Videospeler inladen...

Mondmaskers en flesjes alcoholgel belanden te vaak in zee

Sinds het begin van de coronacrisis worden steeds meer mondmaskers, handschoenen en flesjes alcoholgel in zee gevonden. Daarom lanceert de dienst Marien Milieu van Volksgezondheid een campagne die ons bewust moet maken van het probleem en ons tips geeft om het beschermingsmateriaal bij te houden en correct weg te gooien. 

Als er afval op straat wordt gegooid, belandt dat bijna altijd in de zee, zegt bioloog Jens Warrie. “De wind gaat er mee aan de haal. Die komen terecht in de waterlopen. Alle waterwegen, rivieren en kanalen, lopen naar zee. Zo krijg je een plastic stroom.”

Probleem voor dieren

“Het probleem is dubbel”, zegt Warrie. “Zeedieren zoals een kwal, een vis of een vogel kunnen verstrikt raken in een mondmasker. Het is moeilijk zwemmen als de vleugels of vinnen vastzitten. Maar ze eten het ook op. Hun maag lijkt dan vol, maar ze verzwakken omdat ze te weinig energie kunnen opnemen.

Probleem voor ons

Fracties van dat soort afval kunnen ook in die dieren terechtkomen, dus ook in ons, als we de dieren opeten. De campagne werkt met posters van dieren, zoals de mossel, de garnaal en de kwal en dringt erop aan dat we minder slordig omgaan met onze mondmaskers. “We gaan dat verspreiden op verschillende locaties aan zee. In bijvoorbeeld de bezoekerscentra aan de kust en via sociale media. Ook mensen buiten West-Vlaanderen moeten hierop attent gemaakt worden, zegt Warrie.

Meer informatie over de actie vind je op de website van "De zee begint bij jezelf".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen