Thomas Degen

November is boekenmaand bij VRT: van boekenprogramma op Radio 1 tot gemaskerde voorlezers op Ketnet

De openbare omroep plaatst deze maand de spotlights op het boek. Normaal gezien vindt begin november traditioneel de Boekenbeurs plaats, het grootste boekenevenement van het land. Dit jaar organiseert Boek.be een digitaal alternatief, omdat een fysieke beurs door de coronacrisis niet kan doorgaan. De VRT wil de getroffen boekensector steunen en neemt in november heel wat initiatieven om boeken en auteurs extra in de kijker te zetten. Zo krijgt Radio 1 in de herfstvakantie een eigen boekenprogramma, “Het boekenfeest”.

Dit jaar zal Antwerp Expo niet overspoeld worden met meer dan 100.000 boekenliefhebbers. De lege expohallen vormen wel de set voor twee boekenprogramma’s, “Het boekenfeest” van Radio 1 en “De boekenmarathon” van Boek.be. Beide programma’s komen redactioneel onafhankelijk van elkaar tot stand. 

Vandaag geeft Friedl’ Lesage de aftrap van “Het boekenfeest” in een speciale uitzending van “Touché”. Van maandag 2 tot vrijdag 6 november neemt Ruth Joos het over. Zij presenteert dan de hele voormiddag het boekenprogramma op Radio 1. Ze krijgt daarbij hulp van andere Radio 1-boekengezichten. Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck brengen elk hun eigen boekendada mee. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. Op het eind van de week wint één gelukkige luisteraar alle boeken die getipt en besproken zijn. 

“Het boekenfeest” zal niet alleen te horen zijn op Radio 1, maar het programma wordt ook gestreamd op VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep. Van 1 tot 11 november zal op VRT NU ook "De boekenmarathon" te zien zijn. Dat is het digitale alternatief voor de Boekenbeurs van organisator Boek.be. Presentator Tom De Cock gaat er volledig coronaproof met meer dan 300 auteurs in gesprek over hun nieuwste boek en andere leestips. Onder andere Stefan Brys, Marc de Bel, Sigrid Nunez, Yves Peirsman, Nicole Krauss, Yotam Ottolenghi, Joost Oomen, Sarah De Vlam, Andy Griffiths, Santa Montefiori en zelfs Geronimo Stilton schuiven (al dan niet digitaal) aan. Het volledige programma is al te bekijken op de website van de Boekenbeurs.

"Het boekenfeest" en "De boekenmarathon" kun je live volgen via vrt.nu/boekenmarathon. De interviews en reportages worden daar ook apart aangeboden. 

Harry Mulisch herdacht

Naast Radio 1 besteden ook andere VRT-netten extra aandacht aan boeken. Klara focust in de herfstvakantie op Harry Mulisch, één van de groten uit de Nederlandse literatuur. Op 30 oktober is het precies tien jaar geleden dat hij overleed. Nicky Aerts en Christophe Vekeman duiken in het oeuvre van Mulisch aan de hand van vier markante uitspraken van de schrijver. Ze krijgen daarbij hulp van Mulisch-lezers, zoals Joost de Vries, Gaea Schoeters en Herman Brusselmans. Verder staan in het dagelijkse programma “Pompidou” gesprekken gepland met debutante Amaryllis De Gryse, Ilja Leonard Pfeijffer en Simone Atangana Bekono. 

Radio 2 Antwerpen wijdt van 2 tot 6 november een hele reportagereeks aan auteurs, uitgeverijen en boeken. In hun middagprogramma spreken ze met Tom De Cock, Pascale Naessens, Sophie Verbist, Mohamed Aaoumari en Hanne Luyten. Ook Radio 2 Limburg interviewt dan elke dag een Limburgse auteur die recente een boek uitbracht, zoals Betty Elias en Anja Feliers.

Ook jongerenzender MNM doet mee. Op 10 november is er “Boekado”. Daarin vertellen een aantal dj’s aan wie ze welk boek cadeau willen geven en waarom. Eind november besteedt MNM ook nog aandacht aan boeken in samenwerking met VBK Uitgevers. 

Gemaskerde voorlezers

Ketnet zet vooral in op de voorleesweek, die eind november loopt. Dan zal elke dag een gemaskerde lezer een boek voorlezen aan de Ketnetters. Aan hen om te raden wie het was. Er zijn ook boeken te winnen tijdens het dagelijkse spelletje "Webcam wars".

Op Eén zullen “De zevende dag” en “Vandaag” boeken en auteurs extra in de kijker zetten. Vandaag plant “De zevende dag” een gesprek over de boekensector (als de actualiteit het toelaat). “Vandaag” zet sowieso wekelijks boeken in de kijker en zal dit in de herfstvakantie extra blijven doen. 

LangZullenWeLezen, het boekennieuwsplatform van de VRT, verzamelt van 1 tot en met woensdag 11 november al het boekennieuws uit de VRT-programma's en "De boekenmarathon" op de website langzullenwelezen.be. Gedurende die periode stuurt LangZullenWeLezen ook dagelijks een speciale nieuwsbrief uit, met de leukste anekdotes en opvallendste boekennieuws van de dag.

Meest gelezen