Amerikaanse seksgoeroe Raniere krijgt 120 jaar gevangenisstraf

De omstreden Amerikaanse seks- en zelfhulpgoeroe Keith Raniere is veroordeeld tot 120 jaar cel voor onder meer kinderhandel en betrokkenheid bij dwangarbeid. Een rechter in Brooklyn (New York) legde hem ook een boete op van 1,75 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro).

Raniere (60) is oprichter van de zogenaamde zelfhulporganisatie NXIVM (Nexium). Binnen die organisatie bestond sinds 2015 ook een geheime vrouwenclub, waar Raniere volgens voormalige leden aan de touwtjes trok. Hij domineerde de vrouwen als een sekteleider. Onder hen was een 15-jarige. 

Vorig jaar al is de 60-jarige Raniere schuldig bevonden aan onder meer vrouwenhandel, het gebruiken van vrouwen als seksslavinnen, hen uithongeren en brandmerken met zijn initialen. De ongewoon hoge straf van 120 jaar cel is uitgesproken na gruwelijke verklaringen van zijn slachtoffers. 

Raniere wist meerdere bekende vrouwen aan zich te binden, zoals actrice Allison Mack en de vermogende Clare Bronfman. Die is vorige maand al tot ruim zes jaar cel veroordeeld voor haar betrokkenheid. Volgens Raniere en zijn advocaten is hij volstrekt onschuldig.

Meest gelezen