Op de begraafplaats van Tielrode kunnen kinderen rouwen op hun eigen manier

De begraafplaats van Tielrode bij Temse heeft sinds kort een rouwhoek op kindermaat. Een deel van het kerkhof werd versierd met kleurrijke en vrolijke decoraties. "Hier kunnen ze op hun eigen manier met verlies omgaan", zegt Ann Lagaert van de groendienst.

De begraafplaats van Tielrode is een heel stuk vrolijker. De groendienst van de gemeente Temse richtte er een kleurrijk hoekje in, waar kinderen kunnen rouwen op hun eigen manier.

Uit een belevingsonderzoek bij het vierde, vijfde en zesde leerjaar bleek dat heel wat kinderen zich niet op hun gemak voelen op een begraafplaats, legt Ann Lagaert uit. “We zijn met een aantal plaatselijke klassen naar de begraafplaats gegaan. Daar kregen de kinderen een rondleiding en werd er uitgelegd waarom bepaalde dingen aanwezig zijn. Nadien werd er een knutselmoment georganiseerd, waarbij de kinderen konden tonen hoe zij later herdacht willen worden en wat hen zou geruststellen op een begraafplaats.” Met die knutselwerken ging de groendienst aan de slag om een hoekje van de begraafplaats op kindermaat in richten.

(Lees verder onder de foto)

“Kinderen willen graag een vrolijk plekje, waar ze even alleen kunnen zijn en praten met de persoon die ze missen.”
Ann Lagaert, groendienst Temse

Al spelend rouwen

De groendienst plantte meer kleurrijke bloemen en bouwde drie wilgenhutjes, waarin de kinderen zich kunnen verstoppen als ze even alleen willen zijn. Er is ook een stoelenkring, gemaakt uit boomstammen, waar ze kunnen praten met anderen.  “De kinderen mogen overal spelen en klimmen. Op deze manier zijn ze zich minder bewust van de omgeving en vergeten ze even waar ze zijn.” Zelfs de planten en de bomen zijn er vrolijker. “Er werden grote ogen in de bomen verstopt, waardoor het lijkt alsof ze leven. De kinderen zwaaien ernaar of praten ertegen, in de hoop om een reactie te krijgen.”

Meer kindvriendelijke begraafplaatsen

Het versierde hoekje in Tielrode is deel van een proefproject. Na een positieve evaluatie zullen ook de begraafplaatsen in de andere deelgemeenten Elversere, Langdorp en in Temse zelf een rouwhoekje op kindermaat krijgen.

Meest gelezen