BELGA/DIDIER MOSSIAT

Grootste verkleedwinkel Aalst ziet na carnaval nu ook Halloween in het coronawater vallen

Carnavalswinkel Liebaut in Aalst verkoopt veel minder Halloweenartikelen dan anders door de strengere coronamaatregelen. De verkleedwinkel hoopte op mooie verkoopscijfers om zo de geschrapte carnavalseditie goed te maken maar merkt dat de klanten wegblijven. 

De coronamaatregelen hebben ook een impact op Halloween. Dit jaar wordt het kinderen afgeraden om in groepjes door de straten te trekken en aan te bellen op zoek naar snoep.  Het betekent een fikse streep door de rekening van verkleed- en carnavalswinkels in Aalst.  Ze verkopen er minder kostuums dan anders. Dat is extra slecht nieuws, nu onder meer ook de komende carnavalseditie in februari geannuleerd is.

Gelukkig kunnen we nog een beetje verkopen met Halloween, maar écht denderend is de verkoop nog niet geweest
Uitbater Danny Liebaut uit Aalst

De weinige inkomsten die toch nog binnenkomen zijn te danken aan enkele scholen die nog meedoen aan de griezelige verkleedgekte. Dat vertelt Danny Liebaut, van de gelijknamige bekende carnavalswinkel, bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Liebaut verkoopt tijdens Halloween ook kostuums: "Ik ben blij dat de scholen nog meedoen. Het is een lichtpunt, ook al is de verkoop niet denderend."

Liebaut beaamt dat het al een gek jaar geweest is: "Eerst hadden we de Foute Fuif, de Oktoberfeesten, nu een beetje Halloween, dan Sint-Maarten en Sint-Niklaas. Dat gaat allemaal niet meer door, dus we zitten op een dieptepunt. De Sint en Sint-Maarten komen normaal gezien een nieuw kostuum, een nieuwe baard, een nieuwe pruik, een mijter en een staf halen. Nu niet meer."

Eindejaarsfeesten

Ook de feestdagen zien er, voorlopig, niet echt rooskleurig uit. "Normaal gezien geven restaurants op Nieuwjaar slingers en andere artikelen aan hun klanten. Ze kopen die bij ons. Dit jaar heeft nog geen enkele zaak een bestelling gemaakt. Ze weten zelf nog niet of ze open zullen mogen zijn.  Ik neem het hen niet kwalijk." Liebaut hoopt dat mensen het thuis gezellig zullen maken met enkele spullen uit de winkel: "Misschien met klein vuurwerk of wat gadgets aan tafel."

Je kan het zo zot niet bedenken, of we hebben het

Uitbater Danny Liebaut uit Aalst

10.000 feest -en verkleedartikelen

De winkel heeft ongeveer 10.000 verschillende artikelen. "Ooit zei iemand: je kan het zo zot niet bedenken, of Liebaut heeft het", lacht de uitbater. De winkel is ook groothandel en verkoopt in normale omstandigheden aan kleinere zaken, aan steden en gemeenten voor de jeugdwerking. Maar de vraag is fel verminderd: "Als zij niet kunnen verkopen of geen acties mogen doen, dan is het logisch dat ze bijna niks meer vragen." 

Pensioen?

Liebaut is 68 jaar en wil met vrouw Mia, na bijna een halve eeuw, met pensioen gaan. "Het kriebelt altijd, als de mensen tevreden zijn, zijn wij ook content." Maar op een gegeven moment moet de rust toch komen, en dan wil je iemand die je levenswerk overneemt. Maar die vinden is niet zo evident: "We hadden een paar goeie kandidaten, maar door corona hebben die afgehaakt. Ik snap die mensen zeker", zegt Liebaut begripvol.

Meest gelezen