Nieuwe coronamaatregelen zijn noodzakelijk volgens Limburgse gouverneur en burgemeesters: "Droevig, maar nodig"

De Vlaamse regering heeft gisteren nieuwe coronamaatregelen genomen om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te schroeven. Die treffen vooral de sport- en cultuursector. De meeste Limburgse burgemeesters zijn tevreden met die nieuwe maatregelen. En ook volgens de Limburgse gouverneur gaan de maatregelen ver genoeg.

"Het was een duidelijk signaal dat we moesten geven aan de bevolking, want de situatie is zeer ernstig", zegt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters. "Ik vind het natuurlijk nooit leuk om tegen de mensen te zeggen dat hun vrijheid beperkt wordt, maar helaas moet dat nu gebeuren. Langs de andere kant zijn we gelukkig niet te ver gegaan. Een uitbreiding van de avondklok was volgens mij geen goed idee geweest, want dan kan je je ouders of kinderen moeilijker gaan bezoeken en dat zou de eenzaamheid in de hand werken."

Mensen die zich niet aan de regels houden zijn egoïstisch

Gouverneur Jos Lantmeeters

De gouverneur vindt het ook belangrijk dat de Vlaamse regering gezegd heeft dat handhaving nodig is. "Mensen die zich niet houden aan de regels zijn egoïstisch. Zij zorgen dat de gezondheid en de vrijheid van de medeburgers in gevaar komen. Ik vraag dus aan de politiezones om streng op te treden, want dit asociaal gedrag kunnen we niet tolereren." 

Limburgse burgemeesters tevreden

Burgemeester Frank Smeets (CD&V) van Pelt had zelf de verenigingen in zijn gemeente al opgeroepen om hun activiteiten even op te schorten. Toch houdt hij er een dubbel gevoel aan over: "Enerzijds ben ik tevreden dat er strengere maatregelen genomen zijn in de vrijetijdsbesteding, want we zagen toch dat daar een bron van besmetting was. Maar langs de andere kant is het droevig dat we zulke drastische maatregelen moeten nemen."

In As piekt het aantal nieuwe besmettingen. Burgemeester Tom Seurs (Voluit) vindt het dan ook goed dat er nieuwe beperkingen komen: "Als de mensen begrijpen dat ze een tijd met het gezin moeten binnenblijven en alleen in noodsituaties de kinderen naar de opvang brengen, kan dat resultaat geven en kunnen we er binnen 10 dagen anders voorstaan." 

Blij met maatregelen want cijfers stijgen snel

Erik Van Roelen, burgemeester Halen

In Halen liggen de coronacijfers nog relatief laag. Toch zijn de strengere maatregelen nodig volgens burgemeester Erik Van Roelen (CD&V): "Een week geleden hadden we gemiddeld 1 besmetting per week, nu 4 of 5 per dag. Dat is nog altijd goed in vergelijking met de rest, maar je ziet hoe snel de cijfers stijgen, dus ik ben toch wel blij dat die maatregelen er nu zijn. Ik heb het gevoel dat de mensen er meer bewust van zijn, dat ze de noodkreten uit de ziekenhuizen wel horen."

Meest gelezen