AFP or licensors

Crisiscel Cultuur: "Wij kunnen niet anders dan ons solidair op te stellen", Cinemasector: "Steun nog dringender" 

De Crisiscel Cultuur stelt zich begripvol op en wil de komende dagen in overleg met de beleidsmakers en de  virologen bekijken hoe ze de sector door deze ongeziene crisis kan loodsen. Intussen neemt de vraag naar meer steun alsmaar toe. 

"De cijfers zijn schrikbarend, we staan voor een voldongen feit. Het virus moet bedwongen worden. De zorgsector staat zwaar onder druk, en wij kunnen als culturele sector niet anders dan ons solidair opstellen en onze verantwoordelijkheid nemen. We moeten samen het tij keren", zegt de crisiscel.

"Deze Corona-crisis zal cultuur nog lang in de greep houden. De Crisiscel Cultuur zal de komende dagen verder werken aan een voorstel voor een integraal en gericht crisisbeleid voor het brede culturele veld, als een belangrijke economische speler. Tegelijk zullen we initiatief nemen om cultuurspelers bij elkaar te brengen die kunnen nadenken over de manier waarop cultuur een rol kan blijven spelen in deze moeilijke omstandigheden."

"Ondertussen spreken wij volop onze steun uit aan alle zorgpersoneel, en hopen we dat met een sterke collectieve inspanning snel de curves keren."

Cinemasector

"Nu de bioscopen vanaf vrijdag ook in Vlaanderen hun deuren dicht moeten houden, is steun voor de uitbaters nog dringender." Dat zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België.

"Alle maatregelen tot nu toe hebben het zakencijfer al enorm doen dalen. Nu zijn alleen de gesubsidieerde zalen geholpen door overheidssteun. Er moet dringend steun komen voor alle uitbaters."

Concreet verlangt de sector steun zoals de horeca. Ze kampen tijdens de sluiting immers nog met vaste kosten. Daarnaast is volgens Laermans een verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid tot na het jaareinde absoluut nodig om ontslagen te vermijden. Ook vraagt de sector dat bepaalde taksen en kosten niet worden aangerekend.

"Helemaal sluiten is toch triestig"

An Van de Casseye van Euroscoop Sint-Niklaas vindt de beslissing om de bioscopen te sluiten heel triestig, zeker omdat de voorbije maanden alle mogelijke maatregelen werden genomen om het cinemabezoek veilig te houden. "Wij wilden er zijn voor de mensen, maar helaas", zegt ze.

"Deze periode van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie  is de belangrijkste periode van het jaar voor de sector. We spelen al enkele maanden met verlies, maar helemaal sluiten is toch triestig." Van de Casseye hoopt dat de sluiting beperkt zal blijven tot drie weken, maar ze vreest dat ze dit jaar de zalen niet meer zal kunnen opendoen. 

Bekijk hier de reactie van Van de Casseye in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen