Minister-president Jambon over kritiek dat maatregelen pas vrijdag ingaan: "Te vroeg of te laat, het is altijd iets"

De Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) wuift de kritiek weg over de nieuwe Vlaamse coronamaatregelen die "pas" vrijdag ingaan. "Het is altijd iets, ofwel is het te vroeg ofwel te laat. Maatregelen invoeren heeft nu eenmaal tijd nodig", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteravond maakte de Vlaamse regering bekend dat er nieuwe maatregelen komen om de coronacrisis te bestrijden in Vlaanderen. Het gaat onder meer om verstrengingen in de jeugd- en cultuursector. De maatregelen gaan vrijdag in en dat deed hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Waarom zo lang wachten?

"We vragen grote aanpassingen van verenigingen en instellingen. Zij moeten hun leden verwittigen. We gaan vandaag nog samenzitten met de verschillende gewestregeringen om aan het ministerieel besluit te werken. Daar is allemaal tijd voor nodig", pareert Jambon de kritiek.

"Zo is het altijd iets. Vroeger was er kritiek als er maatregelen te snel werden ingevoerd, nu te traag. Maar het is voor niemand verboden om nu al de maatregelen toe te passen. Je moét niet naar de fitness, je moét niet met veel mensen gaan samenzitten in het park. Er zijn al dingen die mensen kunnen doen."

De coronacijfers blijven overal stijgen, ook in Vlaanderen. Zullen de maatregelen volstaan? "Als er bijkomende maatregelen nodig zijn, dan zullen we die nemen, maar het is nu al zeer drastisch. Het is altijd gemakkelijk om achteraf te zeggen "had je toen niet dat moeten doen". Op de markt van Wuhan had men maatregelen moeten nemen (de verspreiding van het coronavirus begon door besmet vlees op een markt in de Chinese stad Wuhan, red.). Dag na dag nemen we de maatregelen die nodig zijn."

Beluister hier het interview met minister-president Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder na de audio):

Op de markt van Wuhan had men maatregelen moeten nemen

In het onderwijs worden voorlopig geen extra maatregelen genomen voor de periode na de herfstvakantie, maar in een uitgelekt rapport blijkt dat de virologen en andere experts hebben opgeroepen om afstandsonderwijs mogelijk te maken in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

"Dat heb ik niet zo begrepen", zegt Jambon daarover. We moeten het onderwijs zo lang mogelijk openhouden. We kunnen toch geen hele generatie met een leerachterstand opzadelen? In de school zitten leerlingen samen in een gecontroleerde omgeving en binnenkort hebben we sneltesten."

Burgerzin

"Bedrijven en het onderwijs moeten kunnen verder werken en de zorgsector moet zuurstof krijgen. In dat kader werken we, maar je bent hier nooit klaar mee. Het is permanent monitoren en bijsturen."

"Zoek contacten niet op", doet Jambon nog een oproep. "Als je op de Meir komt en er loopt veel volk, dan moet je daar niet zijn. Het zijn eenvoudige vragen, je kunt dat niet alleen in wetten gieten en controleren met de politie. We doen ook beroep op de burgerzin en sociale controle. Als je ziet dat iemand dingen doet die niet geoorloofd zijn, tik die dan op de vingers."

Meest gelezen