ROBIN UTRECHT

Heel wat steden en gemeenten wachten niet tot vrijdag en voeren strengere coronamaatregelen sneller in

De strengere Vlaamse coronaregels gaan officieel vrijdag in, maar veel steden en gemeenten wachten daar niet op. Onder meer Gent, Oostende, Mechelen en Aarschot voeren ze vandaag of morgen al in. Toeval of niet: allemaal steden met een liberale burgemeester.

Gisteravond maakte de Vlaamse regering bekend dat er nieuwe maatregelen komen om de coronacrisis te bestrijden in Vlaanderen. Het gaat onder meer om verstrengingen in de jeugd- en cultuursector. De maatregelen gaan vrijdag in, maar veel steden en gemeenten wachten daar niet op.

Zo gelden in Gent de strengere regels al vanaf vannacht. "De cijfers zijn problematisch. We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd aan de Vlaamse regering en die zijn er ook gekomen", vertelt burgemeester De Clercq (Open VLD) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Maar we moeten sneller reageren. Als stad bereiden we vandaag dus al alles voor om vanaf vannacht al de nieuwe regels te laten gelden."

Bekijk hier ook de journaalreportage van 28 oktober over de aanpak in Gent: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

De primeur was gisteravond voor Gwendolyn Rutten (Open VLD), de burgemeester van Aarschot in Vlaams-Brabant. In een tweet maakte ze bekend dat haar stad vanavond de strengere maatregelen zal invoeren.

"Als burgemeester kan ik een besluit nemen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen", reageerde Rutten. "Ons zwembad, ons cultureel centrum zal vroeger sluiten, die gaan dicht. Dat betekent ook dat het geplande optreden van Laïs deze avond (gisteravond dus, red.) niet doorgaat, maar ik kan nu geen 200 mensen toelaten in een zaal. Dus alle evenementen worden vanaf vanavond al geschrapt", zei Rutten.

Ook in Mechelen schakelt men sneller, daar gaan de maatregelen vannacht in. “Op deze manier willen we het virus nog sneller de pas afsnijden", laat burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) weten. "Ik begrijp dat de Vlaamse regering tijd nodig heeft om die maatregelen over heel Vlaanderen uit te rollen, maar wij kunnen natuurlijk sneller handelen."

"Mijn aanvoelen is dat de Mechelaars klaar zijn voor die verstrengde maatregelen. Er is ook een toename van de verspreiding van het virus in onze stad. Elke stap die we nu al kunnen nemen, is noodzakelijk.”

Ook Oostende neemt sneller maatregelen. Zo gaat de museumboot Mercator meteen dicht en ook andere initiatieven worden vandaag nog aan banden gelegd. Voor een aantal regels is iets meer tijd nodig, laat burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) weten.

De stad Leuven laat om middernacht de nieuwe regels ingaan. "Het is evident dat we de maatregelen vervroegd invoeren. De cijfers zijn slecht, in het hele land. We moeten nu handelen", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). De burgemeester is vooral bezorgd over het feit dat het luik onderwijs in de maatregelen ontbreekt. "De experts zijn duidelijk: gedeeltelijk afstandsonderwijs vanaf het derde middelbaar zou helpen om de curve af te buigen én om de scholen open te houden die nu zwaar onder druk komen."

Nog in Vlaams-Brabant, in Tienen, kiezen ze voor morgenochtend 8 uur. Vilvoorde volgt dan weer de avondklok van Brussel (van 22 uur tot 6 uur). De strengere Vlaamse regels gaan er in om middernacht.

Voorts zijn er nog heel wat kleinere gemeenten die beslist hebben om de regels sneller in te voeren of daarover momenteel overleggen. Zo laat de burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (SP.A) weten dat de nieuwe coronaregels in zijn gemeente al ingaan vanaf 12 uur vanmiddag. In Sint-Truiden is dat dan weer 18 uur vanavond.

Mogen die steden en gemeenten dat wel, de richtdatum was toch vrijdag?

Steden en gemeenten zijn wel degelijk bevoegd om nu al strengere coronamaatregelen in te voeren. Ze hadden dat juridisch bekeken bij wijze van spreken twee weken geleden ook al kunnen doen. Dat dat toen niet gebeurd is, heeft louter een politieke reden, lees: ze wilden een kakofonie aan verschillende regeltjes vermijden.

"Burgemeesters hebben de wettelijke bevoegdheid en opdracht om te zorgen voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van hun inwoners", legt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten uit. "Dat gebeurt hier: de gemeentewet geldt ook in het geval van een pandemie. Burgemeesters willen zo inspelen op de specifieke toestand in hun stad of gemeente."

Problematisch is dat niet, denkt Debast. Ze wijst erop dat het nu niet zozeer gaat over "nieuwe" of "andere" maatregelen, wel gewoon een snellere invoering van de Vlaamse maatregelen die gisteren zijn aangekondigd. 

Dat Vlaanderen pas vrijdag als deadline voor de maatregelen gebruikt, heeft trouwens ook een juridische verklaring. De Vlaamse regering rekent namelijk op een aanpassing van het federale ministeriële besluit om de maatregelen wettelijk te onderbouwen. Daarover is er vandaag nog overleg tussen de verschillende niveaus.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) juicht het toe dat steden en gemeenten nu sneller schakelen. ""Ik hoop dat burgers vandaag ook al streng zijn voor zichzelf." Maar, er is een verschil tussen de praktijk en de regels op papier zetten. "We moeten de regels van de rechtstaat volgen. De regels moeten eerst op papier staan, het liefst zo snel mogelijk. We doen dat zo snel mogelijk, maar volgens de regels van de rechtstaat."

Meest gelezen