Inge De Bruycker

Oostende neemt maatregelen om zeehonden te beschermen tegen gewone honden (en omgekeerd)

In Oostende moeten honden ook op het Klein Strand voortaan verplicht aan de leiband, om te voorkomen dat ze met zeehonden in de clinch gaan. Sinds enkele maanden komen er geregeld zeehonden uitrusten aan de westelijke strekdam, vlak tegen het Klein Strand. Maar blijkbaar is er iets aan hun geur, waardoor honden fel reageren. 

In Oostende komen er af en toe zeehonden op bezoek, ter hoogte van de westelijke strekdam. De dieren zijn een leuke attractie voor de inwoners en bezoekers. Maar er zijn soms ook problemen. Zo worden ze soms aangevallen door gewone honden. Meestal is er geen probleem en vluchten de zeedieren snel het water in, maar sommige grotere exemplaren durven zich ook te verdedigen en bijten terug.

De stad wil incidenten voorkomen en verplicht daarom om honden in de buurt aan de leiband te houden. "De maatregel komt er om de zeehonden een betere bescherming te bieden", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), "maar ook voor de veiligheid van de honden zelf.  Zeehonden zijn bovendien een beschermde diersoort."

Ook beschermen tegen mensen

Het zijn trouwens niet enkel honden die voor problemen zorgen. Ook mensen vallen de zeehonden soms lastig, door veel te dicht te komen om een foto te nemen. Aan de westelijke strekdam hangt dan wel een banner, maar blijkbaar valt die niet goed genoeg op. Oostende gaat daarom extra signalisatie plaatsen.

De stad wil ook nauwer samenwerken met de vrijwilligersgroep NorthSealTeam, de vroegere "Hoeders van de Zeehonden". Die staan elke dag klaar om voorbijgangers te waarschuwen, maar ook informatie te geven over de zeehonden.

"Geniet, maar vanop afstand", besluit schepen van Milieu Silke Beirens (Groen).

Meest gelezen