"Plan B": wat moeten we doen als álle 2.000 bedden op intensieve zorg zijn ingenomen?

Als het aantal patiënten op intensieve zorg aan dit tempo blijft toenemen, dan liggen tegen volgende week vrijdag alle bedden vol. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanmorgen gezegd. Er moet dus nagedacht worden over een "plan B". Maar hoe zou dat er kunnen uitzien?

Geen hoopgevende cijfers op de persconferentie van het Crisiscentrum vanmorgen. Gisteren zijn er op één dag tijd 689 nieuwe patiënten met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan op de piek van de eerste golf (op 28 maart waren er 629 nieuwe ziekenhuisopnames, red.).

In heel België liggen nu 5.554 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 911 patiënten op de afdeling intensieve verzorging.  "De ziekenhuiscijfers verdubbelen nu om de 8 dagen", zei viroloog Steven Van Gucht vanmorgen. "Als de cijfers aan dit tempo blijven toenemen, dan kunnen we tegen 6 november de kaap van de 2.000 patiënten op intensieve zorg bereiken. Dat is de maximumcapaciteit die we momenteel hebben." Dat zou dus betekenen dat tegen volgende week vrijdag alle bedden op intensieve zorg vol liggen. 

Het tij gaat keren, maar de vraag is of dat op tijd zal gebeuren om onder de grens van 2.000 bedden te blijven

Steven Van Gucht, viroloog

"Maar ik verwacht wel dat de verstrengde maatregelen een impact gaan hebben en dat die toename in de ziekenhuizen gaat vertragen", zegt Van Gucht. "Uiteindelijk gaat het tij keren, de vraag is alleen of het op tijd gaat gebeuren om onder die 2.000 bedden te blijven. Mogelijk gaan we toch met die grens van 2.000 bedden flirten of ze overschrijden in de loop van november. Dat scenario valt niet uit te sluiten en dus moet er aan een plan B worden gewerkt."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Van Gucht uit "Het Journaal" van 13 uur (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Welke oplossingen zijn er?

Maar hoe kan zo'n plan B er dan uitzien? "Extra bedden creëren, of noodziekenhuizen oprichten, is alvast geen oplossing", zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven. "Je zou dan ook extra personeel nodig hebben en net dat is een probleem."

"We denken er wel aan om meer tussenafdelingen op te richten, iets dat tussen intensieve zorg en de gewone ziekenhuisbedden zit. Daar zouden patiënten terechtkunnen die meer opvolging nodig hebben, maar niet in dezelfde mate als op intensieve zorg."

Ook in het UZ Gent wordt gezocht naar oplossingen. "Wat we nu vooral doen is onze bestaande structuur op de afdeling intensieve verzorging uitbreiden zodat we meer covidpatiënten kunnen opnemen die beademing nodig hebben", zegt Pieter Depuydt, coördinator intensive care van het UZ Gent.

"Bepaalde afdelingen binnen intensieve zorg, zoals de hartbewakingseenheid of het brandwondencentrum krijgen nu een nieuwe functie zodat ze mensen met COVID-19 kunnen behandelen. We zouden eventueel ook kunnen uitwijken naar de postoperatieve afdeling waar normaal gezien patiënten verblijven die bekomen van een operatie."

Op een gegeven moment ga je keuzes moeten maken en intensieve zorg voorbehouden voor zij die de beste vooruitzichten hebben
Pieter Depuydt, coördinator intensieve zorg, UZ Gent

Steven Van Gucht denkt ook aan strengere opnamecriteria om de toestroom in de ziekenhuizen binnen de perken te houden. "Momenteel worden er ook patiënten in het ziekenhuis opgenomen om ze van dichtbij te kunnen opvolgen, omdat het risico bestaat dat ze ernstiger ziek zullen worden. Een deel van die opvolging zou je ook thuis kunnen laten doen, dan neem je geen ziekenhuisbed in", zegt Van Gucht.

Andere mogelijkheid is om patiënten die stabiel zijn sneller naar huis of naar een revalidatiecentrum te sturen. Of naar een woonzorgcentrum. Dat gebeurt nu al in een aantal ziekenhuizen. Zo heeft het UZ Brussel al 15 covidpatiënten ondergebracht bij de woonzorgcentra van Senior Living Group. Ook het Zorgbedrijf Antwerpen vangt al 4 patiënten op in woonzorgcentrum Sint Maria in Berchem. 

"Je kan dat doen voor mensen die zorg nodig hebben, maar niet voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben", zegt Pieter Depuydt van het UZ Gent. "Op een gegeven moment ga je toch keuzes moeten maken, er zit maar een maximale rek op de capaciteit en het personeel. Je zal de intensieve verzorging dan moeten voorbehouden voor de ziekste patiënten en zij die de beste vooruitzichten hebben."

"We hopen dat het nooit zover komt en we gaan ons uiterste best doen om dat te vermijden, maar we gaan niet oneindig mensen kunnen blijven opnemen."

Herbeluister het volledige gesprek met Pieter Depuydt uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen