Videospeler inladen...

Reisorganisatie Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers, vanaf maandag gaan alle reiswinkels dicht

Neckermann heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Zo wil de reisorganisatie, die zwaar getroffen wordt door de coronacrisis, een faillissement vermijden. Vanaf maandag gaan de 59 vakantiewinkels van Neckermann dicht.

Neckermann wil met deze procedure vooral tijd kopen, nu de Belg nauwelijks nog reist door de coronacrisis. Neckermann heeft nu drie maanden de tijd om vers geld op te halen en om akkoorden te sluiten met de banken en zijn leveranciers. Zo moet een faillissement worden vermeden. 

Een jaar geleden kwam Neckermann al in zware problemen door het faillissement van het toenmalige Britse moederbedrijf Thomas Cook. De Spaanse reisorganisatie Wamos bracht soelaas met een overname en zo konden tientallen reiswinkels in ons land blijven bestaan onder de naam Neckermann.

Enkele maanden na de overname begon de coronacrisis. Lockdowns in verschillende landen volgden elkaar op. Reizen was (en is) op veel plaatsen ofwel verboden ofwel is de zin om te reizen bij veel mensen ver te zoeken. Daardoor heeft Neckermann nu op korte termijn geld nodig om te kunnen blijven voortbestaan.

Wij zijn niet failliet
Neckermann-CEO Laurent Allardin

"De coronacrisis treft de hele reissector in zijn hart. Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul. En toch doet de Belgische overheid niets om de toeristische sector structureel te helpen overleven", slaakt CEO Laurent Allardin een noodkreet in een persbericht.

"Touroperatoren, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hangen allemaal aan elkaar. Als één grote speler het niet haalt, valt de eerste domino van een lange keten", legt Allardin uit. "En toch wil ik benadrukken: wij zijn niet failliet. We hebben een rustmoment nodig, waarbij we alle opties kunnen overwegen, steun gaan zoeken, en daarna verdergaan."

Reiswinkels gaan dicht

De 59 reiswinkels van Neckermann gaan vanaf volgende week maandag dicht. Wie nog een reis wil boeken bij Neckermann kan dat wel nog online. In totaal zijn er 180 werknemers aan de slag bij het bedrijf. De meesten daarvan zijn nu tijdelijk werkloos.  

De procedure "bescherming tegen schuldeisers", of een gerechtelijke reorganisatie zoals het officieel heet, wordt gebruikt door een onderneming die in financiële moeilijkheden zit. Simpel gezegd: de rekeningen kunnen niet meer worden betaald en men wil tijd winnen om een faillissement te vermijden. Dat kan door vers geld te vinden bij banken of investeerders of door bijvoorbeeld afbetalingsplannen te bespreken met leveranciers.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen