VS stemmen in met nieuwe wapendeal Taiwan

De Verenigde Staten hebben maandag ingestemd met de verkoop van honderd Harpoon-kustverdedigingssystemen ter waarde van 2,4 miljard dollar (2,03 miljard euro) aan Taiwan. 

Eerder op de dag maakte China bekend sancties in te stellen tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken waren bij eerdere wapenverkopen aan het eiland, dat door China beschouwd wordt als een afvallige provincie.

De voorgestelde transactie "zal de defensiecapaciteiten van Taiwan verbeteren", zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Vorige week ging het ministerie al akkoord met de verkoop van 135 lucht-grondraketten aan het eiland.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, drong er eerder bij de VS op aan "de verkoop van wapens aan het eiland te stoppen".

Meest gelezen