Videospeler inladen...

Rellen in Philadelphia nadat politie zwarte verdachte heeft doodgeschoten

In de Verenigde Staten zijn in het westen van de stad Philadelphia minstens 30 agenten gewond geraakt tijdens rellen. De plunderingen en vernielingen begonnen nadat de politie een zwarte verdachte had doodgeschoten.

Maandag kwam de politie in conflict met een 27-jarige man, Walter Wallace. Volgens de politie was de man gewapend met een mes en negeerde hij de instructies van de agenten. Twee agenten vuurden meerdere schoten af op de man. Hij werd geraakt in zijn schouder en in zijn borst. Korte tijd later overleed Wallace aan zijn verwondingen. 

Omstanders filmden het incident en de beelden gingen viraal. Het incident leidde meteen tot verontwaardiging, woede en frustratie. De gemoederen verhitten en ’s avonds trokken relschoppers in het westen van Philadelphia de straat op.

Ruiten werden ingegooid, winkels geplunderd en er werden verschillende politiewagens in brand gestoken. Meer dan 30 politieagenten liepen daarbij verwondingen op. De meesten werden geraakt door rondvliegende projectielen. Minstens 1 agent was er erg aan toe en had een gebroken been. Zeker 10 mensen werden opgepakt.

(Lees verder onder de tweet)

De vader van Walter Wallace zei aan de pers dat zijn zoon "ook een vader is". Zijn zoon worstelde met zijn geestelijke gezondheid en nam daarvoor medicatie. Hij vroeg zich af waarom de agenten geen stroomstootwapen hebben gebruikt in plaats van een vuurwapen. 

Videospeler inladen...

Schietincident "roept veel vragen op"

Het schietincident "roept veel vragen op", zei politiecommissaris Danielle Outlaw. Ze wil een grondig onderzoek van de feiten en zei dat ze de "woede van de gemeenschap voelde". Ze heeft de plaats waar de man werd neergeschoten, bezocht.  

Ook de burgemeester van Philadelphia Jim Kenney zei dat hij de beelden van het "tragische incident" heeft bekeken en dat ze moeilijke vragen oproepen die beantwoord moeten worden. Hij heeft al contact gezocht met de familie van Wallace.

Beide agenten zouden niet meer worden ingezet op straat, ze krijgen gedurende de looptijd van het onderzoek andere taken. 

Meest gelezen