LaPresse

Opnieuw grimmig protest tegen coronamaatregelen in Italië, confrontaties tussen betogers en politie in Turijn en Milaan 

Meer dan 1.000 mensen zijn gisteravond op straat gekomen in Italië tegen verstrenging van de coronamaatregelen. Dat liep in Turijn en Milaan uit op een felle confrontatie met de politie. In Italië is sinds gisteravond 18 uur een avondklok voor bars en restaurants van kracht en zijn sportzalen, bioscopen en theaters dicht. 

Gisteravond kwamen in grote Italiaanse steden meer dan 1.000 betogers op straat uit protest tegen de nieuwe maatregelen om corona te bestrijden. Dat gebeurde net na 18 uur. Toen ging de avondklok in voor bars en restaurants. Die mogen na 18 uur geen klanten meer ontvangen, alleen afhaaldiensten kunnen nog tot middernacht. Restaurantbaas Emanuele Todini in Rome  vreest dat hij moet sluiten. 

De toeristen zijn weg, ik heb geen afhaaldienst en haast niemand komt lunchen door al het telewerk

Emanuele Todini, restauranthouder in Rome

De bioscopen, theaters en gymzalen in Italië moeten helemaal dicht, een maand lang. Anders dan bij de eerste lockdown in het voorjaar, kwam er meteen protest. De betogingen vonden vooral plaats in een tiental steden waaronder Rome, Milaan, Turijn en Palermo. De betogers zeggen dat ze niet zijn bekomen van de economische gevolgen van de eerste lockdown. (Lees verder onder foto van de oproerpolitie in Turijn.)

LaPresse

Vernielingen en traangas

In de noordelijke steden Turijn en Milaan liep het protest uit de hand. Het noorden van Italië werd het hardst getroffen door de eerste corona-uitbraak in het voorjaar en werd twee maanden lang volledig afgesloten. In Turijn waren eerder op de avond al zo'n 300 taxichauffeurs in rijen gaan staan op het Piazza del Castello, om aandacht te vragen voor hun financiële verlies door het wegblijven van de toeristen en de impact van het telewerk. 

Op datzelfde plein kwamen betogers samen na 18 uur. Dat protest liep uit de hand. Volgens het persbureau LaPresse werd het geweld aangestuurd door een groep hooligans. Er werden vuilnisbakken en tramhokjes in brand gestoken en voertuigen omvergeduwd. De betogers gooiden met molotovcocktails en ook de etalage van een luxekledingwinkel ging eraan. (zie foto onder) De politie greep in met traangasprojectielen en pakte een vijftal betogers op.

Ook in de stad Milaan moest de oproerpolitie tussenbeide komen met traangas. Daar werden twee arrestaties verricht. (lees verder onder foto van vernielde etalage in Turijn)

AFP or licensors

Steeds grimmiger

Het is niet voor het eerst dat het protest in Italië uitdraait op incidenten. Vorige zaterdag mondde woede over de nieuwe avondklok uit in rellen in de Zuid-Italiaanse stad Napels. Een dag later betoogde een extreemrechtse groep in Rome. Daarbij raakten enkele politieagenten gewond. 

Steunmaatregelen

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn om het virus in te dammen. De regering heeft al opgeroepen om zo weinig mogelijk te reizen. Ook een aantal regio's in Italië heeft de bewegingsvrijheid al flink ingeperkt.  Sommige deelregeringen willen ook overschakelen op afstandsonderwijs, maar daar ziet de Italiaanse minister van Onderwijs voorlopig van af. 

Italië telt nu meer dan een half miljoen coronabesmettingen en meer dan 37.000 overlijdens ten gevolge van het virus. De voorbije 24 uur raakten meer dan 17.000 mensen besmet. Straks kondigt de Italiaanse regering steunmaatregelen aan voor de getroffen sectoren, werknemers en zelfstandigen. 

Meest gelezen