Foto: Belga

Oud-burgemeester van Turnhout Marcel Hendrickx (85) overleden

In Turnhout is maandag oud-burgemeester Marcel Hendrickx overleden. Hij was een burgemeester van en voor het volk. Zijn belangrijkste verwezenlijking zijn de Turnhoutse Vrij-dagen, gratis optredens op de Grote Markt die tienduizenden toeschouwers lokten. Hendrickx was al een tijdje ziek. Hij werd 85 jaar. 

Hendrickx werd geboren in 1935 en was jarenlang politiek actief in Turnhout, eerst  voor CVP, later CD&V.  Begin jaren '80 stapte hij in de gemeentepolitiek om in 1995 burgemeester te worden van de stad. Dat bleef hij tot 2008. Hij was ook enkele jaren volksvertegenwoordiger en was na zijn politieke loopbaan een tijd voorzitter van voetbalploeg KV Turnhout. 

Turnhoutse Vrij-dagen

Marcel Hendrickx was een burgemeester van en voor het volk. Hij was erg graag gezien en stond mee aan de wieg van heel wat evenementen. Zo bedacht hij onder meer het concept van het Terrastheater, waarbij amateurgezelschappen in de zomermaanden langs terrassen op de Grote Markt trokken. Maar zijn belangrijkste verwezenlijking zijn de Turnhoutse Vrij-dagen: een hele zomer lang elke vrijdag gratis optredens op de Grote Markt. Hendrickx haalde heel wat grote namen en wereldsterren naar Turnhout. De gratis concerten waren elke zomer opnieuw goed voor tienduizenden toeschouwers.

"Gesneden voor de politiek"

Marcel Hendrickx werd als burgemeester opgevolgd door Francis Stijnen. Hij zal zich Hendrickx herinneren als een warme man die veel voor de stad heeft betekend. "Hij was erg joviaal, legde makkelijk contacten en voelde goed aan wat er in de stad leefde. Hij was gesneden voor de politiek. Een goede verteller ook, je verveelde je nooit met hem. Marcel was een zeer aangename man."

Marcel Hendrickx was al een tijdje ziek en in het voorjaar werd hij al eens opgenomen in het ziekenhuis. Maandag overleed hij.  Hij werd 85 jaar.

Meest gelezen