Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit heeft de Vlaamse regering beslist

"Ondanks genomen beslissingen blijven de cijfers onheilspellend evolueren. We moeten daarom de maatregelen verstrengen", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) bij aanvang van de persconferentie. "We moeten dat doen om ervoor te zorgen dat de zware druk op de ziekenhuizen afzwakt."

Los van de basisregels zoals het dragen van een mondmasker, het wassen van de handen en het afstand houden, moet ook het aantal sociale contacten zoveel mogelijk beperkt blijven. "We vragen met aandrang beperk uw fysieke contacten tot het absolute minimum. We vragen niet om letterlijk in uw kot te blijven, wel om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten", zegt Jambon.

Een uitbreiding van de nachtklok zoals in Brussel en Wallonië komt er niet. De nieuwe maatregelen gaan wel pas vrijdagavond in, opmerkelijk want de cijfers gaan de slechte kant uit. Er is ook geen einddatum voorzien voor de maatregelen, al gaan ze week na week worden geëvalueerd.

Cultuur

 • Alle cultuurhuizen gaan dicht
 • Alleen bibliotheken blijven open
 • Alle evenementen worden geschrapt

Economie

 • Wekelijkse markten mogen doorgaan, kerstmarkten en rommelmarkten niet
 • We moeten maximaal telewerken
 • Winkelen mag maximaal met twee personen
 • Maximaal 40 personen bij religieuze ceremonies, begrafenissen en huwelijken
 • Controleurs van De Lijn zullen gas-boetes mogen uitschrijven

Sport

 • Geen beperkingen voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Voor 12-plussers alleen outdoor sport, maximaal met 4 personen
 • Professionele sporten gaan door zonder publiek
 • Zwembaden, fitnesscentra en bowlings sluiten

Onderwijs

 • Afstandsonderwijs voor het hoger onderwijs, uitzonderingen voor de eerstejaars
 • De herfstvakantie loopt tot en met 11 november (was al beslist)

Zorg

 • 1 vast knuffelcontact in woonzorgcentrum
 • 1 extra contact per twee weken
 • Mantelzorgers kunnen in woonzorgcentrum blijven slapen

Jeugd

 • Geen activiteiten meer voor jongeren ouder dan 12 jaar
 • Wel mogelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Overnachtingen (en dus kampen met overnachtingen in de herfstvakantie) gaan niet meer door
 • Buitenspeeltuinen en sportterreinen blijven open

Meer details in dit bericht:

Herbekijk hier de persconferentie:

Videospeler inladen...

689 ziekenhuisopnames voorbije 24 uur, record van 28 maart is gebroken

De voorbije 24 uur zijn 689 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat vertelt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano aan Het Laatste Nieuws en bevestigt hij aan VRT NWS.

"Dit is hoger dan het dagrecord tijdens de eerste golf, dat was op 28 maart", herinnert Van Gucht. "Toen hadden we 629 opnames op één dag. Met 689 zitten we daar nu al ver boven."  

Dit betekent een serieuze verdere belasting van onze ziekenhuizen


In tegenstelling met de piekwaarde van 28 maart, vreest Van Gucht dat we de nieuwe piek nu nog niet bereikt hebben. "De cijfers zijn nog verder aan het stijgen. Die piek verwachten we -hopelijk al- over enkele dagen, tegen het einde van de week."

"Dit betekent een serieuze verdere belasting van onze ziekenhuizen", ziet Van Gucht met lede ogen aan. De viroloog hamert dan ook op het belang van de nieuwe maatregelen en het navolgen ervan.  

"We moeten met zijn allen nu echt wel flink op de rem gaan staan qua sociale contacten. We moeten  alle onnodige contacten met vrienden en familie on hold zetten."

Belga

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: “Dit is hét momentum om in te grijpen”

De politieke leiders moeten dit moment benutten om ingrijpende maatregelen te treffen. Want de bevolking lijkt op dit moment overtuigd te zijn van het nut ervan. Dat zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste in “Het Journaal”.

Op dit moment beseft iedereen namelijk dat de kans dat je - of iemand van je naasten - besmet wordt, heel reëel is. Als er op dit moment duidelijke maatregelen worden getroffen, zullen de mensen die wel accepteren en zich engageren om ze te volgen. “De kunst bestaat erin het risicobewustzijn hoog te houden.” Daarom hoopt de onderzoeker dat de beloofde coronabarometer er snel komt. 

Bekijk hier de duiding door Vansteenkiste in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Waarom gaan de nieuwe coronamaatregelen pas vrijdag in nu de cijfers zo snel stijgen?

De Vlaamse regering heeft nieuwe strengere coronamaatregelen afgekondigd, maar vreemd genoeg gaan die pas vrijdagavond om 18 uur in. Nochtans zijn de cijfers barslecht. "Hoe sneller de interventies genomen worden, hoe beter", zegt infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) in "De afspraak". "Ik denk dat de redenen daarvoor vooral praktisch en logistiek zijn." Een vermoeden dat viceminister-president Crevits bevestigt.

Lees meer in dit bericht:

Kind en Gezin: "Kinderopvang blijft open voor iedereen"

De Vlaamse regering heeft een reeks strengere coronamaatregelen aangekondigd. Zo wordt gevraagd om "maximaal" te telewerken. Eerder was ook al beslist om de herfstvakantie in het leerplichtonderwijs te verlengen tot 12 november. Maatregelen die een effect hebben op gezinnen met kinderen. De kinderopvang blijft open voor baby's en peuters én schoolkinderen, benadrukt Kind en Gezin.      

De Vlaamse regering heeft ouders al gevraagd om voor de verlengde herfstvakantie enkel gebruik te maken van de kinderopvang als er geen alternatieven zijn. Ook het Agentschap Opgroeien vraagt ouders om hun kinderen op 9 en 10 november "zo veel mogelijk thuis op te vangen zodat het virus zich zo weinig mogelijk verder kan verspreiden".

Voor ouders die geen alternatief vinden, heeft de Vlaamse regering aan de lokale besturen gevraagd om bij te springen. "Ouders die geen oplossing vinden, kunnen zich bij het lokaal bestuur of lokaal loket kinderopvang inlichten over de mogelijkheden", stelt het Agentschap Opgroeien.

"De kinderopvang voor baby's en peuters (crèches en onthaalouders) én schoolkinderen blijft open voor iedereen", klinkt het nog. Al is het door de besmettingsgolf niet te vermijden dat er ook in de kinderopvang personeel uitvalt door ziekte of quarantaine.

Vlaamse Sportfederatie: "Geen verrassing"

Volgens de Vlaamse Sportfederatie liggen de strengere coronamaatregelen van de Vlaamse regering in de lijn van de verwachtingen. "Deze maatregelen zijn geen verrassing. We zijn blij dat de -12-jarigen gevrijwaard worden en hadden al wel verwacht dat activiteiten voor 12-plussers opgeschort zouden worden", zegt Robin Ramakers, manager vertegenwoordiging bij de Vlaamse Sportfederatie.

De federatie vindt het ook een goede zaak dat de regering buiten sporten in beperkte kring blijft aanmoedigen. "We hadden er ook op aangedrongen dat mensen meer zouden mogen doen dan enkel wandelen, fietsen en lopen en dat men dus niet zou gaan naar een volledige sluiting van de sportinfrastructuur. Het is dus goed dat mensen in kleine groep bijvoorbeeld kunnen blijven golfen, tennissen of basketten", aldus Ramakers.

Unizo: "Goed dat grootste deel economie kan blijven draaien"

"Het is positief dat het grootste deel van de economie kan blijven draaien." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. Hij rekent erop dat de bedrijven die van de Vlaamse regering vanaf vrijdag dicht moeten, ook federale steun zullen krijgen.

Dat mensen nog met twee mogen gaan winkelen, vindt Van Assche heel belangrijk. "Voor de zomer was dat nog anders, en dat gaf heel wat problemen." Ook de beslissing om markten in open lucht nog toe te staan, is volgens de Unizo-topman goed.

Van Assche steunt ook de oproep om meer in te zetten op telewerk. "We willen dat mee ondersteunen. Het zorgt voor minder verspreiding van het virus, ook binnen het bedrijf. Hoe meer het virus in een bedrijf kan rondgaan, hoe groter het risico dat de activiteiten van het bedrijf moeten stoppen."

Van Ranst: "Gedeeltelijke lockdown"

"Wanneer je het ganse pakket bekijkt, niet alleen voor Vlaanderen, maar ook Brussel en Wallonië, dan moet je toch zeggen dat we in een gedeeltelijke lockdown zitten", zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws na afloop van de aankondiging van nieuwe Vlaamse coronamaatregelen. 

Volgens de viroloog worden de twee komende weken cruciaal om de cijfers naar beneden te krijgen. "Dit was wat op dit moment haalbaar was", aldus Van Ranst. "De echte lockdown is tenminste aan de horizon gezet door de minister-president. Dan moet het nu lukken."

Kris Van Exel / Photo News

Premier Mark Rutte van Nederland roept op tot betere naleving van de maatregelen

“Het is te vroeg om conclusies te trekken van het effect van de gedeeltelijk lockdown en te vroeg om al harder op de rem te gaan staan”, dat zei De Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

De Nederlanders willen het virus bestrijden, maar ook de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. “De cijfers vlakken af, maar blijven te hoog en moeten naar beneden.” De regering blijft de cijfers nauwkeurig opvolgen en volgende week dinsdag volgt er opnieuw een persconferentie. Tenzij de cijfers zo sterk stijgen, dat ze eerder moeten ingrijpen.

Rutte zei wel dat ze gaan voor een betere naleving van de huidige maatregelen. De huidige strengere maatregelen gingen in Nederland in op woensdag 14 oktober om 22 uur. Deze maatregelen tegen het coronavirus zullen “waarschijnlijk nog tot december van kracht blijven”, voegde minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge toe.

Crisiscel Cultuur: "We moeten samen het tij keren"

"De zorgsector staat zwaar onder druk, en wij kunnen als culturele sector niet anders dan ons solidair opstellen en onze verantwoordelijkheid nemen", meldt de Crisiscel Cultuur in een persbericht. "We moeten samen het tij keren."

De Crisiscel vreest dat de coronacrisis cultuur nog lang in de greep zal houden. "De Crisiscel Cultuur zal de komende dagen verder werken aan een voorstel voor een integraal en gericht crisisbeleid voor het brede culturele veld, als een belangrijke economische speler. Tegelijk zullen we initiatief nemen om cultuurspelers bij elkaar te brengen die kunnen nadenken over de manier waarop cultuur een rol kan blijven spelen in deze moeilijke omstandigheden."

Voka roept ondernemingen nogmaals op om maximaal in te zetten op telewerk

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept alle ondernemingen nogmaals op om de veiligheidsmaatregelen strikt te blijven opvolgen en maximaal in te zetten op telewerk. Dat zegt Voka in een reactie op de strengere coronamaatregelen van de Vlaamse regering.

"We begrijpen maar al te goed dat er ingegrepen moet worden om de dramatische stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen. Deze zetten in de eerste plaats een ongeziene druk op ons zorgsysteem, maar ook op onze scholen en onze ondernemingen", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Van de overheden verwacht Voka ook verdere inspanningen om bedrijven en jobs te redden.

Mensen uit de evenementensector bouwen noodziekenhuis in Verviers

In Verviers in de provincie Luik, waar er bijzonder veel corona- besmettingen zijn, is het allereerste noodziekenhuis van ons land gebouwd. De directeur van het CHR ziekenhuis had dringend meer bedden nodig voor covid-patiënten. Hij liet mensen uit de evenementensector een grote ziekenzaal bouwen, op een parkeerterrein naast zijn ziekenhuis.

Videospeler inladen...

Fitness-uitbater: "Langetermijnplan ontbreekt"

Ook in de fitnesscentra heerst er grote teleurstelling over de verplichte sluiting. Er werd met zeer strikte protocollen gewerkt zoals de mondmaskerplicht, het afstand houden, het ontsmetten van de toestellen. De sector betwijfelt of de besmettingen wel in de fitnesscentra gebeuren. Er zijn ook vragen bij de verplichting om buiten te moeten sporten nu het koud en donker is.

In een fitnesscentrum in Antwerpen zijn de reacties op de sluiting gemengd. "Het probleem zit overal, dus kunnen ze best overal sluiten”, zegt een sporter. "Wij ontsmetten altijd alles, we houden afstand, dus het zou heel jammer zijn als we moesten sluiten", zegt een andere. 

De sector zag de bui al wel hangen. "Ik verwacht dat ze onder druk deze beslissing gaan nemen. Wij vinden dat niet terecht". zegt Tom Hoefkens van de sportclub “Het eiland”. "Tussen maart en nu waren er acht maanden waarbij we voor een langetermijnplan hadden kunnen gaan, maar dat plan ontbreekt."

Videospeler inladen...

De protocollen die zijn afgesloten voor de fitnesscentra zorgen juist voor een veilige omgeving. Dat zegt Eric Vandenabeele, algemeen directeur van Fitness.be, de beroepsvereniging van de fitnesscentra. "Bovendien zorgen de activiteiten in onze centra er net voor dat de mensen zowel fysiek als mentaal in orde zijn en blijven, iets waar zowel federaal premier De Croo als Vlaams minister-president Jambon zo bezorgd om zeggen te zijn."

"Het is dan ook een jammere zaak dat men ons nu viseert", zegt Vandenabeele. "Pas op, we zijn ons ervan bewust dat er maatregelen nodig zijn, maar net in onze sector zijn er heel wat strikte regels opgesteld om sociaal contact te vermijden. En we houden ons daar natuurlijk ook aan."

Lees meer in dit artikel:

Scouts en Gidsen Vlaanderen: "Begrip voor de beperkingen en zien wat nog mogelijk is"

"We kunnen de maatregelen die de Vlaamse regering dinsdagavond genomen heeft goed plaatsen en begrijpen in het licht van de epidemie en hoe die evolueert", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van de Scouts en Gidsen Vlaanderen. De Vlaamse regering besliste onder meer dat er geen overnachtingen meer kunnen bij jeugdactiviteiten, en vanaf 12 jaar zijn alle activiteiten verboden.

"De activiteiten voor de ouder dan 12-jarigen worden dus 'on hold' gezet", aldus Van Reusel. "Gelukkig is dat een groep die nog via sociale media in verbinding kan blijven. Voor de jonger dan 12-jarigen kan nog een en ander doorgaan, maar we zullen moeten zien wat - in code rood - nog mogelijk is. Voor de leiding geldt dat alleen nog contacten online zullen kunnen want fysieke sociale contacten zijn uit den boze."

Lees meer in dit bericht:

Morgen overleg tussen federale en regionale regeringen

Morgen wil premier Alexander De Croo (Open VLD) overleggen met de minister-presidenten van de regionale regeringen. "In het licht van de beslissingen van de Vlaamse Regering, zal ik de minister-presidenten morgen uitnodigen voor verder overleg", schrijft hij op Twitter. "Het is in het belang van onze burgers en bedrijven om tot een zo helder en eenduidig mogelijke regeling te komen voor het hele land."

Saeys (Open VLD): "Onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht"

"Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan." Dat zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open VLD en huisarts. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen."

Saeys springt naast haar politieke activiteiten nog af en toe bij in de groepspraktijk van haar vader. "Ik zie elke dag op het terrein hoe ernstig de situatie is", zegt ze. "De virologen schreeuwen ook al wekenlang om extra maatregelen, zij doen dat ook niet voor hun plezier. Ik vind dat er veel te traag gereageerd wordt. Sommigen begrijpen nog steeds niet de urgentie van de zaak."

Volgens Saeys wordt er uit praktische overwegingen tot vrijdag gewacht, maar dat is een slechte beslissing, vindt ze. "We zitten in een rampscenario en we hebben echt geen dag te verliezen."

Frankrijk gaat voor verdere verstrenging maatregelen

Frankrijk gaat de vijs in de strijd tegen het coronavirus nog wat verder aanspannen. De regering lijkt een nieuwe lockdown niet meer uit te sluiten. President Emmanuel Macron (foto) houdt morgenavond om 20 uur een tv-toespraak om nieuwe maatregelen aan te kondigen, laat het Elysée weten. Ook Frankrijk krijgt, net zoals ons land, te maken met een bijzonder ernstige tweede golf van het coronavirus.

Welke maatregelen het worden, wordt morgenochtend besproken. Vanmorgen was er al een eerste overleg, voorgezeten door Macron. De scenario's die voorliggen, gaan van een verstrenging van de avondklok tussen 21 en 6 uur die nu al geldt voor twee op de drie Fransen, tot een totale lockdown. Die totale lockdown zou wel minder strikt zijn dan de twee maanden durende lockdown van dit voorjaar.

AFP or licensors

Toerisme Vlaanderen opgelucht dat logies kunnen openblijven

Toerisme Vlaanderen reageert opgelucht dat de logies niet getroffen worden door de strengere coronamaatregelen in Vlaanderen, die ingaan bij de start van de herfstvakantie. CEO Peter De Wilde benadrukt dat er, ondanks maatregelen rond onder meer cultuur en evenementen, "nog altijd veel wél mogelijk blijft" tijdens uitstappen of vakantieverblijf.

"Onze logiesuitbaters doen er alles aan om wie er nog even op uit wil met het gezin een deugddoende daguitstap of langere vakantie te laten beleven", aldus De Wilde, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale restaurants.

Biostatisticus Molenberghs: "Deze golf is erger dan de eerste"

"Aan ziekenhuisopnames is deze golf erger dan de eerste", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan universiteiten Hasselt en Leuven. "We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan. We hopen dat met deze maatregelen eindelijk de knik gaat beginnen."

Al wordt het moeilijk om te vergelijken, want het testbeleid is veranderd. "We testen bijna geen asymptomatische gevallen meer", legt hij uit. "De cijfers van de ziekenhuisopnames en de overlijdens liegen natuurlijk niet."

Videospeler inladen...

NSZ hoopt dat nu doorbijten decembermaand voor zelfstandigen nog kan redden

De zelfstandigenorganisatie NSZ heeft begrip voor de strengere maatregelen die de Vlaamse regering aankondigde, zoals het winkelen met maximaal twee personen. "De cijfers zijn nu eenmaal erg alarmerend", reageert NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. "We moeten nu even allemaal op onze tanden bijten om de voor onze zelfstandigen cruciale maand december in een zo goed mogelijke omstandigheden te kunnen aanvatten."

Cinemasector reageert teleurgesteld: "Helemaal sluiten is toch triestig"

An Van de Casseye van Euroscoop Sint-Niklaas vindt de beslissing om de bioscopen te sluiten heel triestig, zeker omdat de voorbije maanden alle mogelijke maatregelen werden genomen om het cinemabezoek veilig te houden. "Wij wilden er zijn voor de mensen, maar helaas", zegt ze.

"Deze periode van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie  is de belangrijkste periode van het jaar voor de sector. We spelen al enkele maanden met verlies, maar helemaal sluiten is toch triestig." Van de Casseye hoopt dat de sluiting beperkt zal blijven tot drie weken, maar ze vreest dat ze dit jaar de zalen niet meer zal kunnen opendoen. 

Videospeler inladen...

De voorbije dagen waren al rampzalig voor de bioscoopuitbaters, zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België. "Alle maatregelen tot nu toe hebben het zakencijfer al enorm doen dalen. Nu zijn alleen de gesubsidieerde zalen geholpen door overheidssteun. Er moet dringend steun komen voor alle uitbaters."

Concreet verlangt de sector steun zoals de horeca. Ze kampen tijdens de sluiting immers nog met vaste kosten. Daarnaast is volgens Laermans een verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid tot na het jaareinde absoluut nodig om ontslagen te vermijden. Ook vraagt de sector dat bepaalde taksen en kosten niet worden aangerekend.

Jambon: "Geen einddatum, week na week evalueren"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) legt in "Het Journaal" uit waarom er geen einddatum op de maatregelen staat. "We willen eerst de druk op de intensieve zorg en de ziekenhuizen weg. We gaan dat week na week evalueren", zegt hij. "Als we de maatregelen een drietal weken goed volhouden, zien we mogelijk wel de effecten."

Jambon herhaalt zijn oproep om zoveel mogelijk sociale contacten te beperken. "Doe geen contacten die niet nodig zijn, dan krijgen we misschien op korte tijd die zaak onder controle", zegt hij. "Het wordt moeilijk als een belangrijke minderheid gewoon alles blijft doen."

Videospeler inladen...

Welke vragen heb jij over de strengere coronamaatregelen in Vlaanderen?

De Ministerraad heeft zonet strengere coronamaatregelen aangekondigd op Vlaams niveau. Vanaf vrijdag 30 oktober om 18.00 uur gaan alle cultuurhuizen dicht, mag winkelen met nog maximum twee personen en moeten ook zwembaden en fitnesscentra de deuren sluiten. Heb jij vragen over deze beslissingen? Stuur ze ons door via het formulier in onderstaand bericht en wij gaan op zoek naar een antwoord.

Tijdelijke werkloosheid zakt verder weg

De tijdelijke werkloosheid in ons land, die door de coronacrisis in april piekte op 1,3 miljoen, zakt verder weg. Terwijl er in augustus nog 362.996 mensen waren die een of meerdere dagen tijdelijk werkloos waren, zakte dat aantal met meer dan een derde tot 238.120 in september, zo blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Het gaat bij die cijfers om alle tijdelijk werklozen. Het aandeel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht -waaronder de tijdelijk werklozen door de coronacrisis vallen- bedroeg in september bijna 95 procent.

Sommige voorzieningen voor mensen met handicap "in zwaar weer"

Ook in de sector van de gehandicaptenzorg zijn er veel coronabesmettingen. Er is een besmettingsgraad van 1,25 procent, toch nog iets lager dan de algemene Belgische besmettingscijfers. De cijfers zijn gebaseerd op de eigen tellingen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. In 1 op de 6 zorgcentra voor mensen met een handicap, zijn er al besmettingen genoteerd. 

Karina De Beule van het agentschap zegt dat de situatie ook in de zorgcentra voor gehandicapten ernstig is. "De laatste weken zijn er toch wel exponentiële stijgingen van de besmettingen", zegt ze. "Niet de hele sector is getroffen, maar het is wel degelijk zo dat sommige voorzieningen in zwaar weer zitten, met ziekenhuisopnames en overlijdens."

Ze zijn heel alert en overleggen goed met alle betrokkenen in de sector, om alle nodige voorzorgen te nemen én om de crisis in te dijken. "Ons geluk is dat we in vergelijking met de eerste golf over voldoende beschermings- en testmateriaal beschikken", aldus De Beule. "We hebben ook veel ervaring door de vorige zware periode en kunnen die nu gebruiken. We willen zoveel mogelijk dezelfde verzorging aanbieden aan de mensen, al zal dat niet altijd meer kunnen, een uitdaging wordt het zeker, dat voelen we nu duidelijk.”

Wat ligt er op tafel bij de Vlaamse regering?

Vanaf 18 uur vanavond buigt de Vlaamse regering zich over nieuwe maatregelen om de coronacrisis aan te pakken. Brussel en Wallonië deden dat vorige week al. Zo begint de nachtklok er vroeger en duurt die langer. Volgens onze bronnen zou dat in Vlaanderen alvast niet op de tafel liggen.

Er zouden wel strengere regels volgen in cultuur en sport. Zo zou sport helemaal stilgelegd worden, met uitzondering voor buitensporten en voor de jeugd, jonger dan 12 jaar. In Brussel is ook het culturele leven helemaal stilgelegd, het is nog niet duidelijk of Vlaanderen daarin volgt.

Het zal pas helemaal duidelijk worden als het overleg met de Vlaamse regering is afgelopen.

Een overzicht van de mogelijke maatregelen in dit artikel:

Politie Brussel West stelde 265 processen-verbaal op sinds aanscherpen maatregelen

Sinds de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus op 19 oktober opnieuw werden aangescherpt, heeft de lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) 265 overtredingen vastgesteld.

Achtentwintig procent daarvan ging om overtredingen van het samenscholingsverbod, 38 procent om inbreuken op de avondklok, en 27 procent om mensen die geen mondmasker droegen. "Afgelopen nacht werden, bij de verstrengde toepassing van de avondklok, 18 processen-verbaal opgesteld", klinkt het bij de politie.

Kerstversiering verkoopt extra vlot om donkere coronadagen door te komen: "Sommige klanten zetten nu al een kerstboom voor de gezelligheid"

In tuin- en decoratiecentra, onder meer in Merelbeke en Erpe-Mere, verkoopt de kerstversiering opvallend vlotter dan de voorbije jaren. "Mensen die nu thuis werken willen het al gezellig maken in deze donkere coronadagen."

Lees meer in dit bericht:

Jongerenatelier Villa Basta ligt stil tot eind december: "Risico op besmettingen wordt te groot"

Omdat het aantal coronabesmettingen in ons land sterk stijgt, heeft het creatief jeugdcultuurhuis Villa Basta beslist om alle activiteiten tot eind december preventief te schrappen. Want er komen kinderen en jongeren uit verschillende gemeenten naar de cursussen, workshops en kampen. 

Lees meer in dit bericht:

Oost-Vlaamse bus rijdt door provincies om snelle coronatesten af te nemen. Eén sneltest kost 80 euro

Vanaf donderdag kan je je in de provincie Oost-Vlaanderen en in andere provincies laten testen op een bus. De 'sneltestbus' kan per dag 150 à 200 mensen testen op corona. Bedrijven of scholen kunnen de bus inschakelen om hun personeel te laten testen. Maar ook als je gewoon zeker wil zijn, kan je er terecht. Zo'n sneltest kost 80 euro. Bedrijven die meerdere mensen willen laten testen betalen minder.

Lees meer in dit bericht:

Omzet luchtvaartmaatschappijen in 2021 nog bijna helft lager dan voor corona

Wie denkt dat de luchtvaartsector volgend jaar wel even uit het coronadal zal klimmen, ziet dat verkeerd. Volgens de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA) zal de omzet van de maatschappijen wereldwijd in 2021 nog altijd 46 procent lager liggen dan in 2019.

Zonder financiële steun van de overheden zullen luchtvaartmaatschappijen massaal failliet gaan, klinkt het.

Zweden verstrakt aanbevelingen in sommige regio's

Inwoners van Zuid-Zweden wordt gevraagd om hun contacten te beperken en het openbaar vervoer en gesloten plaatsen te vermijden. Ook Zweden is in de greep van een opleving van het nieuwe coronavirus.

Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden, treedt in de voetsporen van de stad Uppsala, 70 km van Stockholm, waar bewoners sinds vorige week het advies krijgen om openbaar vervoer en fysiek contact met mensen buiten de huisgenoten te vermijden tot 3 november. De voor Skåne aangekondigde aanbevelingen blijven minimaal drie weken van kracht.

In een tijd waarin een groot deel van Europa zijn maatregelen aan het versterken is om de COVID-19-pandemie in te dammen, probeert Zweden op zijn eigen manier de maatregelen aan te passen, maar het land blijft over het algemeen zijn koers handhaven van een strategie zonder inperkingen of dwangmaatregelen.

Regering draagt bij aan vakantiegeld tijdelijk werklozen

De federale regering gaat voor een vijfde tussenkomen in de bijkomende kosten voor het vakantiegeld van wie tijdelijk werkloos is geweest door de coronacrisis. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een videoconferentie met de Groep van Tien, waarin werkgevers- en werknemersverenigingen zijn vertegenwoordigd.

Midden september bereikten de sociale partners een akkoord om de koopkracht van werknemers tijdens de coronacrisis te beschermen. Zo beslisten ze om dagen tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar gelijk te stellen voor het recht op jaarlijkse vakantie, waardoor iedereen in 2021 zijn of haar volledig vakantiegeld krijgt.

Daarnaast raakten de sociale partners het eens om de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de inschakelingsuitkeringen verder te verlengen tot eind dit jaar.