Brandweermuseum Aalst

Afscheid van het brandweermuseum Aalst: “Goed dat het alleen maar verhuist en niet verloren gaat”, zegt bezieler Michel

Meer dan 10.000 brandweerobjecten en wagens van vroeger en nu verhuizen na 30 jaar van Erembodegem bij Aalst naar Weelde, in de provincie Antwerpen. De kosten voor de stad Aalst om de collectie onderdak te geven lopen te hoog op. De oplossing werd gevonden bij de Brandweervereniging. 

De voorbije 30 jaar werden duizenden wagens, uniforms en objecten van de brandweer verzameld in een loods op een industrieterrein in Erembodegem, bij Aalst. De stad geeft sinds 2007 een huursubsidie zodat de collectie daar kan blijven. Maar hoe waardevol de brandweerverzameling ook is, de huursubsidie is van 10.000 euro per jaar opgelopen tot 69.000 euro per jaar, en dat vinden alle partijen in de gemeenteraad te veel. De huursubsidie was bedoeld als tijdelijke noodoplossing, maar het is nu tijd voor een definitieve oplossing, zo luidt het. De Brandweervereniging neemt de grote verzameling over, en zal ze huisvesten in Weelde, bij Ravel in de provincie Antwerpen. 

Ik verkoop mijn kind
Michel Vanderstraeten, bezieler van het brandweermuseum

Michel Vanderstraeten begon 30 jaar geleden als vrijwillige brandweerman met de verzameling en richtte daarvoor de vzw Privat Fire Brigade op. “Vroeger gebruikten we als carnavalist oude brandweerwagens om uit te rijden, omdat die oerdegelijk waren. Toen ik dan bij de brandweer begon als vrijwilliger was het eerste wat ze daar zeiden: ‘zijt gij die carnavalist met die brandweerwagens?’. Ik zei: ‘ja meneer’, en dan vertelden ze dat ze een museum wilden beginnen.  Zo werd een droom werkelijkheid, en verzamelden we duizenden wagens, voorwerpen, kostuums en materiaalstukken. Bijvoorbeeld knopen voor op de uniforms met ‘brandweer Aalst’ ingestampt, 180 brandweerwagens, 200 kostuums, 150 helmen, 200 straalpijpen, 400 brandblussers, en nog veel meer. Zal ik het missen? Ik weet het niet, maar ik zal er zeker nog bij betrokken zijn!”

Museumsgids verhuist (deels) mee

Alles gewoon weg doen was helemaal geen optie, want de collectie is waardevol en educatief. Een verhuizing is dan ook de beste oplossing. "Ook al zal de collectie nu 125 kilometer verder staan dan nu,” zegt Michel aan Radio2 Oost-Vlaanderen. “Het is goed dat de Brandweervereniging Vlaanderen de verzameling overneemt. Dat is de koepel van alle brandweerzones in Vlaanderen, en die erkent de waarde van de collectie. Ik wil ook de stad Aalst bedanken voor de steun om de collectie goed te kunnen bewaren. De huisvesting en het onderhoud van de collectie geef ik nu door, net als de kleinere bezoeken. Maar als er een grote groep reserveert of een school, dan ga ik ook naar het brandweermuseum in Weelde om hen rond te leiden.  Ik ben nu 61, en een beetje minder druk op mijn schouders zal wellicht wel deugd doen."

Meest gelezen