Bondskanselier Merkel kondigt gedeeltelijke lockdown aan in heel Duitsland tot eind november

Duitsland voert een gedeeltelijke lockdown in bij de strijd tegen het coronavirus. Bondskanselier Angela Merkel is dat overeengekomen met de minister-presidenten van de 16 deelstaten. Het openbare leven wordt in heel Duitsland opnieuw drastisch ingeperkt en het aantal contacten wordt tot een minimum herleid. Cafés, restaurants, sportzalen en cultuurhuizen gaan een maand lang dicht.

Bondskanselier Merkel hield deze namiddag telefonisch overleg met de minister-presidenten van de 16 Länder, de Duitse deelstaten. "Allemaal zijn we ons bewust van de ernst van de situatie", zegt Merkel.

"Het coronavirus blijft zich met een alarmerende snelheid verspreiden in ons land, en de groei is exponentieel". In Duitsland werden gisteren 14.964 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de pandemie.

Om te voorkomen dat het gezondheidssysteem onder te grote druk komt te staan en instort, is besloten tot een nationale aanpak. Tot dusver waren het de deelstaten die beslissingen namen over de coronamaatregelen, waardoor er een lappendeken van verschillende regels was ontstaan.

"We moeten handelen, en dat moeten we nú doen, om een nationale gezondheidsnoodtoestand te vermijden", zei Merkel.

Bekijk hier de mededeling van Bondskanselier Angela Merkel (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maand november

De gedeeltelijke lockdown die nu is voorgesteld, geldt voor heel het land. Hij gaat volgende week in, op maandag 2 november, en zal tot het einde van november van kracht zijn. Het openbare leven wordt drastisch ingeperkt en mensen moeten hun contacten tot een minimum herleiden. 

  • Scholen en kinderopvangcentra blijven open. Net als winkels, al is daar maar één persoon toegelaten per 10 vierkante meter. 
  • Cafés en restaurants gaan overal in Duitsland dicht. Hotels mogen openblijven, maar mogen enkel mensen ontvangen in het kader van essentiële reizen, niet voor toerisme. Niet-essentiële verplaatsingen moeten zoveel mogelijk worden afgezegd.
  • Ook cultuurzalen, zoals bioscopen en theaterzalen, moeten de deuren sluiten, net als sportzalen. De Duitse voetbalcompetitie kan doorgaan, zij het zonder publiek.
  • Mensen mogen buiten hun huishouden nog met één ander huishouden contact hebben, met een maximum van 10 personen. 
  • Ondernemingen die inkomensverlies lijden door de lockdown, zullen financiële steun krijgen. Het ministerie van Financiën werkt aan een plan om de economische gevolgen van de lockdown op te vangen. Kleine zaken zouden daarbij kunnen rekenen op tot wel 75 procent van hun omzet in dezelfde maand vorig jaar, voor grotere zaken zou de limiet op 70 procent liggen.

Twee weken geleden overlegde bondskanselier Merkel ook al met de minister-presidenten van de deelstaten om de maatregelen meer op elkaar af te stemmen. Ze maakte er toen geen geheim dat de aangescherpte maatregelen wat haar betrof niet ver genoeg gingen, en dat ze meer heil zag in een centrale aanpak. 

Meest gelezen