetten op telewerk

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept alle ondernemingen nogmaals op om de veiligheidsmaatregelen strikt te blijven opvolgen en maximaal in te zetten op telewerk. Dat zegt Voka in een reactie op de strengere coronamaatregelen van de Vlaamse regering.

"We begrijpen maar al te goed dat er ingegrepen moet worden om de dramatische stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen. Deze zetten in de eerste plaats een ongeziene druk op ons zorgsysteem, maar ook op onze scholen en onze ondernemingen", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Van de overheden verwacht Voka ook verdere inspanningen om bedrijven en jobs te redden.

Mensen uit de evenementensector bouwen noodziekenhuis in Verviers

In Verviers in de provincie Luik, waar er bijzonder veel corona- besmettingen zijn, is het allereerste noodziekenhuis van ons land gebouwd. De directeur van het CHR ziekenhuis had dringend meer bedden nodig voor covid-patiënten. Hij liet mensen uit de evenementensector een grote ziekenzaal bouwen, op een parkeerterrein naast zijn ziekenhuis.

Videospeler inladen...

Fitness-uitbater: "Langetermijnplan ontbreekt"

Ook in de fitnesscentra heerst er grote teleurstelling over de verplichte sluiting. Er werd met zeer strikte protocollen gewerkt zoals de mondmaskerplicht, het afstand houden, het ontsmetten van de toestellen. De sector betwijfelt of de besmettingen wel in de fitnesscentra gebeuren. Er zijn ook vragen bij de verplichting om buiten te moeten sporten nu het koud en donker is.

In een fitnesscentrum in Antwerpen zijn de reacties op de sluiting gemengd. "Het probleem zit overal, dus kunnen ze best overal sluiten”, zegt een sporter. "Wij ontsmetten altijd alles, we houden afstand, dus het zou heel jammer zijn als we moesten sluiten", zegt een andere. 

De sector zag de bui al wel hangen. "Ik verwacht dat ze onder druk deze beslissing gaan nemen. Wij vinden dat niet terecht". zegt Tom Hoefkens van de sportclub “Het eiland”. "Tussen maart en nu waren er acht maanden waarbij we voor een langetermijnplan hadden kunnen gaan, maar dat plan ontbreekt."

Videospeler inladen...

De protocollen die zijn afgesloten voor de fitnesscentra zorgen juist voor een veilige omgeving. Dat zegt Eric Vandenabeele, algemeen directeur van Fitness.be, de beroepsvereniging van de fitnesscentra. "Bovendien zorgen de activiteiten in onze centra er net voor dat de mensen zowel fysiek als mentaal in orde zijn en blijven, iets waar zowel federaal premier De Croo als Vlaams minister-president Jambon zo bezorgd om zeggen te zijn."

"Het is dan ook een jammere zaak dat men ons nu viseert", zegt Vandenabeele. "Pas op, we zijn ons ervan bewust dat er maatregelen nodig zijn, maar net in onze sector zijn er heel wat strikte regels opgesteld om sociaal contact te vermijden. En we houden ons daar natuurlijk ook aan."

Lees meer in dit artikel:

Scouts en Gidsen Vlaanderen: "Begrip voor de beperkingen en zien wat nog mogelijk is"

"We kunnen de maatregelen die de Vlaamse regering dinsdagavond genomen heeft goed plaatsen en begrijpen in het licht van de epidemie en hoe die evolueert", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van de Scouts en Gidsen Vlaanderen. De Vlaamse regering besliste onder meer dat er geen overnachtingen meer kunnen bij jeugdactiviteiten, en vanaf 12 jaar zijn alle activiteiten verboden.

"De activiteiten voor de ouder dan 12-jarigen worden dus 'on hold' gezet", aldus Van Reusel. "Gelukkig is dat een groep die nog via sociale media in verbinding kan blijven. Voor de jonger dan 12-jarigen kan nog een en ander doorgaan, maar we zullen moeten zien wat - in code rood - nog mogelijk is. Voor de leiding geldt dat alleen nog contacten online zullen kunnen want fysieke sociale contacten zijn uit den boze."

Lees meer in dit bericht:

Morgen overleg tussen federale en regionale regeringen

Morgen wil premier Alexander De Croo (Open VLD) overleggen met de minister-presidenten van de regionale regeringen. "In het licht van de beslissingen van de Vlaamse Regering, zal ik de minister-presidenten morgen uitnodigen voor verder overleg", schrijft hij op Twitter. "Het is in het belang van onze burgers en bedrijven om tot een zo helder en eenduidig mogelijke regeling te komen voor het hele land."

Saeys (Open VLD): "Onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht"

"Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan." Dat zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open VLD en huisarts. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen."

Saeys springt naast haar politieke activiteiten nog af en toe bij in de groepspraktijk van haar vader. "Ik zie elke dag op het terrein hoe ernstig de situatie is", zegt ze. "De virologen schreeuwen ook al wekenlang om extra maatregelen, zij doen dat ook niet voor hun plezier. Ik vind dat er veel te traag gereageerd wordt. Sommigen begrijpen nog steeds niet de urgentie van de zaak."

Volgens Saeys wordt er uit praktische overwegingen tot vrijdag gewacht, maar dat is een slechte beslissing, vindt ze. "We zitten in een rampscenario en we hebben echt geen dag te verliezen."

Frankrijk gaat voor verdere verstrenging maatregelen

Frankrijk gaat de vijs in de strijd tegen het coronavirus nog wat verder aanspannen. De regering lijkt een nieuwe lockdown niet meer uit te sluiten. President Emmanuel Macron (foto) houdt morgenavond om 20 uur een tv-toespraak om nieuwe maatregelen aan te kondigen, laat het Elysée weten. Ook Frankrijk krijgt, net zoals ons land, te maken met een bijzonder ernstige tweede golf van het coronavirus.

Welke maatregelen het worden, wordt morgenochtend besproken. Vanmorgen was er al een eerste overleg, voorgezeten door Macron. De scenario's die voorliggen, gaan van een verstrenging van de avondklok tussen 21 en 6 uur die nu al geldt voor twee op de drie Fransen, tot een totale lockdown. Die totale lockdown zou wel minder strikt zijn dan de twee maanden durende lockdown van dit voorjaar.

AFP or licensors

Toerisme Vlaanderen opgelucht dat logies kunnen openblijven

Toerisme Vlaanderen reageert opgelucht dat de logies niet getroffen worden door de strengere coronamaatregelen in Vlaanderen, die ingaan bij de start van de herfstvakantie. CEO Peter De Wilde benadrukt dat er, ondanks maatregelen rond onder meer cultuur en evenementen, "nog altijd veel wél mogelijk blijft" tijdens uitstappen of vakantieverblijf.

"Onze logiesuitbaters doen er alles aan om wie er nog even op uit wil met het gezin een deugddoende daguitstap of langere vakantie te laten beleven", aldus De Wilde, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale restaurants.

Biostatisticus Molenberghs: "Deze golf is erger dan de eerste"

"Aan ziekenhuisopnames is deze golf erger dan de eerste", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan universiteiten Hasselt en Leuven. "We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan. We hopen dat met deze maatregelen eindelijk de knik gaat beginnen."

Al wordt het moeilijk om te vergelijken, want het testbeleid is veranderd. "We testen bijna geen asymptomatische gevallen meer", legt hij uit. "De cijfers van de ziekenhuisopnames en de overlijdens liegen natuurlijk niet."

Videospeler inladen...

NSZ hoopt dat nu doorbijten decembermaand voor zelfstandigen nog kan redden

De zelfstandigenorganisatie NSZ heeft begrip voor de strengere maatregelen die de Vlaamse regering aankondigde, zoals het winkelen met maximaal twee personen. "De cijfers zijn nu eenmaal erg alarmerend", reageert NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. "We moeten nu even allemaal op onze tanden bijten om de voor onze zelfstandigen cruciale maand december in een zo goed mogelijke omstandigheden te kunnen aanvatten."

Cinemasector reageert teleurgesteld: "Helemaal sluiten is toch triestig"

An Van de Casseye van Euroscoop Sint-Niklaas vindt de beslissing om de bioscopen te sluiten heel triestig, zeker omdat de voorbije maanden alle mogelijke maatregelen werden genomen om het cinemabezoek veilig te houden. "Wij wilden er zijn voor de mensen, maar helaas", zegt ze.

"Deze periode van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie  is de belangrijkste periode van het jaar voor de sector. We spelen al enkele maanden met verlies, maar helemaal sluiten is toch triestig." Van de Casseye hoopt dat de sluiting beperkt zal blijven tot drie weken, maar ze vreest dat ze dit jaar de zalen niet meer zal kunnen opendoen. 

Videospeler inladen...

De voorbije dagen waren al rampzalig voor de bioscoopuitbaters, zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België. "Alle maatregelen tot nu toe hebben het zakencijfer al enorm doen dalen. Nu zijn alleen de gesubsidieerde zalen geholpen door overheidssteun. Er moet dringend steun komen voor alle uitbaters."

Concreet verlangt de sector steun zoals de horeca. Ze kampen tijdens de sluiting immers nog met vaste kosten. Daarnaast is volgens Laermans een verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid tot na het jaareinde absoluut nodig om ontslagen te vermijden. Ook vraagt de sector dat bepaalde taksen en kosten niet worden aangerekend.

Jambon: "Geen einddatum, week na week evalueren"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) legt in "Het Journaal" uit waarom er geen einddatum op de maatregelen staat. "We willen eerst de druk op de intensieve zorg en de ziekenhuizen weg. We gaan dat week na week evalueren", zegt hij. "Als we de maatregelen een drietal weken goed volhouden, zien we mogelijk wel de effecten."

Jambon herhaalt zijn oproep om zoveel mogelijk sociale contacten te beperken. "Doe geen contacten die niet nodig zijn, dan krijgen we misschien op korte tijd die zaak onder controle", zegt hij. "Het wordt moeilijk als een belangrijke minderheid gewoon alles blijft doen."

Videospeler inladen...

Welke vragen heb jij over de strengere coronamaatregelen in Vlaanderen?

De Ministerraad heeft zonet strengere coronamaatregelen aangekondigd op Vlaams niveau. Vanaf vrijdag 30 oktober om 18.00 uur gaan alle cultuurhuizen dicht, mag winkelen met nog maximum twee personen en moeten ook zwembaden en fitnesscentra de deuren sluiten. Heb jij vragen over deze beslissingen? Stuur ze ons door via het formulier in onderstaand bericht en wij gaan op zoek naar een antwoord.

Tijdelijke werkloosheid zakt verder weg

De tijdelijke werkloosheid in ons land, die door de coronacrisis in april piekte op 1,3 miljoen, zakt verder weg. Terwijl er in augustus nog 362.996 mensen waren die een of meerdere dagen tijdelijk werkloos waren, zakte dat aantal met meer dan een derde tot 238.120 in september, zo blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Het gaat bij die cijfers om alle tijdelijk werklozen. Het aandeel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht -waaronder de tijdelijk werklozen door de coronacrisis vallen- bedroeg in september bijna 95 procent.

Sommige voorzieningen voor mensen met handicap "in zwaar weer"

Ook in de sector van de gehandicaptenzorg zijn er veel coronabesmettingen. Er is een besmettingsgraad van 1,25 procent, toch nog iets lager dan de algemene Belgische besmettingscijfers. De cijfers zijn gebaseerd op de eigen tellingen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. In 1 op de 6 zorgcentra voor mensen met een handicap, zijn er al besmettingen genoteerd. 

Karina De Beule van het agentschap zegt dat de situatie ook in de zorgcentra voor gehandicapten ernstig is. "De laatste weken zijn er toch wel exponentiële stijgingen van de besmettingen", zegt ze. "Niet de hele sector is getroffen, maar het is wel degelijk zo dat sommige voorzieningen in zwaar weer zitten, met ziekenhuisopnames en overlijdens."

Ze zijn heel alert en overleggen goed met alle betrokkenen in de sector, om alle nodige voorzorgen te nemen én om de crisis in te dijken. "Ons geluk is dat we in vergelijking met de eerste golf over voldoende beschermings- en testmateriaal beschikken", aldus De Beule. "We hebben ook veel ervaring door de vorige zware periode en kunnen die nu gebruiken. We willen zoveel mogelijk dezelfde verzorging aanbieden aan de mensen, al zal dat niet altijd meer kunnen, een uitdaging wordt het zeker, dat voelen we nu duidelijk.”

Wat ligt er op tafel bij de Vlaamse regering?

Vanaf 18 uur vanavond buigt de Vlaamse regering zich over nieuwe maatregelen om de coronacrisis aan te pakken. Brussel en Wallonië deden dat vorige week al. Zo begint de nachtklok er vroeger en duurt die langer. Volgens onze bronnen zou dat in Vlaanderen alvast niet op de tafel liggen.

Er zouden wel strengere regels volgen in cultuur en sport. Zo zou sport helemaal stilgelegd worden, met uitzondering voor buitensporten en voor de jeugd, jonger dan 12 jaar. In Brussel is ook het culturele leven helemaal stilgelegd, het is nog niet duidelijk of Vlaanderen daarin volgt.

Het zal pas helemaal duidelijk worden als het overleg met de Vlaamse regering is afgelopen.

Een overzicht van de mogelijke maatregelen in dit artikel:

Politie Brussel West stelde 265 processen-verbaal op sinds aanscherpen maatregelen

Sinds de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus op 19 oktober opnieuw werden aangescherpt, heeft de lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) 265 overtredingen vastgesteld.

Achtentwintig procent daarvan ging om overtredingen van het samenscholingsverbod, 38 procent om inbreuken op de avondklok, en 27 procent om mensen die geen mondmasker droegen. "Afgelopen nacht werden, bij de verstrengde toepassing van de avondklok, 18 processen-verbaal opgesteld", klinkt het bij de politie.

Kerstversiering verkoopt extra vlot om donkere coronadagen door te komen: "Sommige klanten zetten nu al een kerstboom voor de gezelligheid"

In tuin- en decoratiecentra, onder meer in Merelbeke en Erpe-Mere, verkoopt de kerstversiering opvallend vlotter dan de voorbije jaren. "Mensen die nu thuis werken willen het al gezellig maken in deze donkere coronadagen."

Lees meer in dit bericht:

Jongerenatelier Villa Basta ligt stil tot eind december: "Risico op besmettingen wordt te groot"

Omdat het aantal coronabesmettingen in ons land sterk stijgt, heeft het creatief jeugdcultuurhuis Villa Basta beslist om alle activiteiten tot eind december preventief te schrappen. Want er komen kinderen en jongeren uit verschillende gemeenten naar de cursussen, workshops en kampen. 

Lees meer in dit bericht:

Oost-Vlaamse bus rijdt door provincies om snelle coronatesten af te nemen. Eén sneltest kost 80 euro

Vanaf donderdag kan je je in de provincie Oost-Vlaanderen en in andere provincies laten testen op een bus. De 'sneltestbus' kan per dag 150 à 200 mensen testen op corona. Bedrijven of scholen kunnen de bus inschakelen om hun personeel te laten testen. Maar ook als je gewoon zeker wil zijn, kan je er terecht. Zo'n sneltest kost 80 euro. Bedrijven die meerdere mensen willen laten testen betalen minder.

Lees meer in dit bericht:

Omzet luchtvaartmaatschappijen in 2021 nog bijna helft lager dan voor corona

Wie denkt dat de luchtvaartsector volgend jaar wel even uit het coronadal zal klimmen, ziet dat verkeerd. Volgens de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA) zal de omzet van de maatschappijen wereldwijd in 2021 nog altijd 46 procent lager liggen dan in 2019.

Zonder financiële steun van de overheden zullen luchtvaartmaatschappijen massaal failliet gaan, klinkt het.

Zweden verstrakt aanbevelingen in sommige regio's

Inwoners van Zuid-Zweden wordt gevraagd om hun contacten te beperken en het openbaar vervoer en gesloten plaatsen te vermijden. Ook Zweden is in de greep van een opleving van het nieuwe coronavirus.

Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden, treedt in de voetsporen van de stad Uppsala, 70 km van Stockholm, waar bewoners sinds vorige week het advies krijgen om openbaar vervoer en fysiek contact met mensen buiten de huisgenoten te vermijden tot 3 november. De voor Skåne aangekondigde aanbevelingen blijven minimaal drie weken van kracht.

In een tijd waarin een groot deel van Europa zijn maatregelen aan het versterken is om de COVID-19-pandemie in te dammen, probeert Zweden op zijn eigen manier de maatregelen aan te passen, maar het land blijft over het algemeen zijn koers handhaven van een strategie zonder inperkingen of dwangmaatregelen.

Regering draagt bij aan vakantiegeld tijdelijk werklozen

De federale regering gaat voor een vijfde tussenkomen in de bijkomende kosten voor het vakantiegeld van wie tijdelijk werkloos is geweest door de coronacrisis. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een videoconferentie met de Groep van Tien, waarin werkgevers- en werknemersverenigingen zijn vertegenwoordigd.

Midden september bereikten de sociale partners een akkoord om de koopkracht van werknemers tijdens de coronacrisis te beschermen. Zo beslisten ze om dagen tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar gelijk te stellen voor het recht op jaarlijkse vakantie, waardoor iedereen in 2021 zijn of haar volledig vakantiegeld krijgt.

Daarnaast raakten de sociale partners het eens om de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de inschakelingsuitkeringen verder te verlengen tot eind dit jaar.

Gents Lichtfestival uitgesteld voor onbepaalde tijd

De stad Gent heeft beslist om de komende editie van het Lichtfestival, dat eind januari en begin februari in een alternatieve vorm zou plaatsvinden, uit te stellen naar een later te bepalen datum. Dat meldt de stad in een persbericht. Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink zullen niet plaatsvinden.

Lees meer in dit artikel:

Raad van State beraadslaagt vrijdag over avondklok

De Raad van State beraadslaagt nu vrijdag over de avondklok in ons land. Maandag besliste een collectief van een tiental bezorgde burgers, onder wie zes academici, om de federale maatregel aan te vechten omdat hij ongrondwettelijk zou zijn. De zaak wordt nu bij hoogdringendheid behandeld.

Het verzoekschrift van een twintigtal pagina's vertrok maandag naar de Raad van State. Daarin eisen jurist Jan De Groote en wetenschapsfilosofe Karin Verelst dat het hoogste rechtscollege van ons land zich snel uitspreekt over het gebruik van de avondklok in de strijd tegen het coronavirus. Tegelijk met het verzoekschrift lanceerden de academici een online campagne met een open brief op de website www.geenvodjepapier.be. Die is intussen al meer dan 2.000 keer ondertekend, zeggen ze.

De Raad van State heeft nu beslist de zaak in Verenigde Kamers te behandelen, nu vrijdag 30 oktober. "Niet alleen resoneert de boodschap duidelijk bij de bevolking, afgaande op het grote aantal ondertekenaars van de open brief. Maar ook en vooral: dat de Raad van State ons verzoek bij hoogdringendheid behandelt in "Verenigde Kamers", betekent dat men de zaak wel degelijk heel ernstig neemt, en hij een uitspraak met het grootst mogelijk gezag willen doen", zegt Karin Verelst.

Gehandicaptensector kampt ook met problemen

Ook de gehandicaptensector wordt getroffen door de coronacrisis en kampt daarbij met specifieke problemen. Dat zegt Elke Winne, van de instelling Rozenweelde uit Aartrijke. Na de vaststelling van enkele besmettingen moest de werking van de instelling volledig worden gereorganiseerd. Een derde van de kinderen die er verblijven, zitten in de hoogrisicogroep. Winne hoopt dat het niet opnieuw tot een volledige lockdown komt, zowel voor de instellingen zelf, als voor de ouders die hun kind na al maar een keer per week kunnen zien. 

Spaanse artsen van openbare diensten gaan in staking temidden van pandemie

Artsen van de openbare diensten die op de rand van een inzinking staan na zes maanden strijd tegen het coronavirus, zijn gestart met een nationale staking, de eerste in 25 jaar, om meer erkenning te eisen.

Als gevolg van maatregelen op het gebied van sociale afstand en de minimumdienstverlening opgelegd door de autoriteiten, waren er in Madrid slechts ongeveer vijftig medici die protesteerden voor het parlement, en dat op aansturen van de Nationale Confederatie van Medische Vakbonden (CESM).

Volgens de CESM nam ongeveer 85 procent van de 267.000 Spaanse artsen deel aan deze staking, de meesten van hen symbolisch, want ze bleven nog steeds zorgen voor hun patiënten.

Deze nationale staking is een primeur in 25 jaar Spaanse gezondheidsgeschiedenis. De acties van artsen in Spanje verlopen meestal regionaal, omdat de regio's bevoegd zijn op het gebied van gezondheid.

Volgens Sergio Casabona, een gastro-enteroloog die meedeed aan de actie voor het parlement, was de druppel die de emmer deed overlopen voor zorgverleners een decreet dat het mogelijk maakt om de artsen naar andere ziekenhuisdiensten over te plaatsen als dat nodig gevonden wordt. Het is een hervorming die werd ingegeven door de COVID-19-pandemie, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Voor de artsenvakbond CESM is deze maatregel "de belangrijkste aanval op de Spaanse volksgezondheid" sinds lang.

Nog inzake gezondheidszorg maakte de Spaanse regering dinsdag bekend dat het budget voor volksgezondheid met 151 procent wordt verhoogd, met een toewijzing van ongeveer drie miljard euro extra, waarvan 2,4 miljard uit het Europese herstelplan zal komen en bedoeld voor de aankoop van vaccins en het versterken van het openbare netwerk van huisartsen.

Antwerpse ziekenhuizen schrijven open brief: “Wie zich niet houdt aan maatregelen is bedreiging voor medemens”

De Antwerpse ziekenhuizen hebben een open brief geschreven, omdat het water hen aan de lippen staat. Door het stijgend aantal coronabesmettingen zijn ze bang dat de ziekenhuizen overvol komen te liggen en dat het personeel te zwaar onder druk komt te staan. Ze vragen iedereen om de coronamaatregelen te respecteren om het aantal besmettingen terug te dringen.

Lees meer in dit artikel:

81 gedetineerden in gevangenis van Gent preventief in quarantaine

In de gevangenis aan de Nieuwewandeling in Gent zitten 81 gevangenen preventief in quarantaine, nadat 30 gevangenen contact hebben gehad met een persoon die mogelijk besmet is met corona. Daardoor moeten niet alleen die 30 gevangenen in quarantaine, maar ook hun celgenoten. Het is nu wachten op de testresultaten van de mogelijke besmette persoon voor er nieuwe stappen worden ondernomen.

Vlaamse Jeugdraad: "We mogen jongeren niet vastzetten in onzichtbare kooien"

De Vlaamse Jeugdraad wil dat jongeren en kinderen elkaar op een veilige manier kunnen blijven ontmoeten, zelfs nu de coronacijfers erg slecht zijn. Ze moeten voldoende echt contact met elkaar kunnen hebben. De Vlaamse regering zal vanavond nog strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, maar mag de jongeren daarbij niet uit het oog verliezen, vindt Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

“Onze kernboodschap is inderdaad opnieuw dat we jongeren niet mogen verliezen en dat we hen, zelfs niet met deze alarmerende cijfers, mogen vastzetten in onzichtbare kooien omdat we vooral focussen op alles wat er kan misgaan. We zijn het verplicht aan de overgrote meerderheid van de jongeren die al maanden hun best doen om te bekijken hoe ze met elkaar in contact kunnen blijven.”

De Jeugdraad doet daarom constructieve voorstellen. “We zouden bijvoorbeeld in de publieke ruimte plaatsen kunnen gaan inrichten die perfect voldoen aan de regels van social distancing en andere regels om kinderen en jongeren er op een veilige manier met elkaar in contact te laten komen. Ik denk dat jongeren vandaag niet alleen hun gezinsbubbel nodig hebben maar ook echt elkaar.”

“Heel veel kinderen en jongeren houden zich al heel lang ontzettend goed aan de maatregelen en zijn nog altijd op zoek naar perspectief. Als  er één ding is dat we uit de eerste lockdown geleerd hebben, dan was het wel het dramatische effect op het mentale welzijn van kinderen en jongeren en ik zou vooral willen oproepen om dat niet meer te laten gebeuren.”

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) beseft hoe belangrijk het contact met leeftijdsgenoten voor jongeren is en wil hen ontzien bij de nieuwe coronamaatregelen. 

Bisschoppen schrijven Allerheiligenbrief over "bijzonder gevaarlijke situatie"

De kaart van ons land kleurt opnieuw donkerrood zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen. Dat schrijven de Belgische bisschoppen in een opmerkelijke Allerheiligenbrief. De bisschoppen hebben het over "een bijzonder gevaarlijke situatie".

De bisschoppen roepen alle christelijke gemeenschappen en gelovigen op om loyaal mee te werken met de verantwoordelijke overheden en de afgekondigde maatregelen nauwkeurig te onderhouden. "Deze burgerzin hebben we nu meer dan nodig", heet het.

De bisschoppen waarschuwen ervoor dat "sommigen radeloos worden of wanhopig. Ze vrezen de deuren te moeten sluiten of zien een faillissement op zich afkomen. Wij vragen onze gemeenschappen en alle gelovigen om deze personen op de beste manier te ondersteunen, om solidair met hen te zijn en hun kansen voor de toekomst open te houden. De zorg voor het mentaal welzijn van wie door de crisis worden getroffen, is een collectieve verantwoordelijkheid."

Binnen enkele dagen is het Allerheiligen en Allerzielen, zo schrijven de bisschoppen. "Door de verscherpte maatregelen zullen met Allerheiligen geen kerkdiensten met een grote gemeenschap kunnen doorgaan", aldus de bisschoppen. "Bij voorbaat danken we parochies die tijdens de komende novemberdagen families in rouw een passend teken van verbondenheid bezorgen. Personen of families die hun overledenen willen gedenken en voor hen bidden, kunnen ze ondersteunen met een symbool, een ritueel of een gebedstekst. Dat kan ook gebeuren in openlucht of bij het kerkhof."

De bisschoppen benadrukken dat ze als christenen geloven in de kracht van het gebed. "Juist in deze onzekere tijden vraagt de Heer dat we blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen", besluiten de bisschoppen. "Het feest van Allerheiligen herinnert ons eraan dat wij geroepen zijn om 'allen heiligen' te worden. Om te leven uit Gods leven."

Sekswerkers vragen dringend steunmaatregelen na prosititutieverbod in Brussel

Het Belgisch sekswerkerscollectief UTSOPI toont begrip voor het prostitutieverbod dat de Brusselse regering heeft opgelegd en al zeker tot 19 november geldt. Maar er is wel dringend nood aan concrete steun voor de sekswerkers. Vooral financieel krijgen ze het nu nog moeilijker, omdat hun statuut hen vaak in de steek laat, klinkt het.

Nu de cafés en restaurants de deuren moeten sluiten en de contacten tot een minimum beperkt moeten worden, begrijpt UTSOPI dat ook prostitutie op straat en in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd, verboden worden. De Brusselse regering legde maandag tot 19 november een prostitutieverbod op. De vraag die nu luid weerklinkt vanuit het Belgische sekswerkerscollectief is die om concrete financiële steunmaatregelen. Ze voelen aan dat sekswerkers nog te vaak vergeten worden, terwijl het vaak al om kwetsbare mensen gaat.

"We gaan opnieuw een crowdfunding opstarten om de sekswerkers te ondersteunen, maar op vlak van de overheid is er het overbruggingsrecht. Dat is enkel voor zelfstandigen en helaas zijn er weinig zelfstandigen onder de sekswerkers. Het merendeel, zeker in Brussel, zijn vrouwen zonder papieren. Voor hen is er enkel dringend medische hulp, maar de huur wordt daar niet mee betaald", zegt Daan Bauwens van UTSOPI.

Als er geen steun komt, dreigt de prostitutie toch door te gaan in achterkamers. En dat is nog gevaarlijker voor de volksgezondheid. "Sinds september zijn er zeer weinig klanten en dat maakt de situatie extra moeilijk. Als ze geen steun krijgen, zullen ze toch nog werken en dan wordt het gevaarlijk. Zowel voor de sekswerkers als voor de klanten en dus de bevolking", benadrukt Bauwens.

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland stabiliseert boven de 10.000

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd, wat iets minder is dan het aantal dat maandag werd gemeld (10.346 besmettingen). Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op een week tijd werden er 67.542 positieve tests geregistreerd, tegenover 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt daarmee minder snel.

Er is wel een duidelijke toename van het aantal sterfgevallen. De afgelopen week zijn er in Nederland 329 overlijdens door het coronavirus gemeld, terwijl er een week eerder sprake was van 185 doden. Alleen al op dinsdag werden 70 nieuwe sterfgevallen door COVID-19 bevestigd.

Het RIVM benadrukt dat er van de 329 sterfgevallen 198 in de afgelopen week zijn overleden. Bij de anderen gaat het om sterfgevallen van langer geleden, die met wat vertraging zijn doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met COVID-19 bedraagt nu 2.358, van wie er 529 op een afdeling intensieve zorgen liggen.

OPINIE: Is ons federalisme besmet met corona?

Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en doctoraatsonderzoeker Karel Reybrouck stellen een verschuiving vast in het coronabeleid. De deelstaatregeringen krijgen (of claimen) onder de federale regering-De Croo meer invloed en beleidsruimte. Wat dat betekent voor onze staatsstructuur schetsen ze in deze opinie:

Half miljoen Vlaamse mondmaskers naar Zwitserland en terug

De Vlaamse woonzorgcentra krijgen een nieuwe lading van 500.000 FFP2-mondmaskers. Die waren maanden geleden afgekeurd door een ontbrekende sticker en stonden stof te vergaren in Gent. De maskers zijn nu goedgekeurd, maar daar was wel een ritje naar Zwitserland voor nodig.

Lees hier het volledige artikel:

Studenten van AP Hogeschool gaan triageposten administratief ondersteunen

Een tiental derdejaarsstudenten Health Care Management van de AP Hogeschool gaan tot eind dit jaar de triagepunten in de stad Antwerpen en omgeving administratief ondersteunen, nu die het zwaar te verduren hebben tijdens de tweede coronagolf. Eerder zette de AP Hogeschool ook al studenten verpleegkunde in om hun steentje bij te dragen in de gezondheidscrisis.

De studenten in kwestie zullen enkele dagen per week taken uitvoeren als telefonische en administratieve ondersteuning, het plannen van afspraken, het doorbellen van testresultaten, het aanmaken van formulieren en het informatie verstrekken rond quarantaine en testing. Ze zijn specifiek voor dit soort taken opgeleid, stelt de AP Hogeschool, die het heeft over een win-winsituatie voor studenten én eerstelijnszorg.

De werkervaring zal door de hogeschool als stage worden beschouwd. In principe zouden de studenten dit academiejaar deelnemen aan een stageproject in Frankrijk en Wallonië, maar door de coronacrisis werd dat afgeblazen. Nu kunnen ze dus toch nog de nodige ervaring opdoen op het terrein, klinkt het.

De studenten zullen onder meer bijspringen in de triageposten van Antwerpen-Noord, Merksem, Stabroek, Schoten en Geneeskunde voor het volk in Hoboken.

Kempense ziekenhuizen voeren strengere bezoekersregeling in

De ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) verstrengen vanaf morgen hun regelingen voor bezoekers en begeleiders. Dat meldt het netwerk in een persbericht. Bezoeken zullen pas mogelijk zijn vanaf de zesde dag van opname, begeleiders worden ook slechts zeer uitzonderlijk toegelaten.

De Kempense ziekenhuizen willen hiermee vooral hun patiënten en medewerkers zo goed mogelijk beschermen tegen het coronavirus en verdere verspreiding tegengaan. Het H. Hartziekenhuis in Mol moest afgelopen weekend een opnamestop invoeren na besmettingen op de geriatrie, die mogelijk veroorzaakt werden door onvoorzichtige bezoekers.

Vanaf morgen zal bezoek enkel nog mogelijk zijn voor kinderen onder de 18 jaar, die nog bezoek mogen krijgen van de ouders of voogd. Op materniteit is bezoek toegelaten door de partner van de moeder. Voor palliatieve patiënten worden afspraken gemaakt met de behandelende arts.

Patiënten die langer dan vijf dagen opgenomen zijn, mogen vanaf de zesde dag één bezoeker ontvangen. De Kempense ziekenhuizen benadrukken dat bezoekers of begeleiders met COVID-19-symptomen of een recent risicocontact niet naar het ziekenhuis mogen komen. Dit kan de gezondheid van de patiënten en medewerkers ernstig in gevaar brengen, heet het.

Stroobants: "Schade is zeker, hoe groot en hoelang hangt af van vanavond"

Dokter Jan Stroobants, de voorzitter van de vereniging van spoedartsen, windt er geen doekjes op. De maatregelen die mogelijk vanavond door de Vlaamse regering worden aangekondigd komen volgens hem te laat, al kunnen ze wel nog een impact hebben op de grootte van de schade. "De duurtijd van de crisis wordt bepaald door de maatregelen die vanavond genomen worden. Er zal sowieso schade aangericht zijn."

Stroobants zegt dat ze het al lang van ver zagen aankomen dat het zo zou lopen. "Als we de grote tanker niet bijsturen, lopen we sowieso op de klippen", zegt hij. "We gaan sowieso averij oplopen. Of het een totale crash zal zijn, zullen de volgende dagen moeten uitwijzen."

Videospeler inladen...

Directeur Europa Ziekenhuizen waarschuwt: "We worden gedwongen om keuzes te maken"

Peter Fontaine, algemeen directeur van de Brusselse Europa Ziekenhuizen trekt aan de alarmbel. De curve van de Brusselse ziekenhuisopnames blijft de slechte richting opgaan en hij ziet binnenkort ook Vlaanderen verzadigd raken. "Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", aldus Fontaine.

Toen de eerste lockdown afgekondigd werd, vingen ze in de Europa Ziekenhuizen 22 COVID-19-patiënten op. Dat aantal is in de daaropvolgende weken gestegen tot een maximum van 85 patiënten tijdens de piek, een verviervoudiging.

"Vandaag hebben we al meer dan 110 COVID-19-patiënten liggen in onze ziekenhuizen", verduidelijkt Fontaine. "Er is geen beslissing genomen om de sociale mobiliteit, die nog altijd enorm is, stil te leggen. Ter illustratie: we zien geen enkel effect van de beslissing die op 7 oktober is genomen om in Brussel de cafés te sluiten. Dat hadden we eigenlijk al moeten zien."

De vrees groeit dat indien Vlaanderen, net zoals Wallonië en Brussel, met overvolle ziekenhuizen komt te zitten en de transferpolitiek vanuit Brussel stil komt te liggen, terwijl die nu net de ziekenhuizen in de hoofdstad verlicht.

"Deze week heb ik de opdracht gegeven om zoveel mogelijk patiënten te spreiden en te transfereren, maar als er geen grondige ingrepen komen, dan zit binnen een week Vlaanderen ook vol en dan stopt de transfermogelijkheid. Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", waarschuwt Fontaine.

Brusselse museumsector niet te spreken over plotse sluiting: "Musea zijn geen coronabroeihaarden"

Brussels Museums vzw, die de 115 Brusselse musea vertegenwoordigt, reageert vol onbegrip op de beslissing die de Brusselse provinciale crisiscel zaterdag nam om alle culturele instellingen te sluiten. "Onze sector is op geen enkel moment verwittigd dat de Brusselse regering een eventuele sluiting overwoog. We betreuren dat ten zeerste", laat Pieter Van der Gheynst, directeur van Brussels Museums, verstaan.

Lees meer in dit artikel:

België telt relatief gezien het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa

België telt relatief gezien de meeste COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Dat blijkt uit recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval.

Tsjechië telt op dit moment 1.379 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760), Slovenië (732) en Nederland (694). ECDC verzamelt niet alleen de gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, maar ook van de andere landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, net als het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan COVID-19 ligt op dit moment het hoogste in Tsjechië, met 12 overlijdens per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 6 overlijdens, momenteel het op een na hoogste van Europa.

Overlegcomité komt vrijdagnamiddag opnieuw bijeen

De federale en deelstaatregeringen steken vrijdagnamiddag opnieuw de koppen bijeen in het Overlegcomité. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Op de agenda staat onder meer de evaluatie van de sluiting van de horeca.

De federale en deelstaatregeringen beslisten half oktober restaurants en cafés een maand lang te sluiten. Dat ging gepaard met een nachtklok van middernacht tot 5 uur 's morgens. De maatregelen zouden na twee weken, komende vrijdag dus, geëvalueerd worden.

Het Overlegcomité komt daarom vrijdagnamiddag samen, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dinsdag in de Kamercommissie Gezondheid. Het kabinet van premier Alexander De Croo bevestigt.

Intussen trof het Overlegcomité vorige week extra maatregelen op het gebied van sport en cultuur én gingen Wallonië en Brussel op eigen houtje nog stapje verder, met onder meer een langere avondklok en strengere regels rond vrijetijdsbesteding. Vlaanderen volgt wellicht dinsdagavond/vanavond.

Meest gelezen