Keurslager Abel

Nieuwe teststrategie verwart kleine zelfstandigen, slager Mariakerke: "Personeel toch nog net op tijd getest"

Keurslagerij Abel uit Mariakerke, bij Gent, is al 10 dagen gesloten. De twee uitbaters testten er positief. Het overige personeel zou getest worden, maar dokters waren het daar niet over eens, omdat de teststrategie net veranderd was. Sinds 20 oktober zijn er geen preventieve coronatesten meer bij mensen zonder symptomen. "Wij konden op het nippertje toch nog testen, niemand anders bleek positief te zijn. De zaak kan nu snel weer open", zegt de uitbater. 

Sinds 20 oktober is de teststrategie bij een mogelijke coronabesmetting veranderd. Enkel mensen met symptomen worden nog getest. Bij een positieve test moeten ze 7 dagen in afzondering. Mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon maar geen symptomen hebben, worden niet meer getest. Zij moeten uit voorzorg wel 10 dagen in afzondering. En daar wringt net het schoentje bij kleine bedrijven of ondernemers. Zij zien door die nieuwe strategie werknemers tot 3 dagen langer uitvallen dan nodig, en dat heeft gevolgen.

Keurslagerij Abel uit Mariakerke, bij Gent, kon - ondanks verschillende meningen bij dokters - het personeel op het nippertje laten testen en kan de schade daardoor beperken. "Preventieve testen hebben zeker hun nut voor ons nu de feestdagen eraan komen", zegt uitbater Robin Schelstraete. 

Zelfquarantaine, winkel sluiten

Slager Schelstraete en zijn vrouw testten net rond 20 oktober positief. Voor ze het resultaat van de test hadden, hadden ze al besloten de winkel te sluiten, uit voorzorg. Het personeel zat dus eigenlijk al in een soort van automatische quarantaine. In normale omstandigheden konden de medewerkers preventief getest worden, maar dat wordt dus niet zomaar meer gedaan. Dokters hadden verschillende meningen, zegt de slager.

De ene dokter vond dat het personeel niet moest getest worden, de andere vond dat wel
Uitbater Robin Schelstraete van keurslagerij uit Mariakerke

"De winkel in Mariakerke is gesloten sinds zondag. Ik ben ziek geworden samen met mijn vrouw. We hebben geen risico genomen en onmiddellijk de winkel gesloten", zegt Schelstraete bij Radio 1. Het drastisch sluiten van de winkel was nodig, gezondheid primeert altijd, zegt Schelstraete: "Stel je voor dat we het andere personeel, of de klanten zouden besmetten. Maar dat hebben we kunnen voorkomen door de deuren te sluiten."

Verschillende doktersmeningen

Maar hoe het zat met het andere personeel van de winkel was toen niet geweten. Preventief laten testen bij een vermoeden aan een mogelijke besmetting wordt niet meer gedaan. "Wij zaten juist in een overgangsperiode. Wij hadden het geluk dat het nog net kon." Alhoewel dokters niet altijd hetzelfde denken, zegt Schelstraete: "De ene vond het testen niet nodig. De andere vond, omdat wij met het personeel materiaal zoals snijmachines en weegschalen delen en we daardoor toch nauwe contacten zijn, iedereen het beste kon getest worden."

Het personeel testte allemaal negatief. De slagerij houdt zich aan alle coronamaatregelen: "We dragen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat allemaal een mondmasker. We ontsmetten onze handen continu, dat deden we voor deze crisis ook. Die twee zaken hebben ervoor gezorgd dat mijn vrouw en ik de andere medewerkers niet besmet hebben op de werkvloer." 

Collega's vragen advies bij een besmetting. Eerlijk, ik weet het zelf ook niet

Uitbater Robin Schelstraete van keurslagerij uit Mariakerke

Feestdagen

De slagerij kan de deuren donderdag weer openen. Op tijd voor de feestdagen. Schelstraete: "Met de feestdagen is het kunnen openen van de slagerijen heel belangrijk. Veel van mijn collega's vragen raad aan mij voor wat ze moeten doen als ze in zo'n situatie terechtkomen de komende weken. En eerlijk, ik weet het zelf ook niet."

Schelstraete zegt nog dat preventief testen in cruciale sectoren, zoals ook de slagerijwereld, toch heel belangrijk is. "Zeker met de feestdagen die eraan komen. Het worden extra drukke tijden. We vragen specifiek aan ons personeel om tijdens die dagen niet met andere mensen af te spreken om de besmettingsgraad zo laag mogelijk te houden." 

Meest gelezen