Marcel van der Burg Photography

Ook redders getroffen door sluiting zwembaden: "Veel meer dan thuiszitten en een boswandeling doen, zit er niet in"

De sluiting van de zwembaden is niet alleen slecht nieuws voor iedereen die wel eens een frisse duik neemt. Het betekent ook dat de redders opnieuw een tijdlang zonder werk zitten. Verschillende redders, zoals Fubei Vanhuysse en Charly Coppens, volgden gisteren dan ook nauwgezet het nieuws op over de nieuwe maatregelen voor de sportsector. 

"Ik stond aan mijn zwembad", vertelt Charly Coppens. Ze werkt als redster bij LAGO Olympia in Brugge. "Ik hoorde het nieuws eerst van mijn collega's via de portofoon. Ze vertelden dat de zwembaden gingen sluiten, maar ze wisten nog niet wanneer. Kort daarna kreeg ik ook berichten van vrienden met de boodschap dat ik werkloos zou zijn vanaf vrijdag. Ondertussen kan ik er al wat beter mee om. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten erdoor."

Dubbel gevoel

Al bij al hebben de redders begrip voor de maatregel. "Voor het subtropisch gedeelte van het bad snap ik het echt wel", zegt Charly. Daar is het veel moeilijker om de afstandsregels te respecteren. Maar in het sportbad verliep alles eigenlijk perfect. Het aantal zwemmers per baan was beperkt. Mensen hielden zich goed aan de afspraken."

"Ook ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij", zegt Fubei Vanhuysse, van het LAGO-zwembad in Zwevegem. "Ik denk niet dat zwembaden de grote oorzaak zijn van de verspreiding van het virus. Maar het is wel een plek waar heel veel mensen van verschillende leeftijden samenkomen."

Weinig andere sporten mogelijk nu

Voor de competitiezwemmers is de sluiting een zware klap, beseffen de redders ook. "Bij de vorige lockdown viel het nog mee", zegt Fubei. "Je kon van alles buiten doen. Nu het kouder is en sneller donker wordt, ligt dat veel moeilijker."

"Dat klopt", zegt Charly. "Veel alternatieven zijn er niet. Als de trainingen voor de competitiesporters 3 weken stil liggen, dan wordt het weer starten van 0. Ook voor mezelf wordt het lastig. Normaal ga ik ook klimmen. Maar daar is het ook al wat te koud voor. Dus ja, het wordt thuiszitten, wat krachtoefeningen doen en nu en dan een boswandeling zeker?"

"Ik heb het geluk dat ik ook nog coördinator ben van de zwemacademie", zegt Fubei. "Op die manier blijf ik voorlopig nog aan de slag." 

Meest gelezen