Ook UHasselt en hogeschool PXL schakelen over naar code rood

Op 1 november schakelt Universiteit Hasselt over naar code rood. Dat wil zeggen dat de lessen vanaf 1 november maximaal online zullen plaatsvinden. Voor de PXL is dat vanaf 9 november. 

Omdat ons land zo zwaar getroffen wordt door het coronavirus en de situatie heel ernstig is, vindt de universiteit dat er moet overgeschakeld worden naar code rood. "We moeten verantwoordelijk handelen en onze maatschappelijke rol opnemen", zegt rector Bernard Vanheusden. "Het is ook aan ons om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” 

De lessen vinden pas vanaf 1 november maximaal online plaats. Dan is er nog een week de tijd om alles geregeld te krijgen. Praktijklessen, lessen in een laboratorium en stages kunnen wel nog doorgaan. En docenten en studenten mogen ook nog altijd naar de campus komen als het noodzakelijk is. 

Ook hogeschool PXL gaat maximaal online les geven de komende weken. Alleen praktijkvakken en ateliers gaan nog op de campus door.  Directeur Ben Lambrechts: "We doen dit om het signaal te geven dat we in een gevarenzone zit en dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen."

Examens

De UHasselt staat bekend voor haar examenregeling: half november zijn er al de eerste examens gepland. Omdat heel wat lessen in aula’s nu wegvallen, zullen er meer examens op campus Hasselt en Diepenbeek afgelegd kunnen worden. Maar voor een deel van de examens wil de universiteit ook uitwijken naar de Ethias Arena in Hasselt. Rector Vanheusden: "We hebben de Ethias Arena al afgehuurd. Dat is een heel grote hal, en daar kunnen dan groepen van 500 studenten terecht." Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken moet daar wel nog goedkeuring voor geven.  

Meest gelezen