Nieuwe coronamaatregelen zijn van kracht, winkelen wordt beperkt tot 30 minuten

De nieuwe coronamaatregelen zijn ingegaan, een dag vroeger dan oorspronkelijk gepland. Dat blijkt uit een nieuwe wet die gisteravond is gepubliceerd. Naast de reeds bekende maatregelen wordt winkelen weer beperkt tot 30 minuten en worden binnensporten ook voor -12-jarigen in vele gevallen verboden.

Na overleg tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende gewesten werden de nieuwe coronamaatregelen, die de afgelopen dagen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel werden aangekondigd, op elkaar afgestemd. Herlees hier welke maatregelen nu in Vlaanderen gelden.

Het overleg was ook noodzakelijk om alles juridisch waterdicht te maken. Want voor vele maatregelen die de gewesten hebben genomen, zijn ze helemaal niet bevoegd.  Het is de federale minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), die hierover een Ministerieel Besluit moest nemen.

Dat laatste is gisteravond gebeurd, laat Verlinden via Twitter weten. Haar besluit werd intussen ook in het Staatsblad gepubliceerd, waardoor het kracht van wet krijgt. De nieuwe maatregelen gelden vanaf middernacht.

In het Ministerieel Besluit staan twee maatregelen die nog niet bekend waren:

  • Winkelen moet voortaan beperkt moet blijven tot 30 minuten per winkel. En je mag met maximaal één andere persoon winkelen.  Er wordt een uitzondering gemaakt voor de minderjarigen van hetzelfde huishouden of personen die nood hebben aan begeleiding.
  • Binnensporten en groepssporten worden verboden. Eén uitzondering: kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog binnensporten in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten, of in het kader van sportstages en sportkampen die door de gemeente of stad worden georganiseerd.

Waardoor is alles gisteren in een stroomversnelling gekomen? Enerzijds was er het overleg tussen de premier en de minister-presidenten. Anderzijds zou Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) bij federaal minister van Binnenlandse Zaken en partijgenote Annelies Verlinden erop hebben aangedrongen om vaart te maken met het ministerieel besluit, weet Wetstraatjournalist Vansevenant. 

In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" legde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant uit hoe alles de afgelopen uren in een stroomversnelling is gekomen (lees verder onder de audio):

Verschillen

Nu lagen de maatregelen in de verschillende gewesten grotendeels in dezelfde lijn, toch zijn er nog een aantal verschillen. Zo kondigden Vlaanderen en Brussel al aan dat ze de cultuurhuizen (theaters, bioscopen, musea…) zouden sluiten, terwijl die in Wallonië nog open mochten blijven. Waarschijnlijk zal Wallonië de andere gewesten daarin nu volgen.

Het grootste verschil tussen de verschillende gewestelijke maatregelen zit hem nog in de avondklok: federaal werd vorige week beslist dat van middernacht tot 5 uur niemand buiten mag komen, tenzij om te werken of voor medische verzorging.

Daarna hebben Wallonië en Brussel die tijdspanne uitgebreid van 22 tot 6 uur, terwijl Vlaanderen vasthoudt aan de nachtklok van 0 tot 5 uur. Naar verwachting zal dat verschil tussen de gewesten blijven bestaan. 

De maatregelen waarin de gewesten blijven verschillen, moeten dan geregeld worden via provinciebesluiten.

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Terzake": "We zitten eindelijk op één lijn" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vrijheid

Hoe komt het nu dat de verschillende gewesten er verschillende maatregelen op kunnen nahouden? Daarvoor moeten we terug naar vorige week. Op het Overlegcomité, de vergadering van de verschillende regeringen van het land, werden een aantal nieuwe maatregelen afgeklopt voor het hele land. 

Maar de verschillende landsdelen kregen de vrijheid om zelf strengere maatregelen te nemen, indien zij dat nodig achten. Omdat de coronacijfers in Wallonië en Brussel slechter waren dan in Vlaanderen, deden de Waalse en de Brusselse regering dat al snel na het Overlegcomité.

De Vlaamse regering hield de boot nog even af, maar zag zichzelf genoodzaakt om ook bij te schakelen, omdat de cijfers in Vlaanderen onderhand ook meer dan alarmerend zijn.

Eergisteren kwam de Vlaamse regering met een pakket nieuwe maatregelen, die vanaf vrijdagavond zouden ingaan. Daarop kwam veel kritiek: waarom niet meteen? Een aantal steden en gemeenten besliste zelf al om de maatregelen vroeger in te laten gaan. Op die kritiek is dus een antwoord gekomen: de nieuwe maatregelen zijn dus al om middernacht ingegaan. 

Bekijk hier meer uitleg van onze politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politiek journalist Pieterjan De Smedt in "Terzake" over de mogelijkheden van een gedeeltelijke/volledige lockdown:

Videospeler inladen...

Meest gelezen