Mag je nog een eigen mondmasker dragen in de Limburgse ziekenhuizen? "Elk ziekenhuis beslist zelf"

Voor wie naar het ziekenhuis moet, op bezoek of voor een raadpleging, is het momenteel niet altijd duidelijk of je je eigen mondmasker mag dragen of niet. Elk ziekenhuis heeft daarover zijn eigen afspraken. 

Zo mag je in het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden en het Vesalius ziekenhuis in Tongeren geen eigen mondmasker dragen. Zowel patiënten als bezoekers krijgen daar, als ze binnenkomen, een chirurgisch mondmasker van het ziekenhuis. Sarina Simenon van Vesalius: "Het is op vraag van onze artsen dat we dat doen. Mensen dragen vaak een eigen mondmasker, en dat is goed bedoeld, maar dan hebben we geen zicht op wat de kwaliteit is. Het is natuurlijk een kost, maar de veiligheid primeert."

We controleren hoe het mondmasker gedragen wordt

In het Jessa ziekenhuis in Hasselt en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder krijgen patiënten ook een chirurgisch mondmasker, maar bezoekers mogen wel een eigen mondmasker dragen. "Wij controleren wel heel goed op hoe het mondmasker gedragen wordt", zegt Diane Mombers van het Sint-Franciscusziekenhuis. "Er is ook een mondmaskerautomaat voor als de bezoeker geen mondmasker bij heeft, of dat mondmasker niet meer in orde is."

In het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt en het ZOL in Genk mogen zowel patiënten als bezoekers wel nog een eigen mondmasker dragen. "Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis krijgen wel een mondmasker", zegt Jurgen Ritzen van het ZOL. "Ambulante patiënten en bezoekers kunnen een eigen mondmasker opzetten, maar dat controleren we wel."

Meest gelezen