Archieffoto

Vanaf volgende week eerste asielzoekers in omstreden tijdelijk asielcentrum in Kalmthout

Het nieuwe tijdelijke asielcentrum in Kalmthout ontvangt vanaf volgende week haar eerste bewoners. Het gaat om een 40-tal mensen, een stuk minder dan de 120 waarvan eerst sprake was. Het centrum is omstreden. Het zou in juni openen, maar de gemeente heeft de werken 2 keer laten stilleggen omdat er problemen waren met de vergunningen en er kwam ook al protest van een buurtcomité.  

In het centrum zullen er om te beginnen een 40-tal mensen worden opgevangen, en geen 120 waarvan eerst sprake van was, omdat de brandweer maar een van de twee verdiepingen brandveilig heeft verklaard. Het gaat om gezinnen en alleenstaanden.

"De buurtbewoners zullen op de hoogte worden gebracht", zegt Mieke Candaele van Fedasil. "Normaal gezien organiseren we een infoavond, maar dat zal door corona nu niet kunnen. We gaan wel flyers verspreiden, en er is ook een contactpersoon in het centrum die de buurtbewoners kan informeren."

De opening van het asielcentrum komt een tweetal weken vroeger dan verwacht. "Er is de laatste weken hard gewerkt door uitbater G4S", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "We hadden liever gezien dat de uitbaters wat meer tijd en ruimte zouden laten om onze buurtbewoners goed te informeren, maar daar wilden ze niet op ingaan."

Het tijdelijk asielcentrum in Kalmthout zal een jaar blijven in het gebouw aan de Putsesteenweg, mogelijk wordt dat nog met een half jaar verlengd.

Meest gelezen