Waarom gaan de nieuwe coronamaatregelen pas vrijdag in nu de cijfers zo snel stijgen?

De Vlaamse regering heeft nieuwe strengere coronamaatregelen afgekondigd, maar vreemd genoeg gaan die pas vrijdagavond om 18 uur in. Nochtans zijn de cijfers barslecht. "Hoe sneller de interventies genomen worden, hoe beter", zegt infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) in "De afspraak". "Ik denk dat de redenen daarvoor vooral praktisch en logistiek zijn." Een vermoeden dat viceminister-president Crevits bevestigt.

Om het met een boutade te zeggen: het huis staat in brand, maar toch wordt drie dagen gewacht om de brandweer te laten blussen. Vandaag heeft ons land twee records gebroken. We hebben Tsjechië ingehaald als land met het meeste aantal bevestigde gevallen per 100.000 inwoners van Europa en we hebben het dagrecord voor het aantal ziekenhuisopnames van de eerste golf gebroken.

We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan

Geert Molenberghs, biostatisticus UHasselt/KUL

"Aan ziekenhuisopnames is deze golf erger dan de eerste", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan universiteiten van Hasselt en Leuven daarover in "Het Journaal". "We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan. We hopen dat met de nieuwe maatregelen eindelijk de knik gaat beginnen."

Hoe sneller de nieuwe maatregelen van kracht komen, hoe sneller ze natuurlijk een effect kunnen hebben op die cijfers. Infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) geeft aan dat ze de afgelopen dagen aan de regering hun grote bezorgdheid heeft uitgedrukt. Over de timing is het toen niet gegaan. "Als we onze bezorgdheid uitdrukken, is dat wat ons betreft dringend. Hoe de regering een planning uitvoert is hun zaak."

Als we onze bezorgdheid uitdrukken, is dat wat ons betreft dringend

Infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen)

Voor columnist Rik Van Cauwelaert is het wachten tot vrijdag "een compleet raadsel". "De Nederlanders hebben op een zeker ogenblik ook maatregelen genomen en die gingen meteen om middernacht in", zegt hij in "De Afspraak". Hij vraagt zich af waarom dat nu in Vlaanderen niet gebeurd is? "Temeer omdat in de rest van het land al wat strengere maatregelen van kracht zijn."

Lees verder onder dat fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Ook viroloog Marc Van Ranst dringt op Twitter aan om de strengere coronamaatregelen sneller toe te passen. "Als we deze coronamaatregelen een kans willen geven, dan kunnen we ze best vandaag beginnen toepassen! We hoeven niet tot vrijdag te wachten", twittert hij.

Praktische en logistieke redenen

Vlieghe vermoedt dat de redenen daarvoor vooral praktisch en logistiek zijn. Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) lijkt dat te bevestigen in "Terzake". Ze haalt drie redenen aan waarom de maatregelen pas vrijdag ingaan. "Het is heel belangrijk dat je die maatregelen omzet in goede regelgeving", zegt ze als eerste reden.

Ook de twee andere redenen zijn praktisch van aard. "Alle mensen moeten op de hoogte gebracht worden van wat de maatregelen precies zijn", zegt ze. "De organisaties en bedrijven die getroffen worden moeten natuurlijk ook hun voorzorgen kunnen nemen om de maatregelen na te leven."

Bekijk hier dat fragment uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Verschillende politici -ook van meerderheidspartijen- hekelen het late ingaan van de nieuwe maatregelen. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen", zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open VLD aan persagentschap Belga. "Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan." En ook SP.A-fractieleider Hannelore Goeman begrijpt het niet. "Het virus groeit exponentieel: elke dag getreuzel maakt het probleem dubbel zo groot", zegt ze.

Gewezen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten roept zelfs op om de maatregelen al morgenavond te laten starten. Ze is momenteel burgemeester van Aarschot en overweegt al strenger te zijn in haar eigen gemeente. "Liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen, maar als het moet, gaan we alleen", schrijft ze op Twitter. "Het virus gaat te snel, dus wat moet - moet."

Hoe dan ook heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) na de persconferentie van de Vlaamse regering een digitaal overleg aangekondigd met de verschillende minister-presidenten van de regionale regeringen. "Het is in het belang van onze burgers en bedrijven om tot een zo helder en eenduidig mogelijke regeling te komen voor het hele land", liet hij weten.

"In de Wetstaat 16 maakt men zich dus toch wat ongerust", merkt Van Cauwelaert op in "De Afspraak". Al is het nog niet duidelijk of ook de timing van het ingaan van de nieuwe Vlaamse maatregelen aan bod gaat komen.

Meest gelezen