Werfkraan valt op twee huizen in Brakel

In Brakel is een kraan bij het opstellen op twee huizen in de Meierij beland. Een onderaannemer uit Ronse, aan het werk voor de firma Hyboma, stelde er een werfkraan op voor de bouw van drie nieuwbouw huizen. Terwijl de armen van de kraan al uitgeschoven waren, kantelde de kraan. De arm van de kraan viel parallel met de straat en kwam op de daken van twee huizen terecht. In de woningen vielen er gelukkig geen gewonden.

Een hels lawaai was het dat de bewoners van de getroffen woningen maandag plots hoorden. “We werden opgeschrikt door een enorme knal”, vertelt bewoner Bart D’Haeze die er al zestien jaar woont. “We wisten zelfs niet dat een aannemer bezig was met het opstellen van een kraan. Uiteraard zijn we onmiddellijk naar buiten gegaan. Daar stelden we vast wat er gebeurd was. Het zijn onze buren, die nog een woning verder wonen, wiens huis het meeste schade geleden heeft.”

We werden opgeschrikt door een enorme knal

Bewoner Bart D'Haeze

“De bewoners van de woning die het zwaarst getroffen is, zijn enorm van slag”, weet burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) die poolshoogte kwam nemen. “Brandweerpost Brakel is ter plaatse, maar om de kraan te takelen, hebben we twee andere kranen opgevorderd. Als de kraan verwijderd is, zullen we de stabiliteit van de woningen kunnen inschatten. Indien een of beide woningen niet meer bewoonbaar zou zijn, dan kunnen we uitkijken naar een noodwoning van de gemeente. Zeker indien de bewoners niet bij familie terecht zouden kunnen.”

Tijdens de takelwerkzaamheden werd de Meierij voor alle verkeer afgesloten. Ook de bewoners van een huis aan de overkant van de straat werden uit voorzorg geëvacueerd.

Meest gelezen