Corona zet onderwijs onder druk: "We zijn bezorgd over de leerachterstand die onze leerlingen oplopen"

Net zoals in de samenleving, stijgen de coronabesmettingen bij leerlingen en leerkrachten exponentieel. En dat zet scholen en leerkrachten zwaar onder druk. Twee leerkrachten getuigen over de onzekerheid die corona met zich meebrengt en hun bezorgdheid dat de leerachterstand bij hun leerlingen nog verder zal oplopen. 

Leerkrachten vallen uit

Leerkracht Ronny Meertens geeft economie en wiskunde in het derde, vijfde en zesde middelbaar van het Sint-Augustinusinstituut in Bree. Zijn school  werd in september al getroffen door coronabesmettingen bij een aantal leerlingen. Maar de voorbije weken zijn ook heel wat leerkrachten uitgevallen, vertelt hij. 

Bij Ruben Luyten, leraar in het zesde leerjaar van het Sint-Jozefcollege Aalst, zijn op dit moment alle leerkrachten aanwezig op school, maar vorige week was er wel even paniek, vertelt hij:

Videospeler inladen...

Bezorgdheid over leerachterstand

Zowel Ruben Luyten als Ronny Meertens maken zich zorgen over de impact van corona op het leren van hun leerlingen. Mijn leerlingen zijn al met een achterstand het schooljaar begonnen, vertelt meester Ruben, en met de verlengde herfstvakantie vrees ik dat ik een aantal lesonderwerpen van nul af aan zal moeten herbeginnen.

We vrezen dat wat we in 9 weken hebben opgebouwd misschien na 10 dagen herfstvakantie verloren gaat

Ook leerkracht en coördinator Ronny Meertens ziet de gevolgen van corona voor zijn leerlingen. Bijna elke dag test een leerling wel positief en gaan klassen in quarantaine, vertelt hij.  "Via een onlineverbinding met de klas proberen we deze leerlingen die thuis zitten, toch bij de les te houden, maar het leereffect is niet hetzelfde."

Videospeler inladen...

Hoe houden we het een schooljaar vol?

De veiligheidsregels zijn in het basisonderwijs minder streng dan in het middelbaar onderwijs, vertelt Ruben Luyten: "Onze leerlingen moeten bijvoorbeeld geen mondmasker dragen in de klas en dat maakt de sfeer meteen meer ontspannen."

Wel is de school van Ruben ook overgeschakeld naar code oranje. En dat heeft wel wat gevolgen:

Videospeler inladen...

In de school van Ronny Meertens worstelen ze op dit moment met de vraag of ze na de herfstvakantie ja dan nee moeten overschakelen op halftijds afstandsonderwijs thuis voor de tweede en de derde graad.

Op deze manier gaan we niet heel lang verder kunnen. We stoten echt op de limieten van ons systeem

Ronny Meertens

"We zijn bezorgd voor de leerlingen die het moeilijk hebben met online leren, maar hebben ook wel begrip voor de vraag van de virologen om de mobiliteit te beperken", zegt Ronny Meertens.

"Toch moeten we na de herfstvakantie naar een meer eenvormig systeem, want zoals nu houden we het geen schooljaar vol." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen