Kurt Desplenter

Sport- en cultuursector: Niet verbaasd maar wel ontgoocheld

Vanaf vrijdagavond zijn sport- en cultuurevenementen niet meer toegelaten. Alleen jongeren tot 12 jaar mogen nog samen sporten, alle anderen mogen met maximaal 4 sporten in openlucht. Heel wat organisatoren en uitbaters in Limburg reageren omdat ze al zware inspanningen hadden geleverd.  

De sport- en cultuursector gaat weer een beetje op slot. Dat besloot de Vlaamse regering gisterenavond. In openlucht sporten mag nog met maximaal vier personen voor iedereen boven de 12 jaar. Zo zullen fitnesscentra en zwembaden moeten sluiten. "Wij hadden hier al rekening mee gehouden. Onze openingsuren voor de herfstvakantie hadden wij nog niet online gezet in afwachting van de beslissing die er genomen zou worden", zegt Bert Thijs van Dommelslag in Pelt. 

Steven Neuhaus van 4-Fitness in Genk had de sluiting wel zien aankomen maar is toch wat ontgoocheld: "Ik vind het zonde, want wij hebben bij ons niets gemerkt van een verhoogd aantal besmettingen. Wij hebben er alles aan gedaan om zo coronaproof mogelijk te werken. Het komt hard aan, maar als dat de cijfers ten goede komt, dan kan het niet anders.” 

Een bioscoop zonder snoep is zoals een café zonder bier

Sigurd Thomassen van de bioscoop UGC in Lommel

Ook cultuuractiviteiten en evenementen worden geschrapt. Het aantal toeschouwers werd al sterk beperkt, maar nu mag niets meer doorgaan. "Het is een harde boodschap voor de artiesten", zegt Véronique Moiës van het cultureel Centrum De Bogaard in Sint-Truiden. "Wij hebben een concert met Kommil Foo opnieuw moeten uitstellen, maar wij kunnen niet anders dan volgen."

In het begin van de zomer gold er een mondmaskerplicht voor de bioscopen. Later volgde een verbod op de verkoop van snoep en drank. En nu moeten de bioscopen hun deuren sluiten. Dat is helemaal naar de wens van Sigurd Thomassen van de bioscoop UGC in Lommel: "Een bioscoop zonder snoep is zoals een café zonder bier. De klanten bleven weg, dus het is goed dat de overheid ons oplegt om te sluiten."

In Tongeren waren de plannen om de herfstvakantie zo veilig mogelijk te laten verlopen al klaar. "Het zou onvergetelijk worden", zegt  schepen van cultuur An Christiaens (CD&V). "Ik denk aan de expo Novastar die opnieuw wordt uitgesteld, de gidsen van het museum waren voorbereid. Tongeren was klaar om de ouders en kinderen een leuke herfstvakantie te geven." 

Meest gelezen