HANS PUT

Kerkhofbezoeker: "Zouden de doden in deze coronatijd niet beter aan ons denken dan wij aan hen?"

Ondanks corona en alle beperkende maatregelen gaan mensen ook dit jaar traditioneel naar het kerkhof om de graven van hun geliefden schoon te maken. Sommigen dragen mondmaskers, anderen houden bewust afstand. Ook Allerheiligen en Allerzielen zullen dit jaar anders beleefd worden dan andere jaren. 

"Ik kom regelmatig op het kerkhof, hier in Paal", zegt Marinette Swerts. "Ik wil zien of alles nog netjes is. Ik kom hier ook wel een beetje tot rust. Maar ik denk ook steeds meer na over de dood, zeker door de coronacrisis. We schrikken toch wel van de coronacijfers. En we zijn bang dat het nog erger wordt. Als je ouder wordt, kom je ook steeds dichter bij de dood hè en dan denk je er ook vaker over na."

"Ik hoop dat het tegen de feestdagen wel beter is", gaat de vrouw verder. Ik kom nergens meer. Niet bij broers of zussen. Ik heb mijn kleinkinderen soms thuis en ik weet dat mijn broers en zussen heel voorzichtig zijn. En dan bellen we maar en blijven we thuis. Maar ze missen dat wel hoor. En ook ik vind dat heel erg, dat alles zo stilgevallen is."

"Je staat meer stil bij de dood nu", zegt ook Myriam Aerts. "Ik werk in een supermarkt, en kom nauw in contact met mensen. Dan ben je soms toch wel bang. Mondmaskers dragen ze allemaal maar afstand houden is er vaak niet bij. Mensen moeten echt dringend meer respect hebben voor elkaar. "

"Het mag dan wel Allerheiligen en Allerzielen zijn maar moeten de doden dit jaar niet meer aan ons denken dan wij aan hen", zegt een andere kerkhofbezoeker. "De ziekenhuizen liggen vol en er is nog geen vaccin. Ik ben echt bang voor de toekomst", besluit hij. 

Meest gelezen