Videospeler inladen...

Fitnesscentra reageren op sluiting in Vlaanderen: "Jammere zaak dat men ons nu viseert"

De fitnesscentra kunnen weinig begrip opbrengen voor hun verplichte sluiting in Vlaanderen.  De protocollen die zijn afgesloten voor de fitnesscentra zorgen juist voor een veilige omgeving, zegt Eric Vandenabeele, algemeen directeur van Fitness.be, de beroepsvereniging van de fitnesscentra. "Bovendien zorgen de activiteiten in onze centra er net voor dat de mensen zowel fysiek als mentaal in orde zijn en blijven, iets waar zowel federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zo bezorgd om zeggen te zijn."

De Vlaamse regering heeft vanavond beslist dat vanaf komende vrijdag om 18 uur ook fitnesscentra, naast zwembaden en bowlinghallen, dicht moeten.  Die beslissing valt op een koude steen bij de uitbaters van fitnesscentra in Vlaanderen.

Eric Vandenabeele van Fitness.be verwijst naar de spreuk van de antieke Romeinen "mens sana in corpore sano" ("een gezonde geest in een gezond lichaam") om zijn punt te maken. Bij ons kunnen mensen ervoor zorgen dat ze zowel fysiek als psychisch gezond blijven; iets wat in deze donkere coronatijden geen overdreven luxe, maar een essentiële, levensnoodzakelijke kwestie is.

"Het is dan ook een jammere zaak dat men ons nu viseert", zegt Vandenabeele. "Pas op, we zijn ons ervan bewust dat er maatregelen nodig zijn, maar net in onze sector zijn er heel wat strikte regels opgesteld om sociaal contact te vermijden. En we houden ons daar natuurlijk ook aan."

Men laat topsport ongemoeid omdat het om een belangrijke economische sector gaat en omdat het veel betekent voor veel mensen, maar die motiveringen gaan ook voor ons op.

Eric Vandenabeele (Fitness.be)

De voorzitter van de fitnesscentra wijst ook op de zware economische impact die de sluiting van de fitnesscentra met zich meebrengt. "Men laat topsport ongemoeid omdat het om een belangrijke economische sector gaat en omdat het veel betekent voor veel mensen, maar die motiveringen gaan ook voor ons op: het is een aanzienlijke economische sector en het betekent ook veel voor het welbevinden van de mensen om te kunnen oefenen in onze centra."

Of de beroepsvereniging denkt aan juridische stappen tegen het exploitatieverbod? "Dat zullen we moeten onderzoeken. We zijn wat in snelheid gepakt. De beslissingen van achtereenvolgens de federale, de Waalse, de Brusselse en nu weer de Vlaamse regering hebben zich in elk geval sneller verspreid dan het coronavirus", besluit Vandenabeele.

Bekijk hier een bijdrage uit "Het Journaal" over de fitnesscentra:

Videospeler inladen...

Meest gelezen