Videospeler inladen...

Ziekenhuis in Verviers bouwt noodhospitaal op parking, Margot Cloet: "In Vlaanderen niet aan de orde"

Het CHR-ziekenhuis in Verviers opent morgen een noodhospitaal voor 34 covidpatiënten op zijn parkeerterrein. Het ziekenhuis wil zo de efficiëntie verhogen en met minder personeel meer patiënten verzorgen. Margot Cloet, topvrouw van de grootste Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro, vindt zo'n noodhospitaal geen oplossing. "We moeten eerst inzetten op andere mogelijkheden in het zorgsysteem", reageert ze.

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft stijgen. Zeker in de provincie Luik zijn er amper nog ziekenhuisbedden vrij. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kondigde aan dat het leger komt helpen, met Luik als prioriteit.

Ondertussen liggen de covidafdelingen in het CHR in Verviers vol. Het ziekenhuis kon niet meer wachten op hulp van buitenaf en richtte zelf een noodhospitaal op, dat morgen opengaat. De "pop-up kliniek" komt er niet alleen uit plaatsgebrek maar zou ook het werk efficiënter maken, waardoor minder personeel nodig is. 34 patiënten kunnen er worden verzorgd, tweet directeur Stéphane Lefebvre.

"Andere oplossingen"

Ook in Vlaanderen komen de ziekenhuizen meer en meer onder druk te staan. Gisteren bereikten 3 Antwerpse ziekenhuizen al hun maximumcapaciteit voor coronapatiënten, maar van noodhospitalen is nog geen sprake.

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, vindt zo'n noodhospitaal geen goed idee. Elke coronapatiënt extra, vraagt ook extra werk en handen aan het bed. "Ik begrijp dat men met man en macht zoekt naar oplossingen om het stijgend aantal patienten op te nemen, maar ik pleit er voor om te kijken naar de andere mogelijkheden binnen het huidige plan", onderlijnt Cloet.

Bij "andere mogelijkheden" denkt Cloet aan het doorschuiven van coronavrije patiënten naar woonzorgcentra en het spreidingsplan. "Er zijn nog ziekenhuizen die hun capaciteit kunnen opdrijven, daar moeten we eerst naar kijken".

Een ziekenhuis bouwen doe je niet zomaar. Je hebt infrastructuur nodig en gekwalificieerd personeel, en daar knelt het schoentje

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet Icuro

Hoewel dus ook de Vlaamse ziekenhuiscijfers stijgen, zijn er geen plannen om noodhospitalen op te zetten. "Mochten de ziekenhuizen toch overlopen, dan moeten we dit bespreken met de overheid en zien dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft", zegt Cloet.

Want een noodhospitaal opzetten doe je niet zomaar. "Je hebt zuurstofleidingen nodig, aangepaste bedden en gekwalificeerd personeel, en net daar knelt het schoentje."

Voor dat personeel wordt nu al een beroep gedaan op het medisch personeel van het leger, vrijwilligers van het Rode Kruis én studenten. "Maar ook die pistes zijn eindig", besluit Cloet.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen