AFP or licensors

Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown: "De enige uitweg", zegt president Macron 

In een toespraak tot de natie heeft de Franse president aangekondigd dat er een tweede nationale quarantaine komt, zij het in een zachtere vorm dan de eerste lockdown in het voorjaar. De horeca en niet-essentiële winkels gaan dicht. Verplaatsingen worden sterk beperkt. De scholen blijven wel open. "We worden allemaal verrast door de snelheid waarmee het virus zich verspreidt" zei Macron, "we moeten overschakelen op een nieuwe strategie".

In een omstandige motivatie van die nieuwe strategie legde Macron uit waarom er nu drastisch moet worden gehandeld. Met bijna 40.000 dagelijkse besmettingen kan het gezondheidssysteem in Frankrijk niet meer volgen. "We worden overspoeld door de versnelling van het virus", zo omschreef de Franse president de situatie. 

Veel antwoorden op de coronacrisis zijn niet (meer) efficiënt

Macron somde de mogelijke antwoorden op de gezondheidscrisis een voor een op. "Als we niets doen, en inzetten op de zogenoemde groepsimmuniteit, dan zullen er de komende maanden nog eens 400.000 coronapatiënten overlijden, bovenop de 35.000 overlijdens tot nu toe. In de ziekenhuizen moeten er dan keuzes worden gemaakt tussen wie al dan niet zal worden behandeld. Die strategie zullen we niet volgen, dat druist in tegen onze waarden."

Een tweede mogelijkheid, aldus Macron, is om alleen de kwetsbare groepen - vooral dus de ouderen - in quarantaine te plaatsen. Dat zou tot ethische discussies leiden, en het zou een barrière plaatsen tussen de generaties. Bovendien treft het virus ook meer en meer de jongeren. Voldoende redenen voor de Franse president om ook voor deze strategie niet te kiezen. 

Bekijk hier de Franse president Macron (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

1,4 miljoen coronatests per week

Inzetten op meer tests is een andere piste die kan worden bewandeld. Dat was een tijdlang efficiënt, zei Macron. Maar Frankrijk doet nu al meer dan 1,4 miljoen coronatests per week. En toch blijft het aantal dagelijkse besmettingen oplopen. Alleen maar rekenen op een teststrategie is dus niet meer efficiënt en, zo voegde de president eraan toe, ook alle andere Europese landen zijn er intussen van afgestapt.

De uitbreiding van de ziekenhuiscapaciteit zou ook een antwoord kunnen zijn op de crisis, aldus Macron. "Dat hebben we al gedaan en we gaan ermee voort", zei hij. En ook alle benodigde materiaal voor de zorgverstrekkers - zoals beschermende kledij die er tijdens de eerste golf te weinig was - is nu voorhanden. Maar wat je niet kan is medisch personeel bijcreëren. En er kan ook geen beroep meer worden gedaan op dokters en verpleegsters uit het buitenland, omdat het virus overal toeslaat.

Nieuwe lockdown, maar economie moet blijven draaien

Uiteindelijk kwam Macron toe aan de strategie die hij wel omarmt: een nieuwe lockdown. Maar niet meer op dezelfde drastische manier als tijdens de eerste coronagolf. De Franse economie als geheel moet blijven draaien. Niet-essentiële winkels, bars en restaurants gaan dicht, thuiswerken wordt de norm, maar scholen - afgezien van de universiteiten - en bedrijven blijven wél open. Bezoek aan zorgcentra moet mogelijk blijven.  

De Fransen zullen hun huis alleen mogen verlaten om te gaan werken, de dokter te bezoeken, boodschappen te doen of een luchtje te scheppen. Maar privébijeenkomsten en openbare evenementen worden strikt verboden. De maatregelen gaan in op vrijdag, en gelden tot zeker begin december. Om de twee weken worden ze geëvalueerd en zo nodig bijgestuurd. 

Onze correspondent in Parijs Frank Renout: "Het lag in de lijn der verwachtingen":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen