Een man en een vrouw volgen de toespraak van Macron in Montpellier.

Liveblog - Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown, nieuwe coronamaatregelen zijn van kracht

Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown, zo heeft president Emmanuel Macron aangekondigd. In ons land zijn de nieuwe Vlaamse maatregelen al om middernacht ingegaan. Minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Sophie Wilmès (MR) heeft intensieve zorg verlaten. En er liggen nu 5.554 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 911 van hen liggen op de afdeling intensieve zorg. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen zijn van kracht sinds middernacht: winkelen weer beperkt tot 30 minuten

De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen zijn dan toch vroeger ingaan dan vrijdag. Om dat mogelijk te maken was een aanpassing nodig van het federale ministerieel besluit (MB) over de coronaregels in ons land. Dat MB is vanavond gepubliceerd. (Lees verder onder de tweet.)

Eén nieuw element valt op in het nieuwe Ministerieel Besluit: winkelen wordt weer beperkt tot 30 minuten per winkel.

Lees meer over de nieuwe maatregelen in dit artikel:

Frankrijk gaat vrijdag in lockdown, kondigt president Macron aan

Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown voor minstens een maand. Dat heeft president Emmanuel Macron aangekondigd in een televisietoespraak. Cafés, restaurants en winkels gaan dicht, behalve supermarkten en apotheken. Niet-essentiële verplaatsingen worden verboden en telewerk wordt veralgemeend. De scholen en de bedrijven blijven wel open. Ook beperkt bezoek aan woonzorgcentra blijft mogelijk.

De Fransen zullen vanaf vrijdag alleen nog naar buiten mogen om naar hun werk te gaan, inkopen te doen, voor een medisch noodgeval of om even te gaan wandelen (in de buurt van hun woning). Ze zullen -net als tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar- een attest op zak moeten hebben. Alle bijeenkomsten, zowel privé als publiek, zijn verboden.

De strenge maatregelen zijn volgens Macron nodig om te verhinderen dat de ziekenhuizen de toestroom van covidpatiënten niet meer aankunnen. Vandaag is al 58 procent van de bedden op intensieve zorg bezet, zo waarschuwde de president. "Het virus circuleert meer dan zelfs de meest pessimistische voorspellingen hadden verwacht."

Lees meer in dit artikel:

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA): "Geen L.O. meer in het secundair"

Voorlopig zullen er geen lessen lichamelijke opvoeding (L.O.) meer gegeven worden in het secundair onderwijs. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan onze redactie. De beslissing volgt op de nieuwe coronamaatregelen van de Vlaamse regering. Die bepalen dat er geen sportactiviteiten mogen doorgaan voor jongeren ouder dan 12 jaar.

"Het zou dan een beetje gek zijn als je die activiteiten nog wel toelaat binnen de schoolmuren", zegt Weyts. "We proberen daar de lijn gelijk te trekken."

Aantal besmette leerlingen en leerkrachten fors omhoog: "Herfstvakantie komt op goed moment voor de scholen"

In de periode tussen 12 oktober en 25 oktober is bij 4.964 leerlingen en 1.612 onderwijspersoneelsleden een positieve coronatest afgenomen. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op basis van het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). Het gaat om 0,41 procent van het totale aantal leerlingen en 0,98 procent van het totale aantal personeelsleden. 24.698 leerlingen en 1.975 personeelsleden zitten in quarantaine.

De cijfers zijn fors gestegen in vergelijking met het vorige rapport van de CLB's, twee weken geleden. "Deze cijfers bevestigen dat scholen geen eilanden zijn: als de epidemie wild om zich heen slaat in de brede samenleving, dan worden ook leerkrachten en leerlingen besmet. De laatste twee weken zijn de cijfers binnen de scholen dan ook geëvolueerd in de richting van het niveau van de brede samenleving, al blijven ze wel lager", zo klinkt het.

Volgens minister Weyts komt de verlengde herfstvakantie dan ook op het juiste moment voor de scholen. “We creëren nu een time-out”, zegt hij. “Tegelijkertijd beperken we de sociale contacten, om de coronacurve terug te doen dalen. De besmettingen bij leerlingen en personeelsleden zitten nog altijd lager dan in de brede samenleving: scholen zijn nog steeds gecontroleerde omgevingen waar de maatregelen goed toegepast worden. Maar de coronacurve in de algemene samenleving moet wel naar omlaag."

Minister Vandenbroucke kondigt hulp aan voor huisartsen en ziekenhuizen

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in "Terzake" een reeks maatregelen voorgesteld om te helpen de coronapandemie het hoofd te bieden. Zo had hij goed nieuws voor de  huisartsen, die financiële steun krijgen en minder papierwerk zullen moeten doen. Ook de ziekenhuizen krijgen extra steun,  en Vandenbroucke waarschuwde er ook voor dat we de huidige maatregelen lang zullen moeten volhouden: "Er wacht ons een moeilijke marathon". Daarom ook komen er extra psychologen. 

Lees meer in dit artikel:

Marc Noppen (UZ Brussel): "Ondanks de maatregelen gaan we naar 14.000 hospitalisaties en 2.200 à 2.600 patiënten op intensieve zorg"

Volgens directeur Marc Noppen van UZ Brussel wordt de tweede coronagolf veel erger dan de eerste, zowel wat betreft het aantal hospitalisaties als het aantal patiënten op intensieve zorg. In “De afspraak” zei Noppen dat de piek van deze coronagolf eraan komt tussen 7 en 12 november. “Ondanks de maatregelen die afgekondigd zijn en als iedereen die toepast, gaan we nog stijgen tot die week in november en we zitten nu al op het niveau van de lente”, aldus Noppen. Hij baseert zich voor de cijfers op de berekeningen van wiskundigen en statistici.

Bekijk het gesprek met Marc Noppen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

ZNA-ziekenhuizen op zoek naar "zorgbuddy's"

De ZNA ziekenhuizen in Antwerpen zijn dringend op zoek naar 100 "zorgbuddy's". Die moeten verpleegkundigen bijstaan in hun niet- medische taken. "Daar verliezen zij nu te veel tijd mee", zegt Wouter De Ploey, CEO van de ZNA-ziekenhuizen. Als zorgbuddy neem je de administratieve en zorgondersteunende taken over. ZNA Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn zetten daar vanaf volgende week al op in. 

Lees meer in dit artikel:

Kinepolis Hasselt ontvangt laatste bezoekers

Filmliefhebbers konden vandaag voor de laatste keer terecht in Kinepolis Hasselt. Vanaf donderdag 29 oktober sluit de keten noodgedwongen haar deuren. Een stormloop was het hoegenaamd niet. “We zaten maar met zeven in de zaal voor de Sinterklaasfilm. En dat op een woensdagnamiddag”, zegt een moeder van twee kinderen.

Lees meer in dit artikel:

Denderleeuw en Lebbeke: coronamaatregelen ook voor kinderen jonger dan 12 "om de keten te doorbreken"

Denderleeuw en Lebbeke maken de strengere coronamaatregelen die Vlaanderen gisteravond aankondigde nog drastischer. Vlaanderen legt ze op vanaf 12 jaar, de 2 Oost-Vlaamse gemeenten leggen ze voor iedereen op. “In onze regio zijn het aantal coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen te hoog, en om het tij te keren moet de keten even helemaal doorbroken worden", zo luidt het. Ook kinderen kunnen het virus oplopen op een sportkamp, meebrengen naar huis of bij de grootouders die hen opvangen, en dat moeten we nu echt vermijden”, zegt schepen Sofie Renders van Denderleeuw.

Lees meer in dit artikel:

Negentien bewoners van woonzorgcentrum Heyvis in Eisden (Maasmechelen) besmet maar nauwelijks symptomen

In woonzorgcentrum Heyvis in Maasmechelen zijn 19 bewoners besmet met corona. En ook 4 personeelsleden en een stagiaire testten positief. De besmette bewoners zijn intussen afgezonderd op een gesloten afdeling. Opvallend is dat ze nauwelijks symptomen hebben. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen