Is omgekeerd afstandsonderwijs oplossing voor scholen? Juf basisschool Eeklo geeft thuis les, kinderen zitten in klas

Basisschool De Meidoorn, een van de vier basisscholen van College ten Doorn in Eeklo, experimenteert met een soort omgekeerd afstandsonderwijs. De juf van het zesde leerjaar zit thuis in afzondering omdat ze in contact kwam met iemand met corona. Ze geeft online les aan haar leerlingen, die achter een laptop zitten in het klaslokaal. 

Schooldirecteur Barbara Teirlynck ziet grote voordelen in deze manier van lesgeven: "De juf kan de lesinhoud volledig op haar eigen manier geven, zoals zij dat zelf wil. En voor de leerlingen is het goed dat hun eigen vertrouwde juf hen lesgeeft." Een win-win-situatie dus: de leerlingen blijven naar school gaan, en de juf geeft hen zelf les. De leerlingen mogen de microfoon alleen aanzetten op teken van de juf. En de juf kan haar leerlingen het zwijgen opleggen met één knop. De directeur benadrukt dat de leerlingen niet alleen worden gelaten, er is altijd begeleiding aanwezig.

Ook andere klassen?

De leerlingen zelf waren ook enthousiast om deze nieuwe methode uit te testen. De vraag rest nu nog of ze uitgebreid kan worden naar andere klassen. "Voor bepaalde groepen leerlingen kan dit zeker een oplossing zijn voor de toekomst", zegt de directeur. Maar dan heb je wel genoeg technisch materiaal nodig. "Voorlopig heb ik laptops genoeg voor twee klassen, als ieder kind een aparte laptop nodig heeft. Bij oudere leerlingen gaat dat, maar bij kinderen van een eerste of tweede leerjaar is al dat technische ook niet zo evident", zegt directeur Teirlynck. En niet alleen voor leerlingen kan dat niet gemakkelijk zijn: "Niet alle leerkrachten zijn even bedreven met computers."

Voor bepaalde groepen leerlingen kan dit zeker een oplossing zijn

Schooldirecteur Barbara Teirlynck

Extra begeleiding

Positief, maar rozengeur en maneschijn is het nu ook niet. De directeur is realistisch: "Je moet voor vervanging zorgen in die klassen. Die leerlingen moeten onder toezicht kunnen blijven, want de kinderen beginnen al snel eens te chatten of te babbelen met elkaar. Je moet dus nog altijd voor genoeg personeel zorgen", zegt directeur Teirlynck. "Als er technisch iets fout loopt,  kunnen kinderen het ook niet altijd oplossen. De wifi viel al eens uit bij de juffrouw thuis, dan valt alles ook even stil tot het weer is opgelost. Dus er moet ook een aanspreekpunt zijn op dat vlak", zegt Teirlynck. "Maar het blijft een mooie, maar tijdelijke oplossing."

(Lees verder onder de foto)

Positief nieuws dus voor de 22 leerlingen in die specifieke klas. Maar dat is niet het geval voor alle klassen, want de directeur moet vanaf morgen noodgedwongen twee andere basisklassen, van de 19 in totaal, volledig thuiszetten omdat verschillende leerkrachten ziek zijn. "Ik vind dat heel erg voor de ouders en hun kinderen, maar ik heb geen andere oplossing meer." De school heeft ongeveer 570 leerlingen, alle kleuters blijven voorlopig nog op school.

Meest gelezen