Videospeler inladen...

Vandenbroucke kondigt hulp aan voor huisartsen en ziekenhuizen, en 1.500 extra psychologen: "Er wacht ons een marathon"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in "Terzake" een reeks maatregelen voorgesteld om te helpen de coronapandemie het hoofd te bieden. Zo had hij goed nieuws voor de  huisartsen, die financiële steun krijgen en minder papierwerk zullen moeten doen. Ook de ziekenhuizen krijgen extra steun,  en Vandenbroucke waarschuwde er ook voor dat we de huidige maatregelen lang zullen moeten volhouden: "Er wacht ons een moeilijke marathon". Daarom ook komen er extra psychologen. 

"We mogen niet onderschatten hoe ontwrichtend dit is voor onze huisartsen," zei Vandenbroucke over de administratieve last die gepaard gaat met o.a. de corona-attesten en quarantaine-voorschriften. Hij wil ze daarom financieel ondersteunen in deze moeilijke tijden, en verlossen van administratieve taken. 

Zo zullen huisartsen voor elke patiënt met een beheerd dossier binnenkort 20 euro ondersteuning krijgen, die ze kunnen investeren in extra hulp, zoals secretariaat en administratie, kondigde Vandenbroucke aan. 

Een school- of bedrijfsarts zal zelf een corona-attest kunnen uitschrijven

En er is meer: "Nog belangrijker: we gaan ook een deel van de paperasserij (papierwerk, red.) waar ze nu mee geplaagd worden, wegwerken. Zo zal een schoolarts of een bedrijfsarts zelf een attest voor iemand kunnen aanmaken om een coronatest te laten afnemen, in plaats van de huisarts. 

Of als iemand in quarantaine moet na een hoog-risicocontact (bv. na een melding via de corona-app) dan kan dat attest ook verkregen worden zonder tussenkomst van de huisarts, rechtstreeks van de website. Die vernieuwingen zouden maandag al ingaan. 

Voorts krijgen ook de ziekenhuizen nog meer financiële steun. Het zorgpersoneelfonds moet hen ook in staat stellen om nu extra mensen te kunnen aanwerven, al is het moeilijk om kandidaten te vinden, geeft de minister toe. Er is ook extra geld voor psychologische ondersteuning voor personeel, "want het is echt heel zwaar voor die mensen." 

Over de curves in de ziekenhuizen: "Marathon die moeilijk wordt"

Vandenbroucke blikte ook vooruit naar de komende weken. Er zijn projecties gemaakt over de bezetting van de bedden in de ziekenhuizen op iets langere termijn. In principe gelden de jongste maatregelen in Vlaanderen voor drie weken, tot 19 november, maar als ze daarna zouden worden afgebouwd, zouden de cijfers van ziekenhuisopnames toch blijven doorstijgen, zo blijkt. 

Dus is het uiteindelijk de bedoeling om de beperkingen dan nog niet af te bouwen, zo gaf Vandenbroucke toe. "Dit model komt van epidemiologen en virologen, en we moeten echt wel luisteren naar hen. De conclusie uit die modellen is: vier weken streng zijn, is niet genoeg. Dit soort modellen zegt: zeker acht weken. Die conclusie wil ik nog niet trekken, maar wel deze: we gaan het lang moeten volhouden. Het wordt een marathon, en dat zal moeilijk zijn. 

Bekijk hier wat Vandenbroucke vertelde over de projecties van het aantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen: "We gaan het lang moeten volhouden" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Extra psychologen in dienst

Wegens die marathon die ons wacht, gaat de regering ook een forse investering doen in geestelijke gezondheidszorg.

"Concreet zal zo snel mogelijk een grote groep psychologen gezocht worden die kunnen aansluiten bij de eerstelijn, bij de huisartsengeneeskunde, om mentale ondersteuning te geven, want veel mensen hebben het moeilijk," zei Vandenbroucke daarover. Hij had het over "zeer forse investering": "Eigenlijk mikken we op een 1.500 extra psychologen die snel aan de slag kunnen." 

Bekijk hier het volledige gesprek met Vandenbroucke in "Terzake" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Emotionele Vandenbroucke na bezoek in Luiks ziekenhuis: "Wat ik hier zag, is choquerend"

Eerder vandaag was Frank Vandenbroucke in CHC Montlégia, een ziekenhuis in Luik. Daar zijn alle bedden op de afdeling intensieve zorg al ingenomen door covidpatiënten, ook de extra bedden die er speciaal bijgezet zijn.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is in het ziekenhuis geweest vandaag. Hij was duidelijk zwaar onder de indruk van wat hij had gezien, toen hij achteraf met de pers sprak.

Bekijk de video met de reactie van een emotionele Vandenbroucke: "Wat ik hier zag, is erg pijnlijk, erg choquerend." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen