Reveil op het kerkhof: “In alle omstandigheden schoonheid en troost bieden, zeker nu”

Begin november worden de doden herdacht. Reveil wil al enkele jaren op een mooie manier omgaan met rouw en verdriet maar in volle coronacrisis is dat niet evident. Het plan was om op meer dan 100 verschillende begraafplaatsen kleinschalige concerten of voordrachten te houden. Als dat niet lukt hebben ze een alternatief.

Iedereen kijkt uit naar de nieuwe maatregelen die zullen worden voorgesteld door de Vlaamse regering. Ook bij Reveil willen ze weten wat ze kunnen brengen en wat niet op 1 november. Maar de organisatie is wel voorbereid op alle scenario’s zegt Pieter Deknudt: “We hebben samen met docenten en studenten van pxl music management verschillende scenario’s uitgewerkt. Wat er ook beslist wordt straks of de komende dagen, sowieso gaan we iets doen met muziek, verhalen en poëzie. Zo kan je opgenomen materiaal individueel beluisteren op je smartphone met behulp van QR codes.”

Warmte nodig

Reveil startte in 2014 met het spelen van muziek op een begraafplaats. De organisatie wil werken aan een warme rouwcultuur. “Het delen van schoonheid is heel belangrijk in het rouwproces,” zegt Pieter Deknudt. “Zeker nu, in deze tijden waar veel mensen worden geconfronteerd met verlies kan het helpen om troost te vinden bij elkaar. Mooie ingetogen muziek, gedichten en muziek kunnen daarbij helpen.”

Wat er ook gebeurt, er zal dus altijd een of andere vorm van Reveil zijn dit jaar. Sowieso besliste de organisatie om het slotmoment met Klaas Delrue, Tourist LeMC en Lieve Blancquaert te livestreamen. In Limburg zijn er vijf begraaf­plaatsen waar er Reveilconcerten gepland zijn. Pieter Deknudt van Reveil roept ook iedereen op om op 1 november een kaars of lichtje voor het raam te zetten, zeker als er door strenge regels geen echte contacten mogelijk zijn: “Bij een kaars herinneringen ophalen en met je huisgenoten verhalen vertellen is zeker ook helend en mooi.”

Meest gelezen