De nachten van de politie met een nachtklok: "Het is beangstigend rustig"

Voor agenten die nachtdienst hebben ziet hun werk er totaal anders uit sinds de nachtklok is ingevoerd. Die wordt voorlopig niet uitgebreid. Die blijft in Vlaanderen van middernacht tot vijf uur 's morgens. 

Voor mensen die ’s nachts of heel vroeg naar hun werk moeten is het best spannend. “Word ik gecontroleerd of niet?” Zelfs al hebben zij een attest op zak. “We controleren wel degelijk”, zegt Wim Cardon van politiezone Arro Ieper. “Maar de avondklok wordt zeer goed nageleefd. Afgelopen nacht was het weer bijzonder rustig. We hebben hier nog geen mensen betrapt die zich niet aan de regels hielden. Echt een pluim voor iedereen”, benadrukt hij.

Ze doen nog geen extra of speciale controles. “Die komen er nog, maar de 'gewone' patrouilles die op pad zijn, hebben nu natuurlijk wel meer tijd om rond te kijken en te controleren. Als ze iemand buiten zien, spreken ze die aan om te vragen wat die aan het doen is.”

Tussen 4 muren

Het aantal oproepen vermindert aanzienlijk. Er zijn geen inbraken en dronken mensen ’s nachts. “Er zijn wel meer problemen binnen de 4 muren”, zegt Cardon. “Er is een exponentiële stijging van huiselijk geweld. Het valt op dat dit gelukkig zonder zware agressie is. Mensen lopen gewoon de muren op. Met een goed overleg slagen mijn collega’s er meestal in om tot op een oplossing te komen.”

Er zijn nauwelijks illegale feestjes. “Dat is een stuk beter dan in de eerste golf. Het repressieve beleid dat nu wordt gehanteerd, het onmiddellijk beboeten, helpt daarbij. Tijdens de eerste golf waren er nog mensen die hardnekkig waren, nu is dat niet meer zo. Wij kunnen ook niet zomaar binnenvallen bij de mensen thuis. We bellen aan, maar als ze niet opendoen, kunnen wij niet ingrijpen”, zegt Cardon.

Geen grenstoerisme 's nachts

Cardon vindt dat de regering nu duidelijker heeft gecommuniceerd. “Dat voelen wij in ons werk. Alleen de verschillen met de nachtklok in Wallonië, Frankrijk en Vlaanderen heeft voor ons nog een invloed. Wij werken hier dicht bij de grenzen.” Van ‘nachttoerisme’ aan de grens is geen sprake. “Hier steken bitter weinig mensen de grens over. Het is hier beangstigend rustig.”

Meest gelezen