Videospeler inladen...

Migranten, onder wie kleine kinderen, verdronken bij poging om Kanaal over te steken

De Franse kustwacht, bijgestaan door een Belgische helikopter van de basis van Koksijde, heeft vandaag een reddingsactie uitgevoerd voor migranten die in een bootje op het Kanaal de oversteek wilden maken van Frankrijk naar Engeland. Zeker vier mensen, onder wie twee jonge kinderen, overleefden de poging niet. 

Een twintigtal migranten, vermoedelijk afkomstig uit Iran, waren in een rubberbootje vertrokken vanuit Loon-Plage in de buurt van Duinkerke, dichtbij de Belgische grens. Door het slechte weer op het Kanaal kapseisde hun bootje en kwamen ze in het water terecht.

15 mensen werden levend uit het water gehaald en zijn onderkoeld naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke gebracht. Zeker vier mensen kwamen om het leven, onder wie twee kinderen, van vijf en acht jaar. Er wordt nog gezocht naar vermisten. Mogelijk is bij de vermisten ook een baby.

Bij de reddingsoperatie waren verschillende boten en helikopters betrokken, waaronder een Belgische helikopter van de basis van Koksijde.

Sinds de controles op vrachtwagens en de tunnel onder het Kanaal verscherpt zijn, proberen meer mensen met gammele bootjes het Kanaal over te steken. Dit jaar hebben al duizenden mensen dat geprobeerd, soms geholpen door mensensmokkelaars. 479 pogingen werden onderschept door de kustwacht, maar in zeker 559 gevallen slaagden de overstekende migranten erin Groot-Brittannië te bereiken.

Bekijk ook reportage van 28 oktober in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen