Winter in het park Oostende

Definitief beslist: schaatspistes en wintermarkten verboden in West-Vlaanderen

Er is nu klaarheid voor West-Vlaanderen: schaatspistes, kerst- en wintermarkten zijn verboden tot 3 januari 2021. Er was een ministerieel besluit dat het niet mocht tot en met 19 november, maar de druk op burgemeesters om contracten te tekenen na die datum werd steeds groter. Zij zaten gisteren samen met West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.

De burgemeesters vrezen dat er toch weer versoepelingen kunnen komen naar het einde van het jaar. Er zou dan opnieuw een opbod kunnen ontstaan. “Daarom willen wij allemaal gelijke regels voor de hele provincie West-Vlaanderen”, zegt gouverneur Decaluwé. “Geen enkele kerstmarkt, geen enkele schaatspiste en geen enkel winterdorp. Spijtig, maar dat is een duidelijke beslissing en die gaan we toch zo aanhouden.“

Federale onduidelijkheid

De eventsector reageert uiteraard zeer ontgoocheld op de beslissing om geen winter- en kerstmarkten te organiseren in West-Vlaanderen. Zoals Quinten Goekint van het Oostendse bedrijf Look-I-like. Zij organiseren onder andere “Winter in het park” in Oostende.

In het bedrijf werken 15 mensen, maar ook lokale handelaars, marktkramers en foorreizigers pikken daar een graantje van mee. Goekint begrijpt dat er strengere maatregelen moeten komen na de slechte coronacijfers, maar hij vindt het vreemd dat de federale overheid nog kleinere formules heeft toegelaten, terwijl de provincie nu alles schrapt. “Ik begrijp dat ze maatregelen moeten nemen, maar vandaag beslist de gouverneur iets omdat er onduidelijkheid was over de federale beslissing van anderhalve week geleden. Het was toen aan de federale regering om meteen aan iedereen duidelijk te maken dat het definitief gedaan was voor dit jaar. Ondertussen hebben wij nog 3 offertes opgemaakt. We zijn daar dagen mee bezig om een voorstel uit te werken omdat we steden hadden die erin geloofden”, zegt Goekint teleurgesteld.

Bloedbad

Goekint vindt dat er nu ook vooruit moet gedacht worden. “Ik denk dat het ook daar tijd wordt dat er een heel duidelijk reddingsplan op tafel wordt gelegd om onze sector in leven te houden, anders gaat er een enorm bloedbad volgen”, zegt Goekint bezorgd.

De Vlaamse regering praat vandaag nog met virologen en gouverneurs, en om 18 uur is er een extra ministerraad die mogelijk gaat beslissen over strengere coronamaatregelen.

Meest gelezen