AFP or licensors

Opnieuw onrustige nacht in Amerikaanse stad Philadelphia, hulp Nationale Garde ingeroepen

In de Amerikaanse stad Philadelphia zijn voor de tweede avond op rij rellen uitgebroken na de dood van een zwarte man door politiekogels. Het protest begon vreedzaam, maar werd grimmiger naarmate de avond vorderde. Er werd ook geplunderd.

Net als de avond voordien kwamen ook gisteravond honderden mensen op straat om gerechtigheid te vragen voor Walter Wallace, een zwarte man die werd doodgeschoten door de politie.

Het protest begon vreedzaam, maar eindigde in geweld. Verschillende winkels werden geplunderd en volgens het stadsbestuur werd aanzienlijke schade aangebracht. Meer dan 90 mensen werden aangehouden. 

Burgemeester Jim Kenney van Philadelphia heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de rust in de stad te herstellen. "Vandalisme en plunderingen zijn geen aanvaardbare vorm om het recht op vrije meningsuiting uit te oefenen", zegt hij. 

Herbekijk hieronder de journaalreportage van 28 oktober over de protesten: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Ook in New York is de voorbije nacht geprotesteerd. In Brooklyn kwamen honderden mensen op straat, en ook daar liep de betoging uit in geweld. Volgens de politie werden auto's vernield en vuilnisbakken in brand gestoken. 30 mensen werden gearresteerd.

Video

Het protest in Philadelphia begon nadat een video online was gezet waarop te zien is hoe Walter Wallace door twee agenten wordt doodgeschoten.

Volgens zijn familie had de man psychische problemen. Tijdens een crisis had de familie het noodnummer gebeld omdat ze een ambulance wilde, geen politie-interventie, zegt de advocaat van de familie. 

Volgens de politie gebruikten de agenten hun vuurwapen omdat Wallace met een mes zwaaide en geen gevolg gaf aan het bevel om zijn wapen te laten vallen. De advocaat van de familie Wallace zegt dat de agenten anders hadden moeten optreden, omdat ze te maken hadden met een verwarde man. Volgens de advocaat waren ze op de hoogte gebracht van de psychische problemen van de man.

"Weer een verloren zwart leven"

Buitensporig politiegeweld en institutioneel racisme zijn het onderwerp van een verhit debat in de Verenigde Staten sinds de gewelddadige dood van de zwarte man George Floyd eind mei. 

In het hele land vond maandenlang massaal protest plaats. De kwestie was ook prominent aanwezig in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen.

"Onze harten zijn gebroken voor de familie van Walter Wallace junior, en voor iedereen die lijdt onder het emotionele gewicht van weer een verloren zwart leven in Amerika", reageren de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris in een verklaring. "We kunnen niet accepteren dat een psychische crisis in dit land uitloopt in de dood."

Volgens het Witte Huis, dat de plunderingen veroordeelde, is de onrust in Philadelphia een gevolg van "de oorlog van linkse Democraten tegen de politie".

Meest gelezen