Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 7 doden en 112 gewonden bij bomaanslag tegen koranschool in Pakistan

In Peshawar, in het noorden van Pakistan, is een religieuze school getroffen door een zware bomaanslag. Tot nu toe heeft niemand de aanslag opgeëist en zelfs de Pakistaanse talibanrebellen hebben die veroordeeld. Nochtans was het in die grensregio met Afghanistan de laatste jaren wat rustiger geworden.

De aanslag was gericht tegen een "madrassa" of religieuze school in de stad Peshawar. De bom ontplofte om half negen toen de klaslokalen vol zaten en was dus bedoeld om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Volgens de politie zijn er 7 doden en 112 gewonden gevallen. Er zouden kinderen onder de doden zijn, maar dat is nadien weer ontkend. Veel mensen zouden last hebben van brandwonden. 

Getuigen melden dat ze een man met een zware zak het gebouw hebben zien binnengaan. Mogelijk was dat de dader met een bom. De aanslag is nog niet opgeëist en -opvallend- is ook veroordeeld door de extremistische talibanrebellen die ook in Pakistan actief zijn. De Pakistaanse premier Imran Khan -die roots heeft in die woelige regio- belooft om de schuldigen te straffen.

Peshawar leek wat tot rust gekomen, maar...

Het doelwit was dus een religieuze school waar geestelijken worden opgeleid. Nu zijn er veel spanningen tussen verschillende moslimgemeenschappen in Pakistan, maar er is niet meteen een aanleiding waarom deze school geviseerd werd. Dat ook de lokale taliban de aanslag veroordelen, is ook opvallend. Een lokaal filiaal van de terreurgroep IS die Pakistan wil destabiliseren, is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Peshawar ligt dicht tegen de Afghaanse grens en raakte in het verleden snel verwikkeld met alle conflicten daar. Er wonen twee miljoen mensen en het is de grootste stad van de regio Khyber Pakhtunkhwa. Die wordt vooral bewoond door Pashtun, de grootste bevolkingsgroep in buurland Afghanistan. 

Die bergachtige grensstreek Khyber Pakhtunkhwa was een brandpunt van terreur en strijd met de taliban. Na een aanslag op een militaire school in 2014 heeft het leger de taliban daar evenwel ver teruggedrongen. Daarbij werd nogal losjes omgesprongen met de mensenrechten en sindsdien is daar een lokale protestbeweging annex Pashtun-nationalisme opgekomen die opkomt voor de rechten van de lokale bevolking. Die PTM-beweging maakt echter doorgaans geen gebruik van geweld. Premier Imran Khan is deels van Pashtun-afkomst.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen