West-Vlaamse instellingen voor mensen met beperking zijn extra voorzichtig met bezoek

Ook in de West-Vlaamse instellingen voor mensen met een beperking neemt het aantal besmettingen toe. "De Vleugels" in Klerken besloot daarom al om voorlopig geen bezoek meer toe te laten. In Dominiek Savio in Gits kan dat wel nog, maar onder strikte voorwaarden. 

In De Vleugels, in Klerken, zijn 12 personeelsleden en 4 bewoners bemet. De instelling gaat daarom in lockdown en laat geen bezoek meer toe, voorlopig tot 8 november. In Dominiek Savio Gits, dat weliswaar een stuk groter is, ligt het aantal besmettingen nog hoger. Daar zijn 20 medewerkers en 8 bewoners besmet. 45 personeelsleden zitten in quarantaine. En toch is bezoek daar wel nog toegelaten.

Dat bezoek gebeurt wel onder strikte voorzorgen, zegt gedelegeerd bestuurder Philip Vanneste: "In de zomer hadden we voor het bezoek een aantal tenten geïnstalleerd op ons domein. Nu is het uiteraard te koud en hebben we enkele lokalen ingericht zodat we - met respect voor afstand, ontsmetting en alle mogelijke maatregelen - bezoek kunnen organiseren. Zolang alles veilig verloopt, laten we het toe. Fysiek contact en knuffels zijn uiteraard niet toegelaten en we gaan daar streng op toekijken."

Niet vanzelfsprekend voor de bewoners

Afstand houden en minder mensen zien is uiteraard niet vanzelfsprekend voor de bewoners. Maar de meeste van hen houden vol, onder wie Sofie Martens. Zij heeft een fysieke beperking en verblijft in de volwassenenwerking van Dominiek Savio. "De dagbesteding probeert zoveel mogelijk langs te komen in de leefgroep om activiteiten te organiseren voor ons. De kine komt ook langs. En we proberen gewoon ook zelf, onder elkaar, leuke dingen te doen. De woonbegeleiders doen heel erg hun best om alles veilig te houden, dus ik maak mij niet al te veel zorgen." 

Meest gelezen