Zuiver Op De Graat

Meer grote vissen in onze viswinkels door corona: "Normaal gezien gaan ze meteen naar Azië"

Vlaamse vishandelaars kunnen op de visveilingen grotere vissen op de kop tikken dan anders, aan lagere prijzen. Dat heeft te maken met de coronacrisis. De export naar Azië verloopt moeilijk.  "We hebben een reuzenheilbot van 126 kilogram gekocht, dat is erg uitzonderlijk", getuigt een vishandelaar uit Gentbrugge. 

De coronacrisis heeft onverwachte gevolgen in de vissector. Vishandelaars zien op veilingen dat grote vissen uit exotische wateren makkelijker en goedkoper te verkrijgen zijn dan anders. Vishandel "Zuiver Op De Graat" in Gentbrugge kon afgelopen nacht bijvoorbeeld een witte heilbot kopen van maar liefst 126 kilogram. Het dier komt uit de Groenlandse zee. "Daar worden wel vaker grote exemplaren gevangen maar die worden bijna zonder uitzondering doorverkocht en geëxporteerd naar Azië. Daar is er normaal gezien veel vraag naar kwaliteitsvolle vis én er wordt ook veel meer rauwe vis gegeten", vertelt Kolcu Batughan van de vishandel.  

Er zijn minder vluchten en er is minder plaats op vrachtschepen. 

Bert Van Loock van importeur Aquamarine Seafood

Importeur Aquamarine Seafood bevestigt dat er in de vissector logistieke problemen zijn door de coronacrisis om grote vissen wereldwijd te exporteren. "Er zijn verschillende zaken die een rol spelen", vertelt Bert Van Lock. "Er wordt veel minder gevlogen en ook op de vrachtschepen is er minder plaats. Dat vertaalt zich in minder export.  Er zijn ook politieke redenen. China staat niet altijd meer te springen om vis van elders in te voeren. Zeker niet nadat al gebleken is dat sommige ingevoerde producten sporen van het coronavirus kunnen dragen." De markt voor erg grote vissen is daarenboven ook niet zo groot. "Niet elke vishandel kan zo'n dier van meer dan 100 kilogram vlot verwerken."

(lees verder onder de foto)

Zuiver Op De Graat

Vishandelaar Batughan is erg blij met de unieke vangst. "Het is een prachtig beest. Met de kop eraan moet het wel meer dan 150 kilogram gewogen hebben. Dat is enorm."

We moesten de vis met vier dragen, dat was niet simpel want zo'n beest is erg glibberig. 

Kolcu Batughan, vishandel "Zuiver Op De Graat"

De vis wordt niet in zijn geheel verkocht maar verwerkt in de vishandel. "We hebben de vis afgelopen nacht uit de vrachtwagen gehaald en nu wordt die versneden. De helft wordt verwerkt in bereidingen door onze chef. De andere helft versnijden we tot moten en filets die in de winkel verkocht zullen worden", klinkt het nog bij Batughan. 

Meest gelezen