Maxime Anciaux - All rights reserved

Directeur WZC Sint-Jozef Wiekevorst: "Ik probeer niet wakker te liggen, maar houd toch wel mijn hart vast voor de volgende weken"

In de woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één vast knuffelcontact en één extra contact dat om de 14 dagen kan wisselen. Mantelzorgers zullen in de woonzorgcentra kunnen blijven slapen en kunnen tegelijk ook andere bewoners helpen. "In de praktijk gaat dat weinig zoden aan de dijk brengen", zei Dirk Doucet, directeur van WZC Sint-Jozef in Wiekevorst bij Radio 2 Antwerpen. 

"Bij ons is het zo dat elke bewoner onbeperkt bezoek mag ontvangen van partner en kinderen. Wel telkens maar één tegelijk, mét een mondmasker en op afstand", vertelt Dirk Doucet, directeur van WZC Sint-Jozef in Wiekevorst bij Heist-op-den-Berg. "Op die manier hoeven ouders niet te kiezen tussen hun kinderen. Met de nieuwe maatregelen zullen ze die keuzes wel moeten maken en dat is echt niet evident."

Mantelzorgers blijven overnachten?

Op de vraag wat directeur Dirk Doucet ervan vindt dat mantelzorgers kunnen blijven overnachten in de woonzorgcentra om zo ook het werk van het zorgpersoneel te verlichten, antwoordt hij dat dat "weinig zoden aan de dijk zal brengen". Doucet heeft niets tegen out of the box denken, maar hij ziet toch meteen een aantal praktische bezwaren. "Er is bij ons helemaal geen plaats om mantelzorgers te laten overnachten", legt hij uit. "Het klinkt wel mooi maar het is in de praktijk niet haalbaar en dus geen hulp. Mantelzorgers behoren bovendien nu al tot de nauwe contacten en doen wat ze kunnen. Ze kunnen daarom op dit moment niks extra betekenen."

Noodkreet

Dirk Doucet maakt van de gelegenheid gebruik om nog maar eens aan de alamrbel te trekken. "Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de woonzorgcentra is het personeel al zo lang het beste van zichzelf aan het geven. Ook zij geraken nu uitgeput, of worden besmet met het coronavirus en moeten in quarantaine. Op dit moment zitten we met 5,5 tot 6 procent afwezigheden, in vergelijking met gemiddeld 2,5 tot 3 procent. Als je al met een minimumbezetting werkt, voel je dat meteen bijzonder hard.
Ik probeer niet wakker te liggen, maar ik houd toch mijn hart vast voor de komende weken."

Meest gelezen